HomeHL-GreeceGuardian: Όλοι φοβούνται τα χειρότερα για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενόψει κακοκαιρίας

Guardian: Όλοι φοβούνται τα χειρότερα για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενόψει κακοκαιρίας

«Ως φυλακή αναφέρεται πλέον η χώρα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το επερχόμενο νέο κύμα ψύχους σε όλη τη νότια Ευρώπη αναζωπυρώνει τους φόβους για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται σε άθλιες συνθήκες στην Ελλάδα.

Με αυτή την προειδοποίηση ξεκινά δημοσίευμα του Guardian για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στην «ελλιπώς προετοιμασμένη Ελλάδα».

Και ο αρθρογράφος συνεχίζει λέγοντας ότι «οι προβλέψεις για χαμηλές θερμοκρασίες έχουν τρομοκρατήσει διεθνείς οργανισμούς, ομάδες βοήθειας και τους δημάρχους των νησιών», παραθέτοντας μάλιστα και μια δήλωση της Eva Cossé από την οργάνωση Human Rights Watch.

«Υποφέρουν άσκοπα χιλιάδες άνθρωποι»

«Χιλιάδες άνθρωποι ετοιμάζονται να υποφέρουν άσκοπα, σε συνθήκες που γίνονται όλο και πιο απελπιστικές», λέει η Cosse, συμπληρώνοντας ότι «οι αποτυχημένες πολιτικές της Ευρώπης έχουν συμβάλει στην τεράστια ταλαιπωρία των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά».

«Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας κατακραυγής αυτόν τον μήνα, μετά το σοκαριστικό βίντεο από τη Λέσβο και τις σκηνές που ήταν θαμμένες στο χιόνι», αναφέρει επίσης το δημοσίευμα, σημειώνοντας πως «μετά την κατακραυγή η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να στείλει ένα πολεμικό πλοίο για να στεγάσει προσωρινά μέχρι 500 άτομα που κρατούνταν στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια. Αλλοι μετακινήθηκαν σε θερμαινόμενα κοντέινερ δοχεία, σε δωμάτια ξενοδοχείων και σε διαμερίσματα».

«Φόβος για τα χειρότερα»

Και ο αρθρογράφος συνεχίζει την κριτική του γράφοντας ότι «τα μέτρα αυτά αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Και με τη σφοδρή κακοκαιρία που έρχεται, αξιωματούχοι, εθελοντές αλλά και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται τα χειρότερα. Την Πέμπτη αναμένονται θερμοκρασίες υπό το μηδέν».

«Δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό, αλλά μόνο αυτόν τον μήνα 900 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα», λέει στον Guardian ο Gianmaria Pinto, στέλεχος του νορβηγικού συμβουλίου για τους πρόσφυγες. Και συμπληρώνει: «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Χίο, σε ένα καμπ που οι άνθρωποι ζουν στην παραλία, σε μικρές σκηνές, εκτεθειμένοι στον αέρα και στη βροχή. Θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί ήδη σε καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, όπου υπάρχουν οι σχετικές υποδομές».

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στους «παγωμένους» πρόσφυγες στη Σερβία, οι εικόνες των οποίων έκαναν τον γύρο του κόσμου πρόσφατα: «Με τη βοήθεια των διακινητών κάποιοι καταφέρνουν και εισχωρούν περισσότερο στην Ευρώπη. Πολλοί από αυτούς που είδαμε να παγώνουν στη Σερβία, σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, εκτιμάται ότι βρέθηκαν εκεί από την Ελλάδα, τη χώρα που από τους περισσότερους πλέον αναφέρεται ως φυλακή».

«Εσκεμμένη άρνηση μεταφοράς»

Και καταλήγει με μια σαφή αιχμή προς την ελληνική κυβέρνηση της Eva Cossé, από την οργάνωση Human Rights Watch: «Δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί την παραμονή χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε αυτές τις άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Τα δεινά που περνάνε δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της καθυστερημένης θωράκισης των δομών ενόψει χειμώνα, αλλά και μιας εσκεμμένης άρνησης να μεταφερθούν περισσότεροι άνθρωποι στην ηπειρωτική χώρα».

Πηγή: The Guardian

Διαφήμιση
Διαφήμιση