HomeHL-9Ε. Αχτσιόγλου: Πολλά σημεία σύγκλισης κι ένα απόκλισης στο eurogroup

Ε. Αχτσιόγλου: Πολλά σημεία σύγκλισης κι ένα απόκλισης στο eurogroup

Τι ανέφερε από την Κρήτη η υπουργός Εργασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θετικά αποτιμά τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Η κ. Αχτσιόγλου, από τα Χανιά όπου πραγματοποιεί περιοδεία, κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα που προέκυψαν, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το χθεσινό Eurogroup αποτύπωσε πολλά σημεία σύγκλισης και ένα σημείο απόκλισης. Τα σημεία της σύγκλισης που αποτύπωσε είναι τα εξής:

Υπήρξε κοινός τόπος στο ότι η ελληνική οικονομία έχει σοβαρά απτά δείγματα ανάκαμψης.

Δηλαδή έχουμε μια πολύ σημαντική υπέρ απόδοση εσόδων, επίτευξη στόχων και μία υπέρ απόδοση σε σχέση με τους στόχους.

Δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα που σημειώθηκαν είναι πολύ υψηλότερα από αυτά τα οποία είχε δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει.

Μιλάμε για πλεονάσματα της τάξης του 2%, ενώ ο στόχος ήταν 0,5% και αυτό είναι ένα γεγονός.

Το δεύτερο γεγονός που υπήρξε κοινή αποτύπωση, ήταν ότι περνάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η εκτίμηση που υπήρχε για το έτος είναι ότι θα υπάρξει αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης.

Το τρίτο σημείο το οποίο δεν είναι γεγονός αλλά ήταν συνεκτίμηση όλων των εμπλεκόμενων στο γιούρογκρουμπ είναι ότι δεν θα πρέπει να χαθεί χρόνος.

Όλα τα μέρη δηλαδή συμφώνησαν ότι ο χρόνος αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμος και ότι θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν.

Επομένως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θέλουν την επίτευξη της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν».

axtsiogloy

Τι είπε για την θέση του ΔΝΤ

Αναφερόμενη στην απόκλιση η οποία καταγράφηκε και αφορά τη θέση του ΔΝΤ για λήψη νέων μέτρων, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων.

«Η απόκλιση στην οποία αναφέρθηκα στην αρχή αφορά τη θέση του ΔΝΤ το οποίο, όπως είναι γνωστό, ζητά τη νομοθέτηση επιπλέον μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος για μετά το 2019 δηλαδή και μετά.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στη νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος και αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικής αρχής, είναι και ζήτημα δύο επιπλέον παραμέτρων.

Πρώτον, ότι τα γεγονότα δεν επιβάλουν κάτι τέτοιο.

Δηλαδή όταν έχεις υπέρ απόδοση εσόδων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρείς σε περαιτέρω νομοθέτηση μέτρων λιτότητας. Το δεύτερο όμως και σημαντικότερο είναι ότι είναι ζήτημα δημοκρατίας.

Το κράτος δικαίου, οι δημοκρατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύουν, ο νομικός πολιτισμός που υπάρχει στην ΕΕ δεν επιτρέπει την προληπτική νομοθέτηση μέτρων με αυτόν τον τρόπο για διάστημα πολύ μεταγενέστερο του παρόντος πολιτικού πλαισίου».

axtsiogloy1

Τα προβλήματα της Επιθεώρησης εργασίας

Όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιθεώρηση εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου, τόνισε ότι το βασικότερο είναι η υποστελέχωση, καθώς οι άνθρωποι που εργάζονται στο σώμα κάνουν πολλή σοβαρή δουλειά γι’ αυτό «προσπαθούμε στις περιοδείες μας να τους γνωρίζουμε έναν έναν, γιατί αποτελούν τους άμεσους συνεργάτες του Υπουργείου Εργασίας. Η πρόθεση μας είναι να ενισχύσουμε το σώμα επιθεώρησης εργασίας με προσλήψεις, τις επιτρεπόμενες που μπορούν να γίνουν, δεδομένων και των περιορισμών που υπάρχουν για τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Προσπαθούμε, και με άλλους τρόπους να κάνουμε συμβάσεις με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι της επιθεώρησης να βοηθηθούν, αλλά και όσοι απευθύνονται στο σώμα να βρίσκουν απαντήσεις στα ερωτήματα τους», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει να λειτουργεί το νέο πληροφοριακό σύστημα της επιθεώρησης εργασίας, το οποίο επιτρέπει να γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι, έτσι βάσει των νέων τεχνολογιών και των προσλήψεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα αρχίσουν να γίνονται βελτιώσεις στους χώρους εργασίας.

axtsiogloy2

Οι ομαδικές απολύσεις

Για το φλέγον ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και της ανεργίας, η κ. Αχτσιόλγου ήταν θετική με την έκβαση των διαπραγματεύσεων. «Είναι γνωστό ότι ισχύον όριο των ομαδικών απολύσεων, στην Ελλάδα είναι πλήρως εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή οδηγία. Επομένως, από τεχνικής και λόγω πλευράς δεν υπάρχει λόγος αύξησης του. Ωστόσο, όλο αυτό το κομμάτι είναι τμήμα των διαπραγματεύσεων, με το ΔΝΤ, του οποίου οι θέσεις βρίσκονται μακριά από τις δικές μας, και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα επιμείνουμε για μία απαίτηση για αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας.

axtsiogloy3

Η ανεργία στην Ελλάδα

Η κ. Ατχτσιόγλου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας και με τα ποσοστά ανεργία στη χώρα. Όπως δήλωσε, το πρόβλημα της ανεργίας θα αρχίσει σταδιακά με μικρούς αλλά σταθερούς ρυθμούς να αφομοιώνεται.

Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει κανείς να βλέπει τα δεδομένα με τα οποία παρέλαβε η κυβέρνηση την χώρα και τι κάνει το διάστημα αυτό. «Παραλάβαμε μια ανεργία που είχε εκτοξευτεί στο 27% το 2015, δηλαδή μια ραγδαία αύξηση της τάξης του 17% από το 2010-2015, και αυτή την στιγμή η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4 μονάδες, δείχνει ότι ο τρόπος που κινούμαστε είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Τα προγράμματα ανεργίας που εκπονούμε, έχουν ως βασικό γνώμονα, την πλήρη εργασία με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που ξεκίνησε, καλύπτει όλους τους δήμους της χώρα και πρόκειται να καλύψει 25.000 θέσεις εργασίας», κατέληξε η Υπουργός.

Συνάντηση Βαρδάκη Σωκράτη με την Υπουργό Εργασίας κα Αχτσιόγλου και εργαζόμενους

Συνάντηση μεταξύ της Υπουργού Εργασίας κας Αχτσιόγλου Έφης, του Βαρδάκη Σωκράτη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου, Μπαλωμενάκη Αντώνη και Βαγιωνάκη Βάλιας, Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χανίων, του Ειδικού Γραμματέα ΣΕΠΕ Νάσου Ηλιόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τους εργαζόμενους της τεχνικής και κοινωνικής επιθεώρησης εργασίας.

Ακολούθησε συνάντηση στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χανίων, με την Διοίκηση του Κέντρου και με τις Διοικήσεις των Πρωτοβάθμιων Σωματείων του Νομού.

Η Υπουργός αλλά και οι βουλευτές, ενημερώθηκαν για τα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονιακών ρυθμίσεων που επέβαλλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την περίοδο 2010-2014.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για την επαναφορά των εργασιακών διαπραγματεύσεων, αλλά και την κατάργηση των μνημονιακών νόμων που επέβαλλαν την εργασιακή ζούγκλα. Τέλος, αναφερόμενη στην αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, ανακοίνωσε μέτρα που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Από την πλευρά του ο Βαρδάκης Σωκράτης, ανέφερε ότι θα βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας  για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και γενικότερα για την ενεργοποίηση και στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να καταπολεμηθεί η «μαύρη» εργασία.

Cretapost.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ/zarpanews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση