HomeΚΟΣΜΟΣΝέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ο Γκάμπριελ

Νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ο Γκάμπριελ

Πρώτη επίσημη επίσκεψη, το Παρίσι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της χώρας, αντικαθιστώντας τον Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη το Σάββατο, μεταβαίνοντας στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ δέχθηκε την παραίτηση του κ. Γκάμπριελ από τη θέση του υπουργού Οικονομίας και τον διορισμό του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Στάινμαϊερ αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, για την οποία είναι φαβορί.

Τον κ. Γκάμπριελ θα αντικαταστήσει στο υπουργείο Οικονομίας η Μπριγκίτε Τσίπρις, επίσης από το SPD, όμως ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης θα διατηρήσει τη θέση του αντικαγκελάριου στον κυβερνητικό συνασπισμό που έχει σχηματίσει το κόμμα του με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και τους Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζεεχόφερ.

Ο 57χρονος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου απέναντι στην κ. Μέρκελ, παραχωρώντας τη θέση του στον Μάρτιν Σουλτς, τέως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αν μετά τις εκλογές σχηματιστεί και πάλι ο ίδιος κυβερνητικός συνασπισμός, ο κ. Γκάμπριελ είναι πολύ πιθανό να διατηρήσει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Στο Παρίσι, ο κ. Γκάμπριελ θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Μαρκ Ερό. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο νέος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να μεταβεί σύντομα για επίσημη επίσκεψη και στις ΗΠΑ.

Naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση