HomeHL-9Γρ. Παυλάκης:»Έφυγε» ο Κρητικός ήρωας της απόβασης στη Νορμανδία

Γρ. Παυλάκης:»Έφυγε» ο Κρητικός ήρωας της απόβασης στη Νορμανδία

Είχε τιμηθεί με το Ανώτατο Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο τελευταίος ήρωας της απόβασης της Νορμανδίας «έφυγε» το πρωί της Κυριακής σε ηλικία 96 ετών.

Ο Κρητικός Ναύαρχος ε.α Γρηγόρης Παυλάκης ήταν ο τελευταίος Έλληνας επιζών αξιωματικός του Πολεμικού μας Ναυτικού, ο οποίος είχε λάβει μέρος στη Νορμανδία, στη μεγαλύτερη συμμαχική απόβαση του Β΄ΠΠ, ως ύπαρχος της κορβέτας «ΚΡΙΕΖΗΣ».

Όπως αναφέρει το onalert.gr, η κηδεία του θα γίνει με όλες τις τιμές την Τετάρτη στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών. Η ιστορία του Ναύαρχου Παυλάκη είναι συγκλονιστική καθώς γνώρισε εκτεταμένη πολεμική δράση στον Β’ ΠΠ ενώ κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του είχε τιμηθεί με 15 μετάλλια και παράσημα, με κορυφαία στιγμή, το 2004, την παρασημοφόρηση του από τον τότε πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζάκ Σιράκ με το ανώτατο παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Παράλληλα ήταν ο άνθρωπος χάρις τον οποίο σώθηκε από τη διάλυση το θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ», καθώς ήταν αυτός ο αξιωματικός, ο οποίος έπεισε τον Βασιλιά Παύλο να μην το πάνε για…παλιοσίδερα!

Την σχετική αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Νάυαρχος Παυλάκης όταν έδωσε συνέντευξη στον εκλεκτό φίλο και συνάδελφο δημοσιογράφο Γιάννη Σωτηρόπουλο, η οποία πρόλαβε να προβληθεί στις 9 Ιουνίου του 2013, στην εκπομπή των Ενόπλων Δυνάμεων «ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ». Δύο μέρες δηλαδή πριν πέσει το «μαύρο» στην ΕΡΤ..

Ακολουθεί το ρεπορτάζ του Γιάννη Σωτηρόπουλου που αποκαλύπτει την άγνωστη και συγκλονιστική ιστορία του Έλληνα αξιωματικού.

Το ανώτατο παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από το Ζακ Σιράκ

Στις 6 Ιουνίου του 2004, στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ιστορική απόβαση, ο Γρηγόρης Παυλάκης ήταν ο μοναδικός Έλληνας, ο οποίος τιμήθηκε μαζί με 13 άλλους Βετεράνους της απόβασης της Νορμανδίας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ.

Κατά τη διάρκεια τελετής ήταν παρόντες αρχηγοί 17 κρατών, ανάμεσά τους και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Όμως όπως εκμυστηρεύτηκε η ψυχολογία του εκείνη τη στιγμή δεν ήταν αυτή που θα ήθελε, διότι εκείνες τις ημέρες είχε χάσει τη σύντροφο της ζωής του. Μάλιστα αναπολεί τη στιχομυθία που είχε με τον Σιράκ όταν παρασημοφορήθηκε με το Ανώτατο Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και τιμήθηκε επίσης ως Ιππότης της Γαλλικής Δημοκρατίας. «Ο Ζακ Σιράκ θυμάμαι μου είχε πεί: «Σας βλέπω μελαγχολικό.» Και εγώ του απάντησα στη γλώσσα του διότι μιλάω Γαλλικά: » Δυστυχώς κ. Πρόεδρε μόλις φτάσαμε στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκώλ, η εγγονή μου, η οποία με συνόδευε, ότι η σύζυγός μου απεβίωσε. Τρείς ημέρες πριν την παρασημοφόρησή μου είχε πάθει εγκεφαλικό.» Δύο χρόνια νωρίτερα από αυτή τη σπουδαία διεθνή διάκριση, συγκεκριμένα την στις 6 Ιουνίου 2001, η Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα είχε τιμήσει κι αυτή τους άνδρες της επιχείρησης ΟVERLOND. «Σ΄αυτούς οφείλουμε την ειρήνη» είχε πεί χαρακτηριστικά ο τότε Πρέσβης της Γαλλίας κ. Jean-Maurice Ripert στην ειδική τιμητική τελετή για τους τότε δέκα εν ζωή Έλληνες βετεράνους της απόβασης, ανάμεσά τους φυσικά ήταν και ο Γρηγόρης Παυλάκης, ο οποίος στην ομιλία του είχε ο κλείσει με τα εξής λόγια: «Κλείνω με την ευχή να μην ξαναζήσει ποτέ η ανθρωπότητα έναν τόσο φρικαλέο πόλεμο.

Ζητώ επίσης από τους Συμμάχους μας να ενθυμούνται τη συνεισφορά της Ελλάδας στην υπεράσπιση των ιδανικών της Δημοκρατίας, τη Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση