HomeHL-EconomyΓκότσης: Να δημιουργηθούν συνθήκες εξόδου στις αγορές

Γκότσης: Να δημιουργηθούν συνθήκες εξόδου στις αγορές

Αναγκαίο το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H δημιουργία συνθηκών εξόδου στις αγορές για τη μερική και στη συνέχεια στα μέσα του 2018 την ολική αναχρηματοδότηση του χρέους μας, πρέπει να είναι η βασική εθνική επιλογή αυτή τη στιγμή, που θα υπηρετούν όλες οι ενέργειές μας.

Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης,σημειώνοντας ότι το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης θα συνοδευτεί από επώδυνες και δύσκολες αποφάσεις ωστόσο θα αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα για την οικονομία.

«Η αναγκαιότητα για μια γρήγορη συμφωνία με τους θεσμούς και το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν αμφισβητείται από κανέναν. Αποτελεί τη βάση για ένα νέο ξεκίνημα της οικονομίας μας, η οποία, σύμφωνα με τους περισσότερους δείκτες, δείχνει να ανακάμπτει. Το βέβαιο είναι ότι θα συνδυασθεί με δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις, τις οποίες θα πρέπει να αξιολογήσει κανείς μέσα στο πλαίσιο των βασικών επιλογών και στόχων της οικονομικής πολιτικής», τονίζει.

Ο κ. Γκότσης αναφέρει επίσης, ότι οι σημαντικότερες προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, είναι η ύπαρξη σταθερού πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, οι καλές υποδομές της χώρας, η καλή και γρήγορη διεκπεραίωση των υποθέσεων από την κρατική μηχανή, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Προσθέτει δε, ότι υπάρχουν ήδη και δημιουργούνται νέα εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία που βοηθούν τις επιχειρήσεις, αποτελώντας την απάντηση στον ακριβό και συχνά δυσεύρετο τραπεζικό δανεισμό.

Για το Χρηματιστήριο

Αναφορικά με την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Γκότσης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το γεγονός ότι έχει υποστεί μια σημαντική φθορά τα τελευταία χρόνια ως προς τον τζίρο και την κεφαλαιοποίηση, γεννά εύλογες προσδοκίες για μια δυναμική ανάκαμψη, σε περίπτωση που οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας επαληθευτούν.

Οπως σημειώνει «το Χρηματιστήριο Αθηνών και το 2016, παρά τη σταθεροποίηση του γενικού δείκτη σε ετήσια βάση, υπέστη μια περαιτέρω φθορά. Ο ημερήσιος τζίρος μειώθηκε κατά περίπου 20%, ενώ η κεφαλαιοποίησή του βρίσκεται στο 20% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο 71% του ΑΕΠ. Το γεγονός αυτό γεννά εύλογες προσδοκίες για μια δυναμική ανάκαμψη, σε περίπτωση που οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας επαληθευτούν.»

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση