HomeHL-CultureΒιτρό με θέμα τη θρησκεία από 60.000 κομμάτια γυαλί

Βιτρό με θέμα τη θρησκεία από 60.000 κομμάτια γυαλί

40 καλλιτέχνες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα βιτρό στους καθεδρικούς του μεσαίωνα ήταν «η Βίβλος των φτωχών».

Εκεί αναπαρίσταντο ιστορίες από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη για να βλέπουν οι πιστοί και να οδηγούνται στη σχέση τους με το θείο.

Έναν καινούργιο οπτικό «οδηγό» στην πνευματική ανάταση του σύγχρονου ανθρώπου ετοίμασε ο Αμερικανός καλλιτέχνης βιτρό Τομ Χόλντμαν. Με μια διαφορά. Οι αναφορές είναι και στις 25 θρησκείες του κόσμου μας. Και ο Χόλντμαν τονίζει ότι σε αυτό που ετοίμασε, η θρησκεία είναι απλώς μέρος της αφηγούμενης ιστορίας και όχι το επίκεντρό της.

vitro

Όλα ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια -και παραπάνω-, όταν τον Χόλντμαν τον προσέγγισε ο πρόεδρος του Utah Valley University, ο Μάθιου Χόλαντ. Και του είπε μία μόνον φράση: «Κάν’ το πιο μεγάλο».

Μετά από 12 χρόνια η εγκατάσταση του Χόλντμαν ήταν έτοιμη. Σε αυτήν εργάστηκαν 40 καλλιτέχνες, 350 φοιτητές και 25 καθηγητές του πανεπιστημίου.

Ογδόντα βιτρό, 60.000 κομμάτια γυαλί που αφηγούνται την εξελικτική πορεία της γνώσης και την κοινή καταγωγή του ανθρώπου. Και το σημαντικότερο: η εγκατάσταση θα τοποθετηθεί στην καινούργια βιβλιοθήκη UVU Fulton Library του πανεπιστημίου, που ανεγέρθηκε για να φιλοξενήσει αυτό το έργο!

vitro1

Εξήντα μέτρα τοίχου καλύπτουν τα βιτρό που απαρτίζουν το έργο.

Σε αυτά, ο Χόλντμαν περιλαμβάνει αναφορές στην ιστορία της τέχνης του γυαλιού, από τις απαρχές της έως σήμερα, αλλά και άλλα ετερόκλητα -φαινομενικά ετερόκλητα- στοιχεία, όπως ένα θραύσμα του Τείχους του Βερολίνου, πανάρχαια απολιθώματα, ένα νόμισμα ηλικίας 3.000 ετών, ένα κομμάτι χαρτονομίσματος του ενός δολαρίου.

«Οι «Ρίζες της Γνώσης» δείχνουν ότι αυτός ο κόσμος είναι κοσμικός αλλά επίσης και πνευματικός, καθώς και το πώς όλο αυτό λειτουργεί σαν ένα όλον. Γιατί όλοι ερχόμαστε από την ίδια ρίζα» δήλωσε, στο CNN, ο Τομ Χόλντμαν.

vitro2

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση