HomeΚΡΗΤΗΘέματα τουρισμού για την Κρήτη

Θέματα τουρισμού για την Κρήτη

Στη συνάντηση Νίκου Ηγουμενίδη-Ελένης Κουντουρά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση για θέματα τουρισμού που αφορούν το νομό Ηρακλείου και την Κρήτη είχε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα με αφετηρία το στόχο να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω η δυναμική που καταγράφηκε στον τουρισμό το 2016, όχι μόνο τη φετινή αλλά και τις επόμενες χρονιές.

Ειδικότερα, σχετικά με  το ρεκόρ άφιξης Ρώσων τουριστών, τονίστηκε ότι έχουν ήδη προβλεφθεί και γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες σχετικά με τα θέματα θεώρησης εισόδου (visa) με στόχο να αποφευχθούν  προβλήματα καθυστέρησης. Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι ήδη από πέρυσι η έκδοση τουριστικής θεώρησης εισόδου γίνεται με λήψη βιομετρικών δεδομένων των αιτούντων και ότι ένας μεγάλος αριθμός θεωρήσεων από την προηγούμενη χρονιά έχει ήδη πολυετή διάρκεια.

Εκτός από τις τάσεις στη τουριστική αγορά της Ρωσίας, το Υπουργείο παρακολουθεί και γνωρίζει τις τάσεις που δημιουργούνται και από άλλες χώρες (πχ. Γερμανία, Αυστρία), ώστε να συνεχιστεί το ρεκόρ αύξησης των επισκεπτών που παρατηρήθηκε τη προηγούμενη χρονιά κατά 1,5 περίπου εκατομμύριο έναντι του ιστορικού  ρεκόρ του 2015.

Επιπλέον, τέθηκαν ορισμένα ζητήματα στα οποία η Υπουργός έχει ένα συντονιστικό ρόλο με άλλα Υπουργεία, και που αφορούν ιδιαίτερα το Ηράκλειο, όπως το ζήτημα της έγκαιρης πρόσληψης φυλάκων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία – ζήτημα που η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου.

Σχετικά με το ζήτημα της μαθητείας σπουδαστών, που αφορά ιδιαίτερα την Κρήτη, τονίστηκε η ανάγκη τήρησης κανόνων και περιορισμών στην απασχόληση–πρακτική άσκηση στις ξενοδοχειακές–τουριστικές επιχειρήσεις. Η Κυβέρνηση έχει ήδη καθορίσει ότι το ποσοστό των ασκούμενων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 17%  του τακτικού προσωπικού και σε κάθε περίπτωση τα 40 άτομα, και ότι αφορά μόνο χώρες με τις οποίες υπάρχουν διμερείς ή διακρατικές συμφωνίες. Είναι κομβικής σημασίας ο έλεγχος που εναπόκειται στους υπηρεσιακούς μηχανισμούς, αλλά και ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος, προκειμένου να περιοριστούν οι αυθαιρεσίες και  οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε επιπλέον ζητήματα που αφορούν τη παράταση της τουριστικής περιόδου, αλλά και το «χειμερινό» τουρισμό στην προοπτική «Κρήτη: Τουρισμός όλο το χρόνο».

Τέλος, τέθηκαν ζητήματα που πρέπει να νομοθετηθούν, αλλά και η ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού με την Τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και Δήμοι).

Η υπουργός και ο βουλευτής δεσμεύτηκαν να βρίσκονται σε επικοινωνία για τα θέματα τουρισμού που αφορούν το νομό Ηρακλείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση