HomeΕΛΛΑΔΑΜΑΤ εμποδίζουν τους αγρότες να στήσουν μπλόκα στα τελωνεία

ΜΑΤ εμποδίζουν τους αγρότες να στήσουν μπλόκα στα τελωνεία

Βγαίνουν τα τρακτέρ στην Κεντρική Μακεδονία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένταση σημειώνεται το Σάββατο στις αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς οι αγρότες με τα τρακτέρ τους θέλουν να στήσουν μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και του Προμαχώνα, όμως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους κλείνουν το δρόμο.

Στα διόδια πριν το τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ σταμάτησαν τους αγρότες του Δήμου Παιονίας που κατευθύνονταν στο σημείο, οι αστυνομικές δυνάμεις και αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. «Εμείς θέλουμε να πάμε στο τελωνείο των Ευζώνων, όχι για να το κλείσουμε και να δημιουργήσουμε προβλήματα, αλλά για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά», επισήμανε ο αγρότης, Βασίλης Σύγκος. Η δύναμη των αγροτών ανέρχεται σε 80 τρακτέρ, ενώ στο σημείο καταφθάνουν και άλλοι συνάδελφοί τους.

Ένταση υπήρξε το μεσημέρι και στο Σιδηρόκαστρο, όπου αγρότες των Σερρών βρίσκονται συγκεντρωμένοι με σκοπό να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα. Αστυνομικές δυνάμεις όμως τους εμποδίζουν και λίγο νωρίτερα οι αγρότες επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, χωρίς να τα καταφέρουν.

Η εθνική Σερρών – Θεσσαλονίκης παραμένει αποκλεισμένη στον Λευκώνα, όμως, με φράσεις όπως, «τέρμα οι συζητήσεις και ο πολιτισμένος διάλογος, ώρα για έργα» και «θα στήσουμε τα μπλόκα μας στα σημεία που έχουμε αποφασίσει», οι αγρότες διαμηνύουν ότι δεν θα υποχωρήσουν. Η δύναμή τους στο σημείο έχει ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και όπως όλα δείχνουν η σημερινή ημέρα θα αποτελέσει ορόσημο για τις δυναμικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν το τελευταίο διάστημα.

Σημειώνεται ότι Βούλγαροι ευρωβουλευτές ψήφισαν θέση με την οποία ζητούν από την Κομισιόν να ασχοληθεί με τα προβλήματα στα σύνορα Βουλγαρίας-Ελλάδας. Οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στην πρόθεση των Ελλήνων αγροτών να στήσουν μπλόκα στους δρόμους και υποστηρίζουν ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις ενέργειές τους είναι οι βουλγαρικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στους τομείς των εμπορίου, τουρισμού και της ελαφράς βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του περασμένου έτους, περισσότεροι από 6.000 οδηγοί φορτηγών, αναγκάστηκαν να περάσουν μέρες εν αναμονή της άρσης του αποκλεισμού, χωρίς χρήματα, τρόφιμα και χωρίς την ύπαρξη των βασικών συνθηκών υγιεινής στη μέση του χειμώνα, υπενθύμισαν οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές.

Την ίδια ώρα παραμένει το μπλόκο των αγροτών της Θεσσαλίας στον κόμβο της Νίκαιας έξω από την Λάρισα, που έχει αποκλείσει την εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης από την Πέμπτη, στο ρεύμα προς Αθήνα. Σύμφωνα με τις αποφάσεις τους μάλιστα, φαίνεται πως θα προχωρήσουν σήμερα Σάββατο σε συμβολικό αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων της Εθνικής Οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης για 2 ώρες.

Λίγο πριν τον αποκλεισμό οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν συνέλευση, όπου θα συζητήσουν θέματα για την κλιμάκωση του αγώνα τους, την πολυήμερη παραμονή τους στο μπλόκο, αλλά και το συντονισμό με άλλα μπλόκα ανά την Ελλάδα με βάση το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων.

Να σημειωθεί, πως με βάση το σχεδιασμό των αγροτών το Σαββατοκύριακο προβλέπεται επίσης ενίσχυση του μπλόκου της Νίκαιας με νέα τρακτέρ από αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων.

Παράλληλα οι αγρότες της Ηπείρου κρατούν κλειστή την Ιονία Οδό στον κόμβο Αγίου Δημητρίου έξω από την Άρτα, ενώ οι αγρότες της Αιγιαλείας αποκλείουν καθημερινά για δύο ώρες κάθε απόγευμα (18:0-20:00) την Πατρών – Κορίνθου.

Συμβολικά για δύο ώρες αποκλείουν οι αγρότες της Ηλείας και την Πατρών – Πύργου, στο Λατίφι, όμως αποφάσισαν στο εξής το μπλόκο να γίνεται ανά δύο ημέρες.

Σήμερα μετά τις 11 το πρωί, στήνεται και το μπλόκο στα διόδια των Μαλγάρων – και το ακριβές πρόγραμμα της κινητοποίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση που θα γίνει την ίδια ημέρα, αφού πρώτα παραταχθούν τα τρακτέρ, ανέφερε ο ένας εκ των δύο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.

Οι κινητοποιήσεις σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινούν σήμερα και θα κλιμακωθούν, με την κορύφωσή τους να γίνεται την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.

Το μπλόκο των Ευζώνων θα ενισχυθεί μέχρι και την Τρίτη, από αγρότες και κτηνοτρόφους από τις περιοχές των Χαλκηδόνας, Γιαννιτσών και άλλων σε Πέλλα και Πιερία.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής, όπως  είπε ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δευτέρα 30/1 θα βάλουν μπρος τα τρακτέρ τους, και μετά τις 11 το πρωί θα ξεκινήσουν με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, όπου και θα στήσουν το μπλόκο τους σε περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Στο μεταξύ, όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Φιλαλήθης Καπάνδριας από την Τρόγλια Χαλκιδικής, την Κυριακή 10 το πρωί θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο της Τρίγλιας, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, απο αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του νομού Χαλκιδικής. Η δράση του μπλόκου θα αποφασίζεται απο γενικές συνελεύσεις επί τόπου, ενώ ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σε δεύτερο στάδιο, να μετακινηθούν σε άλλο σημείο για ενίσχυση του, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, που συμμετείχε στη σημερινή συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, είπε ότι σήμερα από τις 11 το πρωί, θα συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονικής-Σερρών, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι και ‘Ασσηρο, ενώ ανοικτό παραμένει το τι θα γίνει με τον Λαγκαδά. Συμπλήρωσε δε, ότι την Δευτέρα 30/1 θα μεταφερθούν στο Δερβένι, όπου θα στήσουν τις δυνάμεις τους και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος.

Ήδη ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στην είσοδο του Κιλκίς αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής, και έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τις 30/1 να μαζευτούν οι δυνάμεις των τρακτέρ και να κατευθυνθούν κομβόϊ προς το τελωνείο των Ευζώνων, όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Βαφειάδης.

Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως «το μπλόκο στα πράσινα φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία) έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση την προσεχή Κυριακή στις 18.00.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής, και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση