HomeΚΡΗΤΗΗ «Λαϊκή Συσπείρωση» για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Γιατί καταψήφισε τις δραστηριότητες της ΔΗΚΕΗ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου αναφέρεται με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση». Πιο συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Μια ακόμα Δευτέρα συνεδρίασε το ΔΣ του Δήμου Ηρακλείου. Μια ακόμα πολύωρη συνεδρίαση για μόλις 9 θέματα, στο μεγαλύτερο μέρος της άνευ ουσίας για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αγρότες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα του Δήμου μας.

Μόνο οι παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και η πρωτοβουλία της να καταθέσει 2 ψηφίσματα – τα οποία έγιναν ομόφωνα δεκτά- έφεραν τη συζήτηση λίγο στα «ίσα» της.

Το πρώτο ψήφισμα (με αφορμή του οποίου ψηφίστηκαν και επιπλέον διαδικασίες) αφορούσε τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και μηχανών οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, καθώς λόγω παλαιών οφειλών προστίμων του ΚΟΚ, δεσμεύονται οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και το ΑΦΜ τους.

ΨΗΦΙΣΜΑ: «Το ΔΣ Ηρακλείου θεωρεί ότι είναι άδικη η απαίτηση για πληρωμή προστίμων ΚΟΚ από τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων και Μηχανών, για παραβάσεις των πελατών τους πριν το 2007.

Επίσης, θεωρεί ότι είναι άδικο για τέτοια χρέη, να στερούνται φορολογικής ενημερότητας και σε μερικές περιπτώσεις να γίνονται κατασχέσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών, μέτρα που τους οδηγούν στην απόγνωση και τον αφανισμό.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, άμεσα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να απαλλαγούν από τα χρέη αυτά οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και μηχανών.»

Το δεύτερο ψήφισμα αφορούσε τους συμβασιούχους φύλακες αρχαιολογικών χώρων.

ΨΗΦΙΣΜΑ: «Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες φύλαξης και διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να προκηρύξει άμεσα θέσεις μόνιμης εργασίας που θα καλύπτουν το σύνολο των ελλείψεων ώστε να τεθεί τέλος στο καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων.»

Στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης: η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε το σχέδιο για την Δακοκτονία καθώς κυβέρνηση και περιφέρεια έβαζαν απαράβατο όρο ο δήμος να δηλώσει πως αποδέχεται την επιβολή χαρατσιού στους αγρότες και μάλιστα άγνωστου ύψους που θα οριστεί από το Υπουργείο! Έτσι «βοηθάνε» κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι τους αγρότες, που αυτό το διάστημα δίνουν ένα δίκαιο αγώνα για την επιβίωση τους.

Από τα 9 θέματα, τα 3 αφορούσαν την ΔΗ.Κ.Ε.Η. (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ηρακλείου). Ήταν η 3η φορά που το πρόγραμμα δράσης και ο προϋπολογισμός της επιχείρησης ερχόταν στο ΔΣ (δυο φορές είχε αποσυρθεί), ενώ η 2η φορά που ερχόταν η απευθείας ανάθεση στη ΔΗΚΕΗ από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού της διοργάνωσης της «Καστρινής Αποκριάς». Η συζήτηση περιστράφηκε για μια ακόμα φορά γύρω από την γνωστή αντιπαράθεση «εμείς» και «εσείς» χωρίς κουβέντα για την ουσία ότι δηλαδή οι χρηματοδοτήσεις για το Βοήθεια στο Σπίτι και τα ΚΗΦΗ μειώνονται.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν και τα 3 θέματα που αφορούσαν τη ΔΗΚΕΗ. Είναι γνωστό πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν συμμετέχει με εκπρόσωπο στο ΔΣ της Επιχείρησης αλλά με παρατηρητή. Και αυτό γιατί δεν συμφωνούμε με την ύπαρξη Ανωνύμων Εταιρειών στους Δήμους, στις οποίες εκχωρούνται αρμοδιότητες, που πρέπει κανονικά να ελέγχει το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και γιατί μέσα από αυτές τις ΑΕ, εύκολα μπορούν να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις δραστηριοτήτων, ρουσφέτια και διαδικασίες δύσκολα ελέγξιμες. Η ύπαρξη ΑΕ στο Δήμο Ηρακλείου –εκτός των άλλων- έχει και τις εξής τραγελαφικές πλευρές: με τον πολιτισμό να ασχολούνται 3! διαφορετικές «δομές» (αντιδημαρχία πολιτισμού, ΔΗΚΕΗ και ΔΕΠΤΑΗ) ενώ με την κοινωνική πολιτική επίσης 3! (αντιδημαρχία κοινωνικής πολιτικής, ΔΗΚΕΗ και ΔΟΠΑΦΜΑΗ).  Μεγάλη επιτυχία!!

Και επειδή πολύς κουρνιαχτός σηκώνεται τελευταία από μερίδα του τοπικού τύπου για την στάση μας απέναντι στη ΔΗΚΕΗ, έχουμε να πούμε ότι με ένα απλό τηλεφώνημα, μπορεί ο καθένας να μάθει τις θέσεις μας, αν δεν τις ξέρει, αν και έχουν διατυπωθεί και πολλές φορές και δημόσια. Μας δημιουργείται βέβαια μια απορία που για τις υπόλοιπες ΑΕ του Δήμου δεν πολυασχολούνται. Να νομίζουν άραγε ότι σε ΔΕΠΤΑΗ (για την οποία θα επανέλθουμε σύντομα) και ΔΕΠΑΝΑΛ, που διαχειρίζονται και πολλαπλάσια κονδύλια και τα εκατομμύρια πάνε και έρχονται, όλα λειτουργούν … ρολόι;

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», που στηρίζεται από το ΚΚΕ, δεν θα πάψει να αποκαλύπτει στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας – μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο- τον αντιλαϊκό- αντεργατικό ρόλο που έχει  η Τοπική Διοίκηση, σαν μακρύ χέρι του κράτους του κεφαλαίου. Θα αναδεικνύει όσο μπορεί και θα φέρνει στο προσκήνιο τα εργατικά- λαϊκά προβλήματα, θα φροντίζει για μέτρα ανακούφισης του λαού του Δήμου μας. Όμως αυτό δεν φτάνει.

Χρειάζεται ΤΩΡΑ οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, οι γυναίκες, η νεολαία να οργανωθούμε κόντρα στο μαύρο μέτωπο κεφαλαίου- ΕΕ-Κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης ισχυροποιώντας το ΚΚΕ, δυναμώνοντας την Κοινωνική Συμμαχία για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό».

Διαφήμιση
Διαφήμιση