HomeΚΟΣΜΟΣΟι τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε. στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Οι τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε. στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Η Άγκυρα ζητά να ισχύσουν για τους Τουρκοκύπριους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με οδηγίες του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη αναχώρησε για τις Βρυξέλλες ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, για να συζητήσει την αξίωση της Άγκυρας να ισχύσουν οι τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε. για τούρκους υπηκόους στην Κύπρο.

Οι τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε. είναι η διακίνηση προσώπων, διακίνηση αγαθών, εγκατάσταση και απόκτηση περιουσίας.

Ο κ. Μαυρογιάννης θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους στο γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και με στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν. Ο κ. Αναστασιάδης έχει δηλώσει πως απορρίπτει την τουρκική αξίωση.

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών παρουσιάζονται έτοιμοι για μια ρύθμιση της τουρκικής αξίωσης. Διπλωματική πηγή δήλωσε πως, αν γίνει αποδεκτή η τουρκική αξίωση και ισχύσουν μόνο στην Κύπρο, τότε ενδεχομένως αυτό το κατά τα άλλα κεφαλαιώδες ζήτημα για την Ένωση, να «κυπροποιηθεί».

Η τοποθέτηση του επικεφαλής εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Γιλντιρίμ και Τουρκίας για τις τέσσερις ελευθερίες και την επιθυμία της Άγκυρας να τις εξασφαλίσει για τους πολίτες της σε κυπριακό έδαφος, μετά τη λύση του Κυπριακού, δεν ικανοποίησαν την κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο κ. Σχοινάς απέφυγε επιμελώς να αγγίξει το θέμα. Είπε πως «όπως έχουμε κάνει και σε άλλες κρίσιμες διαπραγματεύσεις, δεν σχολιάζουμε εν εξελίξει διαπραγματεύσεις», αφήνοντας το θέμα να αιωρείται, αν και αφορά και την Ε.Ε.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση