HomeHL-9Τι αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ στη γενική συνέλευση

Τι αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ στη γενική συνέλευση

Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ειδική Γενική Συνέλευση με θέμα τον απολογισμό της δράσης της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στον έναν χρόνο της θητείας της καθώς επίσης και το κόψιμο της βασιλόπιτας.

Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα ενέκρινε το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό. Από τις παρεμβάσεις των μελών του σωματείου κρίθηκε απαραίτητη αυτή η ΓΣ γιατί η συμμετοχή και η γνώση των δρώμενων του σωματείου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης του.

Επιβεβαιώθηκε από τη ΓΣ ότι το σωματείο δεν στάθηκε χειροκροτητής της κυβερνητικής πολιτικής αλλά ούτε και υλοποιητής της. Ούτε αποτέλεσε και αποτελεί σκαλοπάτι για να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις. Συνέβαλε στο μέτρο του δυνατού να μην μειωθούν οι απαιτήσεις και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων. Επίσης, συνέβαλε ώστε τα ζητήματα και τα προβλήματα της Υγείας να αποτελούν θέμα που απασχολεί την κοινωνία του Ηράκλειου και όχι μόνο.

Αποκάλυψε την αιτία των προβλημάτων αλλά και τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός σύγχρονου αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας – πρόνοιας. Αντιτάχθηκε σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα όλων των κυβερνήσεων που δεν στόχευαν μόνο ενάντια στην Υγεία, αλλά και στη σοβαρή επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Πήρε επιπλέον πρωτοβουλίες για όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους – πέρα από τα ζητήματα του χώρου ή του κλάδου.

Τάχθηκε και τάσσεται στο μεγάλο μέτωπο της εργατικής τάξης, υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και βρίσκεται απέναντι στην εργοδοσία, είτε αυτή είναι το ίδιο το κράτος είτε οι εργολάβοι που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους στο νοσοκομείο.

Στον τελευταίο ένα χρόνο τα προβλήματα οξύνθηκαν ακόμα πιο πολύ, που πραγματικά έφεραν σε απόγνωση την πλειοψηφία των ασθενών και των υγειονομικών. Υπήρξε ορυμαγδός μέτρων ενάντια στο εισόδημά μας με μείωση μισθών και αύξηση φορολογίας, χαράτσια κλπ., ενώ το προσωπικό του ΠαΓΝΗ μειώθηκε δραματικά λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων. Οι κενές οργανικές μόνιμες θέσεις για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες ξεπερνούν τις 700.

Ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά (φαίνεται και από τη στατιστική που δίνει το ίδιο το νοσοκομείο) και υπάρχει τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας και αρκετά χρωστούμενα ρεπό. Έχουμε χάσει συνολικά 40 κλίνες και θα τις βρούμε μπροστά μας και με τις νέες τροποποιήσεις στους Οργανισμούς.

Οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται σε όλους τους τομείς (βλ. ΑΕΜΥ με παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης, ΕΣΑΝ ΑΕ και σύνδεση ΚΕΝ με μισθολογικό κόστος), προχωράει η πρόθεση και αυτής της κυβέρνησης για σταδιακή αποδέσμευση της λειτουργίας του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, προσλήψεις γίνονται απειροελάχιστες (κυρίως ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού) ενώ διευρύνεται το πλήθος των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ΜΚΟ, σχολές μαθητείας ΟΑΕΔ, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, 5μηνίτες δήθεν ωφελούμενοι, ατομικές συμβάσεις χωρίς δικαιώματα), ακόμη και με εθελοντική απλήρωτη εργασία κάτω από το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης.

Πολλά είναι τα τμήματα του νοσοκομείου μας που στέκονται με τέτοιο προσωπικό. Αναδείξαμε και αναδεικνύουμε τον ύπουλο ρόλο της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου σαν μέσο για τη λειτουργία του νοσοκομείου με ιδιωτικονομικα κριτήρια και σαν εργαλείο για το τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων χτυπώντας το 8ωρο, τα ρεπό, τις άδειες, την ανάθεση αλλότριων καθηκόντων κ.α.

Οι πληρωμές των ασθενών έχουν αυξηθεί. Πλήθος εξετάσεων και φαρμάκων που σχεδόν σε καθημερινή βάση εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και πολλών εξετάσεων -εκτός ΦΕΚ- που τιμολογούνται αυθαίρετα και πληρώνονται απευθείας από την τσέπη του ασθενή. Το σωματείο σε όλα αυτά τα βάρβαρα μέτρα έδρασε αποφασιστικά με τοπικές κινητοποιήσεις, με την ενεργό συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, αλλά και στις πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες και κινητοποιήσεις.

Ταυτόχρονα, κατάφερε με τις πρωτοβουλίες που πήρε να συντονίσει κάποιες φορές 3-4 ακόμη σωματεία νοσοκομείων και να αποσπάσει μικρές έστω κατακτήσεις (π.χ. πληρωμή παράτασης συμβάσεων, αποτροπή απολύσεων παιδοψυχιατρικής κλπ). Παραμένουμε σε επαγρύπνηση γιατί τα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι τα τελευταία (Εργασιακά, Συνδικαλιστικά, «κόφτης» κλπ.) και πολλά ακόμη από τα παλιότερα παράγουν τώρα αποτελέσματα (π.χ. μισθολόγια, φορολογία κλπ.).

Για το επόμενο διάστημα αποφασίστηκαν τα εξής:

•Συμμετοχή στην 8ωρη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ με συγκέντρωση στη ΔΥΠΕ στις 12:00 το μεσημέρι. Κάλεσμα σε άλλα σωματεία από τον χώρο της Υγείας, λαϊκές επιτροπές, σωματεία χρόνιων πασχόντων για συμμετοχή στην κινητοποίηση. •Σύσκεψη με όλους τους επικουρικούς συμβασιούχους που τελειώνουν οι συμβάσεις τους μέχρι το τέλος του 2017 με αίτημα τη μονιμοποίησης τους. Συντονισμός δράσης με τα άλλα σωματεία της Υγείας. •Να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη με τα σωματεία των χρόνιων πασχόντων. •Να οργανωθεί βράβευση των παιδιών και εργαζομένων για την είσοδο σε ΑΕΙ -ΤΕΙ με μουσική εκδήλωση. •Να εκφραστεί η αλληλεγγύη μας στη μικρομεσαία αγροτιά που από χθες 23/1 κατεβαίνει στους δρόμους εναντία στο ξεκλήρισμα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση