HomeΚΡΗΤΗΣτην… Βουλή τα έργα στο δικαστικό Μέγαρο

Στην… Βουλή τα έργα στο δικαστικό Μέγαρο

Ερώτηση Κεγκέρογλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών  ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την αποκατάσταση των δομικών προβλημάτων-επισκευή του κτηριακού συγκροτήματος του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου (κτίριο Πρωτοδικείου/κτίριο Ειρηνοδικείου) ενώ παράλληλα ζητά να πληροφορηθεί τον Κυβερνητικό Σχεδιασμό για την κατασκευή του νέου δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικού τύπου το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου «καταρρέει» (χρήζει άμεσα συντήρησης και επισκευής στους τοίχους και στα πατώματα) ενώ παράλληλα δεν διαθέτει ούτε πρόσβαση για ΑμΕΑ, παρά το γεγονός ότι έχει συνταχθεί μελέτη εδώ και πολύ καιρό.

Από την άλλη, η όποια συζήτηση για τα απαιτούμενα έργα στο υπάρχον δικαστικό μέγαρο δεν πρέπει να σημαίνει και την εγκατάλειψη του κύριου στόχου που δεν είναι άλλος από την ανέγερση και οικοδόμηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

Η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, αποτελεί ένα αναγκαίο έργο που όμως έχει «βαλτώσει».

Επειδή πριν από ενάμιση περίπου χρόνο και συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμ. 169/03-06-15 απάντηση σας, σε σχετική ερώτηση μου είχατε δηλώσει ότι: «Ως νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειάς και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενημερωθήκαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και τη «Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ» για τις επιλογές που διαθέτουμε σχετικά με την ανάθεση του έργου ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και κρίθηκε σκόπιμο και επωφελές να εκτελεστεί το έργο από τη «Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ» σύμφωνα με την αρχική ανάθεση καθώς:

  • Έχει εκπονηθεί ήδη αρχιτεκτονική προμελέτη
  • Στην περίπτωση αυτή δεν θα απαιτηθούν χρήματα για την ολοκλήρωση των μελετών
  • Οι μελέτες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε 12 μήνες από την έναρξη και το έργο να δημοπρατηθεί τότε (τέλος 2016)
  • Το εκτιμώμενο ύψος προϋπολογισμού για την ανέγερση είναι της τάξεως των 25 εκατ. Ευρώ
  • Το ποσό αυτό επιδέχεται έκπτωσης της τάξεως του 30% και θα μπορούσε να επιμεριστεί σε βάθος τετραετίας μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Στην περίπτωση αυτή την ευθύνη της συντήρησης του κτιρίου θα έχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 480/23-07-2016 απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης με ενημερώνετε πως από 31-07-2015 την εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ» διαδέχθηκε ως οιονεί καθολική διάδοχος σε όλα τα δικαιώματα, απαιτήσεις και υποχρεώσεις η εταιρεία «Κτιριακές υποδομές Α.Ε», η εποπτεία της οποίας υπάγεται στο υπουργείο Υποδομών.

Επειδή στη συνέχεια σε δεύτερη σχετική ερώτηση μου και συγκεκριμένα στην υπ’ αριθμ.  6870/08-07-2016 με ενημερώνατε πως με την υπουργική απόφαση 25216/27-03-2015 ανατέθηκε στην εταιρεία «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε η δημοπράτηση, επίβλεψη και παραλαβή του έργου: «Άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση των δομικών προβλημάτων-επισκευή του κτηριακού συγκροτήματος του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου (κτίριο Πρωτοδικείου/κτίριο Ειρηνοδικείου) για την άρση της επικινδυνότητας του.

Επειδή με την υπ.αριθμ 471/26-08-2016 απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με ενημερώνατε πως από την  μια η προμελέτη του έργου Νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου έχει εκπονηθεί και σε συνεργασία με την ειδική γραμματεία των ΣΔΙΤ θα προχωρήσει σε νέα διαγωνιστική διαδικασία ενώ από την άλλη προχωρούν οι διαδικασίες για την επισκευή του υπάρχοντος κτιρίου του δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης και

επειδή μέχρι σήμερα οι πολίτες δεν έχουν δει καμιά χειροπιαστή ενέργεια ούτε για την αποκατάσταση των δομικών προβλημάτων του υφιστάμενου δικαστικού Μεγάρου αλλά ούτε για την κατασκευή του νέου δικαστικού Μεγάρου.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε και με ποιο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να υλοποιηθούν τα απαιτούμενα έργα στο υπάρχον δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου (κτίριο Πρωτοδικείου /κτίριο Ειρηνοδικείου);

-Ποιος είναι τελικά ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την κατασκευή του νέου δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου;

-Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί έως τώρα και τι συγκεκριμένα θα πράξετε το επόμενο εξάμηνο;»

Διαφήμιση
Διαφήμιση