HomeΕΛΛΑΔΑΣυνεργασία ΕΕ – Unicef για τη στήριξη προσφυγόπουλων στην Ελλάδα

Συνεργασία ΕΕ – Unicef για τη στήριξη προσφυγόπουλων στην Ελλάδα

Η δράση θα χρηματοδοτηθεί από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H Ευρωπαϊκή Ένωση και η UNICEF θα συνεργαστούν σε κοινό πρόγραμμα, το οποίο θα υποστηρίζει περισσότερα από 6.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και ασυνόδευτων ανηλίκων, σε ολόκληρη την Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η δράση θα χρηματοδοτηθεί από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χρηματοδοτεί επείγοντα επιχειρησιακά προγράμματα εντός της ΕΕ.

Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα βρίσκονται 21.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Πολλά παιδιά υποφέρουν από σοβαρές ψυχικές διαταραχές εξαιτίας των εμπειριών τους, των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα διαμονής προσφύγων και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας. Πολλά από αυτά, ανεξαρτήτως ηλικίας, βρίσκονται εκτός σχολείου επί μια διετία, κατά μέσο όρο.

Ειδική έμφαση θα δοθεί στις υπηρεσίες που παρέχονται στα ασυνόδευτα ανήλικα. Σε 400 από αυτά θα παρασχεθεί προσωρινή διαμονή σε δομή φιλοξενίας, ενόσω αναμένουν την εξέταση αιτήματος ασύλου, οικογενειακής επανένωσης ή μετεγκατάστασης στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη. Άλλα 6.000 ευάλωτα παιδιά και γυναίκες, που διαμένουν σε ανοιχτά κέντρα και σε αστικές δομές, θα επωφεληθούν από ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διαχείριση υποθέσεων και παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες παιδικής προστασίας.

Η UNICEF θα επικεντρωθεί, επίσης, στην παροχή άτυπης, αλλά ποιοτικής εκπαίδευσης, σε 5.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μαθήματα μητρικής γλώσσας και εκπαίδευση δεξιοτήτων για παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων παιδιών εκτός σχολείου και ασυνόδευτων ανηλίκων. Προσωρινές δομές εκπαίδευσης θα στηθούν σε ανοιχτά κέντρα και αστικές περιοχές, καθώς και σε κοινοτικά κέντρα, για όλες τις ηλικιακές ομάδες, από 3 έως 17 ετών. Η UNICEF θα στηρίζει την τυπική εκπαίδευση που παρέχεται από το υπουργείο Παιδείας, ιδίως με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου και τη χορήγηση υλικής βοήθειας.

«Είναι η πρώτη φορά που η UNICEF και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζονται για να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε παιδιά προσφύγων εντός της ΕΕ. Αυτό το πρόγραμμα θα καλύψει σημαντικά κενά, ώστε να εξασφαλίσει ότι τα εκτοπισμένα παιδιά και οι οικογένειές τους προστατεύονται, είναι ασφαλείς και έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν την αίσθηση της κανονικότητας. Δεδομένου ότι αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες και χρειάζονται επείγουσα υποστήριξη, θα επικεντρωθούμε στα παιδιά τα οποία δεν συνοδεύονται από κάποιο ενήλικο μέλος της οικογένειάς τους», επισημαίνει στην ανακοίνωση ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση