HomeHL-EconomyΑυξάνεται ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Αυξάνεται ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

«Καμπανάκι» για τη νομισματική πολιτική Ντράγκι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ραγδαία αύξηση στον πληθωρισμό της ευρωζώνης τον Ιανουάριο του 2017 κατέγραψε η Eurostat, καθώς σημειώθηκε αύξηση τιμών ύψους 1,8%, από 1,1% τον Δεκέμβριο του 2016, που αποτελεί υψηλό τετραετίας.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, το κύριο αίτιο της ραγδαίας αυτής αύξησης είναι η τιμή των καυσίμων, η οποία είναι αυξημένη κατά 8,1% τον Ιανουάριο του 2017, από 2,6% τον Δεκέμβριο του 2016.

Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση των τιμών τροφίμων, καπνικών και αλκοόλ κατά 1,7%, από 1,2% τον Δεκέμβριο, στις υπηρεσίες 1,2% από 1,3% και στα βιομηχανικά προϊόντα που δεν σχετίζονται με την ενέργεια 0,5% από 0,3%.

Η αύξηση αυτή των τιμών έχει διαφορετικές προεκτάσεις.

Αρχικά, το προφανές της υπόθεσης είναι πως μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 8,1% επηρεάζει άμεσα την πραγματική οικονομία, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής και μεταφοράς όλων των προϊόντων.

Συνεπώς, μειώνεται η πραγματική αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, ιδιαίτερα στις χώρες  της ευρωζώνης που έχουν εξέλθει πρόσφατα -ή βιώνουν ακόμα, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας- οικονομική κρίση.

Στην Ελλάδα, η μείωση αυτή της κατανάλωσης φυσικά έχει ως συνέπεια και τη μείωση των φορολογικών εσόδων, καθώς τα νοικοκυριά πασχίζουν να περικόψουν όλες τις δυνατές δαπάνες, έτσι ώστε να επιβιώσουν οικονομικά από την υπερφορολόγηση.

Τι σημαίνει για την ποσοτική χαλάρωση

Η αύξηση του πληθωρισμού στο 1,8% αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, καθώς, βάσει του καταστατικού της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει ως στόχο την διατήρηση του πληθωρισμού κάτω από το όριο του 2%.

Η ΕΚΤ τονίζει πως η προσήλωση σε στόχο χαμηλότερο του 2% διευκολύνει τη νομισματική πολιτική της και παράλληλα τη ζωή καταναλωτών και επενδυτών, καθώς δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας, αποφεύγοντας τα «τιμολογιακά σοκ».

Υπάρχει όμως και μια άλλη επίπτωση, αυτή που αφορά στα επιτόκια δανεισμού της ΕΚΤ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από το 2009 και έπειτα, έχει χαμηλώσει σημαντικά τα επιτόκια δανεισμού, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη ρευστότητα στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης.

Η Γερμανία ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική αυτή του Μάριο Ντράγκι, πιέζοντας για την αύξηση των επιτοκίων και την άρση της ποσοτικής χαλάρωσης, την οποία ο πρόεδρος της ΕΚΤ επέκτεινε από τον Μάρτιο του 2017 έως το τέλος του έτους.

Η άνοδος του πληθωρισμού όμως αποτελεί «βέλος στη φαρέτρα της Γερμανίας», η οποία είναι βέβαιο πως θα εντείνει τις πιέσεις για μια πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλό της την καταστροφική περίοδο υπερπληθωρισμού της δεκαετίας του ’20.

Παράλληλα, σημειώνουμε πως η Eurostat ανακοίνωσε επίσης μείωση της ανεργίας σε χαμηλό επταετίας για την ευρωζώνη στο 9,6% (με μόνη εξαίρεση την Ελλάδα) και απρόσμενη επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης από 0,4% σε 0,5%.

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν «πονοκέφαλο» για τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος στηρίζει τη λειτουργία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο επιχείρημα πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι υπερβολικά χαμηλός και έτσι πρέπει να πέσει χρήμα στην οικονομία, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση