HomeHL-GreeceΜητσοτάκης: Τις τουρκικές προκλήσεις πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση

Μητσοτάκης: Τις τουρκικές προκλήσεις πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση

«Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χρειάζεται ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας, με την απαραίτητη εθνική αυτοπεποίθηση, και δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών γι’ αυτό το θέμα, επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η ενημέρωση και οι συνεννοήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης γίνονται με άλλους τρόπους, ενώ παρατήρησε πως το θέμα της μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών αφορά αποκλειστικά την ελληνική Δικαιοσύνη.

«Η χώρα έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με σκηνικά κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο, τα οποία πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, αλλά ταυτόχρονα και με την απαραίτητη εθνική αυτοπεποίθηση. Δεν είναι η ώρα ούτε για μεγάλες κορόνες και πολλές φορές δεν είναι και οι δημόσιες δηλώσεις ο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης σε κοινή συνέντευξη που έδωσε σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης (FM 100, Ράδιο Θεσσαλονίκης, Focus FM).

«Η Ελλάδα εξακολουθεί προφανώς και σήμερα να στέλνει ένα μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία, αλλά, ταυτόχρονα, το μήνυμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες και στους άτυπους κανόνες των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ δύο χωρών που είναι καταδικασμένες από την ίδια τη γεωγραφία να συνυπάρχουν σε μια ευαίσθητη περιοχή» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο δημόσια για το ζήτημα αυτό. Θέλω απλά να πω ότι ενίοτε μπορεί να υπάρχουν και επικοινωνίες ενημερωτικές, οι οποίες γίνονται και με εμένα και με στελέχη τα οποία χειρίζονται αυτούς τους τομείς, οι οποίες δεν ανακοινώνονται.

Δεν αισθάνομαι ότι είμαστε σε κενό ενημέρωσης. Το ζήτημα της μη έκδοσης των «8» είναι ένα ζήτημα που αφορά το κράτος δικαίου και δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα ζήτημα που αφορά την εξωτερική πολιτική. Η ελληνική Δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα, η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος με θεσμούς και με αρχές και αυτές οι αρχές, αυτοί οι θεσμοί, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Από εκεί και πέρα θέλω να θυμίσω ότι η συμφωνία την οποία έχει κάνει η Τουρκία (σ.σ. για το προσφυγικό) δεν είναι μόνο με την Ελλάδα.

Είναι συνολικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι μια συμφωνία η οποία έχει και οικονομικό αντικείμενο για την Τουρκία. Είναι μια συμφωνία, η οποία δρομολογήθηκε σε μια κατάσταση έκτακτης κρίσης, ως ένα αναγκαίο εργαλείο για να σταματήσουν οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Η συμφωνία αυτή έχει μερικώς δουλέψει κι ένας από τους λόγους που η συμφωνία δεν δουλεύει, όπως θα έπρεπε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει, λόγω διαχειριστικής ανικανότητας, να μπορεί να επεξεργάζεται με ταχύτητα αιτήσεις ασύλου, ώστε αυτοί τελικά που δεν απολαμβάνουν του προνομίου του ασύλου να επιστρέφονται στην Τουρκία».

Σε ερώτηση για τον ισχυρισμό του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν ότι ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί πως σε 15 μέρες θα είχε λύσει το θέμα με τους «8» στρατιωτικούς ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι Έλληνας πρωθυπουργός, κατ΄ ιδίαν, έδωσε δέσμευση στον Τούρκο πρόεδρο ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί, όταν το ζήτημα αυτό αφορά αποκλειστικά την ελληνική Δικαιοσύνη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση