HomeHL-EconomyΠρόστιμα ύψους 3,3 δισ. ευρώ έχουν βεβαιωθεί για τα αυθαίρετα

Πρόστιμα ύψους 3,3 δισ. ευρώ έχουν βεβαιωθεί για τα αυθαίρετα

Τι αναφέρει μελέτη του ΤΕΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο ποσό των 3,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των καταχωρημένων προστίμων για τα 938.000 αυθαίρετα κτίσματα, σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), με αφορμή την προθεσμία της 8ης Φεβρουαρίου για τις δηλώσεις αυθαιρέτων.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΤΕΕ, τα αθροιστικά έσοδα του νόμου 4014 ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ και του νόμου 4178 σε 789,4 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως διευκρινίζεται, ο νόμος 4014 έχει εξαντλήσει την απόδοση εσόδων, τα οποία σχεδόν αποκλειστικά, προέρχονται πλέον από τον νόμο 4178.

Από τα διαθέσιμα δεδομένα επίσης, προκύπτει μερική επιτάχυνση των δηλώσεων και των πληρωμών σε περιόδους λήξης προθεσμιών, αλλά και σχετική κάμψη σε περιόδους αβεβαιότητας (περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, συζητήσεις νέων ρυθμίσεων).

Την ίδια ώρα, το 25% των προστίμων αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια, ενώ το 75% αυθαιρεσίες σε κτίσματα με οικοδομική άδεια. Επίσης, το 29% των δηλώσεων αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 71% ακίνητα εντός σχεδίου.

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, οι περισσότερες δηλώσεις καταγράφονται στην Περιφέρεια Αττικής (251.428 ακίνητα ή ποσοστό 35,66%) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (121.614 δηλώσεις ή ποσοστό 17%).

Όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής, η κατάθεση μετρητών σε τραπεζικό κατάστημα ανέρχεται στο 87,5%, ενώ το υπόλοιπο 12,5% διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά με web banking. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των capital controls, οι ηλεκτρονικές πληρωμές αυξήσαν το μερίδιό τους, στο 23,7%.

«Ήδη περισσότερα από 938.000 ακίνητα με αυθαιρεσίες έχουν δηλωθεί και για περισσότερα από 678.000 έχει ξεκινήσει η διαδικασία, ενώ έχουν εκδοθεί βεβαιώσεις μεταβίβασης για περίπου 1,1 εκατομμύρια ακίνητα» σχολίασε, σχετικά, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. Ο ίδιος κάλεσε επίσης, την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα τόσο την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου για τα νομίμως υφιστάμενα κτήρια, όσο και την Ηλεκτρονική Έκδοση Αδειών Δόμησης για τα νέα κτήρια.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση