HomeHL-GreeceΜεγάλη καταστροφή στην Μονή Βαρνάκοβας

Μεγάλη καταστροφή στην Μονή Βαρνάκοβας

Οι μοναχές κατόρθωσαν να σώσουν τα κειμήλια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μόνο το παλαιό και το νέο καθολικό της Μονής Βαρνάκοβας γλίτωσαν από την μανία της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στο ιστορικό μοναστήρι της Φωκίδας.

Δυστυχώς καταστράφηκε εντελώς το αρχείο του μοναστηριού, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και ήταν ένας από τους φάρους της Ορθοδοξίας όλης της Ελλάδας.

Οι ηλικιωμένες μοναχές που ζούσαν στον Μοναστήρι όμως, με την βοήθεια των Πυροσβεστών που έσπευσαν στο σημείο και απέτρεψαν μεγαλύτερη καταστροφή, κατόρθωσαν να διασώσουν τα Ιερά λείψανα, την θαυματουργική εικόνα της Παναγίας, αλλά και πολλά από τα ιερά κημείλια της Βαρνάκοβας.

Η πυρκαγιά σύμφωνα με κάποιες πηγές φέρεται να προήλθε από τον ξυλολέβητα της Μονής και γρήγορα επεκτάθηκε στα υπόλοιπα τμήματα λόγω των εύφλεκτων υλικών.

Στην μεγάλη επιχείρηση της κατάσβεσης πήραν μέρος 11 οχήματα της Π.Υ. από την Ναύπακτο,την Πάτρα,το Αίγιο,το Μεσολόγγι,την Άμφισσα,από την 6η ΕΜΑΚ υπό τον συντονισμό του διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων της περιφέρειας αρχιπύραρχου κ.Κυριακόπουλου. Να σημειωθεί επίσης ότι στον χώρο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδας κ.κ.Θεόκτιστος, καθώς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου κ.κ Ιερόθεος οι οποίοι ενημερώνονταν διαρκώς για την πορεία της κατάσβεσης.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση