HomeHL-GreeceΜαξίμου μετά το Eurogroup: Τα πράγματα είναι δύσκολα

Μαξίμου μετά το Eurogroup: Τα πράγματα είναι δύσκολα

Ποιες οι εξελίξεις σε οικονομικό και πολιτικό πεδίο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις συμπληγάδες των απαιτήσεων Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται η κυβέρνηση -μετά την ομοβροντία για λήψη προληπτικών μέτρων- που τίθεται πια ως βασική προϋπόθεση από όλες τις πλευρές για να επιτευχθεί συμφωνία και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Η κλεψύδρα για την Αθήνα αδειάζει απειλητικά. Και ο πρωθυπουργός καλείται εκ των πραγμάτων να λάβει καθοριστικές αποφάσεις μέσα στο επόμενο διάστημα που θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο. Στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου υπάρχει σκεπτικισμός και παράγοντες της κυβέρνησης δεν κρύβουν ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα». Οι πιέσεις εντείνονται και ουδείς προσπαθεί να εξωραΐσει την κατάσταση.

Θεσμοί βολιδοσκόπησαν Τσακαλώτο

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida, στη συνάντηση του υπουργού οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών υπήρξε μια βολιδοσκόπηση για το αν η κυβέρνηση θα ήταν διατεθειμένη -με δεδομένη την επιμονή του Ταμείου- να πάρει προληπτικά μέτρα. Σε μια προσπάθεια προφανώς, η άλλη πλευρά να μετρήσει τις διαθέσεις της Αθήνας. Κατά πληροφορίες, η απάντηση ήταν «ότι δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο», ενώ πηγές με άμεση γνώση των διαβουλεύσεων λένε πως κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε ποτέ από τον Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνεδρίαση του Εurogroup.

«Δεν νομοθετούμε μέτρα»

Με φόντο, λοιπόν, τα «παγωμένα» αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, κυβερνητικές πηγές επιμένουν και διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως: «Εμείς όπου έχουμε υποχωρήσει, έχουμε υποχωρήσει. Δεν πάμε παραπέρα».

Στη Λισαβόνα ο Τσίπρας-θα έχει επαφές στο περιθώριο της Συνόδου

Σημειωτέον, ότι επίκειται η συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, όπερ και σημαίνει ότι θα υπάρξουν κάποιες εξελίξεις. Ενώ μέχρι τότε θα μεσολαβήσουν διαβουλεύσεις.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα για τη Λισαβόνα και όπως όλα δείχνουν αναμένεται να έχει συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Νότου (με το Γάλλο πρόεδρο Ολάντ), επιχειρώντας εκ νέου να πιέσει για πολιτική λύση. Συν το γεγονός ότι την επόμενη βδομάδα είναι προγραμματισμένη και η Σύνοδος κορυφής στη Μάλτα.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση