HomeHL-GreeceΥποχώρηση προ των πυλών -Η κυβέρνηση προσπαθεί να καθυστερήσει τα μέτρα

Υποχώρηση προ των πυλών -Η κυβέρνηση προσπαθεί να καθυστερήσει τα μέτρα

Μετά την επιστολή Τσακαλώτου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επικοινωνιακούς τακτικισμούς για να απορροφήσουν τους κραδασμούς, λόγω των υποχωρήσεων που είναι προ των πυλών, επιχειρεί η κυβέρνηση να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Οπως αναφέρει κυβερνητική πηγή στο iefimerida «σημασία έχει να καταγραφεί πρόοδος» και «να βρεθεί κοινό έδαφος» με τους θεσμούς. Ώστε να μπορούν να ελπίζουν σε αίσια κατάληξη των συζητήσεων εντός Φεβρουαρίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει η Καθημερινή, πως το θρίλερ των διαπραγματεύσεων θα κρατήσει τουλάχιστον έως τις 20 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την -χωρίς μέτρα- επιστολή Τσακαλώτου στη συνεδρίαση της Πέμπτης είναι σαφές πως η ελληνική πλευρά στο μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι στη λήψη απόφασης για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος

Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο έκριναν σκόπιμο ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να παρουσιάσει δια ζώσης τις προτάσεις της Αθήνας στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης αποφεύγοντας περαιτέρω δεσμεύσεις στην επιστολή του στους θεσμούς. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες πως ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ θα εξηγήσει από κοντά ποια μέτρα είναι έτοιμη να συμπεριλάβει η κυβέρνηση στον «κόφτη».

Από την άλλη πλευρά η κίνηση αυτή της κυβέρνησης δεν έτυχε της καλύτερης υποδοχής. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» αυτήν τη στιγμή, όπως εξηγούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην «Κ», δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος που θα εξασφάλιζε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Από τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε αναχώρησαν οι επικεφαλής της Τρόικα από την Ελλάδα, έχει ουσιαστικά προκύψει ελάχιστη έως μηδαμινή πρόοδος.

Τα μέτρα που ζητούν να κλειδώσουν για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ δεν συμφωνούν στο τι θα πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Το ΔΝΤ ζητά τη δέσμευση της Αθήνας με μέτρα ώστε το πρόγραμμα να είναι πιο αποτελεσματικό.

Συγκεκριμένα τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, νέες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 14% ή 15%. Μείωση ή κατάργηση επιδομάτων, τα οποία θα ενσωματωθούν τελικώς στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. «Πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για ένστολους και μειώσεις για ορισμένες κατηγορίες νεότερων υπαλλήλων. Νέοι φόροι όπως ενδεχομένως η επιβολή τέλους ακινησίας (συζητείται για 30 ευρώ το χρόνο) σε ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν παραδώσει τις πινακίδες για πάνω από 12 ή 24 μήνες.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση