HomeHL-GreeceΤι ξημερώνει στον ΔΟΛ

Τι ξημερώνει στον ΔΟΛ

Ατόνησε και πάλι το ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το βράδυ της Παρασκευής, κορυφαία στελέχη του Ομίλου με τα οποία συνομίλησε το «ΘΕΜΑ» δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους, επισημαίνοντας ότι το ιστορικό συγκρότημα του Τύπου δύσκολα πλέον θα αποφύγει τη διακοπή λειτουργίας, εκφράζοντας αμφιβολίες αν θα προλάβει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία ειδικής διαχείρισης που ξεκινούν από αύριο οι πιστώτριες τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το ενδιαφέρον που έδειξε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ για το ενδεχόμενο εξαγοράς των μετοχών του ομίλου από τις τράπεζες, τελικώς δεν προχώρησε στο αποφασιστικό βήμα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στις τράπεζες.

Κατόπιν αυτών, θεωρείται πολύ κρίσιμη η προγραμματισμένη για σήμερα συνέλευση των εργαζομένων παρουσία εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ, καθώς ακόμη και οι δημοσιογράφοι που μέχρι σήμερα είχαν δεχθεί να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται δηλώνουν πια απρόθυμοι να συνεχίσουν.

Από την άλλη πλευρά, ο Σταύρος Ψυχάρης δηλώνει ότι όχι απλώς δεν έχει πια κανένα σχέδιο σωτηρίας, αλλά και πλήρη αδυναμία να διασφαλίσει τα λειτουργικά έξοδα του «Βήματος» και των «Νέων» για να εξακολουθήσουν να κυκλοφορούν στα περίπτερα.

Τα ΝΕΑ πάντως κυκλοφόρησαν κανονικά τη Δευτέρα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Όρθιοι» στο βασικό τους άρθρο.

Το άρθρο έχει ως εξής:

Η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη αγγίζει, αν δεν έχει υπερβεί, τα όρια της ασφυξίας. Με την τροπή που έχουν λάβει οι εξελίξεις ο ΔΟΛ στην πραγματικότητα στερείται των αναγκαίων πόρων για να συνεχισθεί απρόσκοπτα η λειτουργία του. Ωστόσο παρά το διαφαινόμενο αδιέξοδο, υπάρχει δυνατότητα για μια λύση που θα κρατά ζωντανό τον ιστορικό αυτόν πυλώνα της δημοκρατίας.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εφόσον όλοι όσοι έχουν ρόλο δείξουν έμπρακτο ενδιαφέρον και δεν μείνουν στα λόγια. Για να ξεφύγουμε από την καταστροφή απαιτείται γενναιότητα από τις πιστώτριες τράπεζες, που με ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση πόρων από τις εισπράξεις του οργανισμού ώστε να εξασφαλιστεί μια ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι να εξευρεθεί η οριστική λύση. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, αν εννοούν όσα λέγουν για την πολυφωνία και την ακηδεμόνευτη δημοσιογραφία, οφείλουν να πράξουν τα δέοντα τώρα. Η κατάθεση και ψήφιση μιας τροπολογίας που μπορεί να διευκολύνει την προσωρινή χρηματοδότηση – από τα δικά μας έσοδα τα οποία τώρα δεσμεύουν οι τράπεζες – είναι αναγκαία όπως φαίνεται και επ’ αυτού θα κριθούν όλοι. Είναι αυτονόητο πως ένας εκδοτικός οργανισμός έχει αξία μόνον όταν τα μέσα που διαθέτει είναι σε κυκλοφορία.

Οι εργαζόμενοι στα ΝΕΑ και όλοι οι συνάδελφοί μας στον ΔΟΛ που έχουν επιδείξει υπομονή και γενναιότητα στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν θα συνεχίσουν με πίστη κάθε προσπάθεια διάσωσης του Οργανισμού. Ασφαλώς οι αντοχές όλων αγγίζουν τα όριά τους αλλά το πάθος μάς κρατά ακόμη όρθιους.

Προηγήθηκαν δύο μέρες διαβουλεύσεων με στελέχη του κ. Σαββίδη, τα οποία ζήτησαν όλα τα οικονομικά στοιχεία, αλλά δεν επανήλθαν με συγκεκριμένη πρόταση.

Το ενδιαφέρον του κ. Σαββίδη για τον ΔΟΛ είχε εκφραστεί εδώ και μήνες, αλλά αναζωπυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο στενός του συνεργάτης Αρτούρ Νταβιντιάν ζήτησε από τον νομικό σύμβουλο του ομίλου Νίκο Πιμπλή αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για το συγκρότημα.

Είναι η πολλοστή φορά που ο κ. Νταβιντιάν εμφανίζεται σε μέσο ενημέρωσης και ζητά όλα τα οικονομικά στοιχεία και στη συνέχεια εξαφανίζεται. Το έκανε με το STAR CHANNEL όταν το κανάλι δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τηλεοπτική άδεια, το έκανε στη συνέχεια και με τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA τροφοδοτώντας φήμες και σενάρια που ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν. Το είχε κάνει και με τον ΔΟΛ τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά οι διαβουλεύσεις διακόπηκαν απότομα, όταν ακυρώθηκε η συμμετοχή Καλογρίτσα στον διαγωνισμό και αναδείχθηκε υπερθεματιστής ο κ. Σαββίδης.

Γενικώς ο κ. Νταβιντιάν εμφανίζεται να συζητά κατά καιρούς μοντέλα εισόδου του κ. Σαββίδη στα media, αλλά ουδέποτε οι συζητήσεις παίρνουν τη μορφή επιχειρηματικού σχεδίου. Για τον λόγο αυτό ήταν εξαρχής επιφυλακτικές οι πιστώτριες τράπεζες επισημαίνοντας ότι για να ξεκινήσουν ουσιαστικές συζητήσεις με επενδυτή που ενδιαφέρεται να αποκτήσει τον ΔΟΛ θα πρέπει πρώτα να δουν ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, αλλά και «το χρώμα του χρήματος». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνθρωπος που παρακίνησε τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς του ΔΟΛ είναι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, επιχειρώντας να βρεθεί μια λύση τύπου Μαρινόπουλου. «Να το κοιτάξω, αλλά μπορώ να επενδύσω μόνο τα 25 εκατομμύρια που έχω καταθέσει για την τηλεοπτική άδεια. Αυτά τα χρήματα θα τα πάρω πίσω;» ρώτησε ο κ. Σαββίδης για να πάρει την απάντηση από τον υπουργό ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα τα επιστρέψει μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εντέλει, το ενδιαφέρον του κ. Σαββίδη για τον ΔΟΛ δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως και από τη Δευτέρα οι τράπεζες προχωρούν στη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης με στόχο την αναζήτηση επενδυτή ή την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ (σήματα, πάγια κεφάλαια, εξοπλισμός κ.λπ.). Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι και αυτή η διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης δεν προχωρά ομαλά, καθώς η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει προσκόμματα και εκφράζει επιφυλάξεις για τη διαδικασία, με κίνδυνο να βρεθεί ξαφνικά ο όμιλος μπροστά σε ξαφνικό λουκέτο.

Οι υπόλοιπες τράπεζες υποστηρίζουν πως θα πρέπει να γίνουν όλα ταχύτατα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ειδικής διαχείρισης με τα Μέσα του ομίλου εν λειτουργία, για να μην απομειωθεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων που θα εκποιηθούν. Οπως τονίζουν, όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα και παραμένουν οι εργαζόμενοι σε ομηρία, αυξάνονται οι πιθανότητες του «ξαφνικού θανάτου».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Εθνικής δείχνουν να μη βιάζονται, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα είχε μπλοκάρει πριν από τις γιορτές και τη μισθοδοσία των εργαζομένων, αγνοώντας τις διαμαρτυρίες τους, για να διασφαλίσει την είσπραξη φόρων και τόκων που όφειλε η διοίκηση του ομίλου.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση