HomeHL-WorldΕκατομμύρια γυναίκες κατά Τραμπ!

Εκατομμύρια γυναίκες κατά Τραμπ!

Διαδηλώνουν σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκατοντάδες διαδηλώσεις γίνονται σήμερα σε πολλές χώρες για να διαμαρτυρηθούν εναντίον όσων έχει πει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ για τις γυναίκες αλλά και για υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μειονότητες.

70 χώρες διαδηλώνουν κατά Τραμπ

Μια ημέρα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ, εκατοντάδες διαδηλώσεις διοργανώνονται το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου, σε όλο τον κόσμο.

Διαδηλώσεις θα γίνουν σε πάνω από 400 πόλεις των ΗΠΑ και σε 70 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς (σε 27 πόλεις), το Μεξικό (17 πόλεις), η Μεγάλη Βρετανία (14 πόλεις) και η Γαλλία (9 πόλεις).

Αγρίεψαν στο Παρίσι

Στο Παρίσι εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν ήδη στην πλατεία Τροκαντερό, το μεσημέρι του Σαββάτου. Νωρίτερα, οι πρώτες συγκεντρώσεις έγιναν στο Σίδνεϊ και την Μελβούρνη της Αυστραλίας καθώς και στο Γουέλλινγκτον και το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. «Δεν είμαστε ανήσυχες μόνο για το θέμα των γυναικών. Πιστεύουμε ότι πολλοί άνθρωποι απειλούνται από τον Τραμπ», δήλωσε μια από τις διοργανώτριες της διαδήλωσης στο Σίδνεϊ.

Ιστορική διαδήλωση στην Ουάσινγκτον

Αυτές οι διαδηλώσεις των γυναικών ξεκίνησαν από ένα κάλεσμα που έκανε προ καιρού στο Facebook η Teresa Shook, μια συνταξιούχος δικηγόρος η οποία ζούσε ως τώρα ήσυχα στη Χαβάη.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση προβλέπεται να γίνει στην Ουάσινγκτον, όπου πάνω από 200.000 άτομα αναμένονται να κατακλύσουν τον χώρο μπροστά στο Καπιτώλιο, όπου χθες ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Έχει δημιουργηθεί, μάλιστα, ειδικό hashtag #WomensMarch και ίσως να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, η Σκάρλετ Γιόχανσον και η ακριβίστρια Αντζελα Ντέηβις αναμένεται να πάρουν τον λόγο. Ποιητές και συγγραφείς ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις για να καταδικάσουν τον Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπου 30 πολιτείες των ΗΠΑ.Η σκηνοθέτις Ρεμπέκα Ροντρίγκεζ θα συμμετέχει για πρώτη φορά. Η ίδια θεωρεί πως ο Τραμπ δεν είναι κατάλληλος για την προεδρία.

«Θέλω να προστατεύσω τα δικαιώματά μας και να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι όταν οι άνθρωποι διαδηλώνουν μαζί, είναι ισχυροί», είπε η Τρίσα Νόρμαν, 72 ετών, που έφτασε στην Ουάσινγκτον από τη Βόρεια Καρολίνα.

«Η οικογένεια του συζύγου μου είναι μετανάστες, είναι μουσουλμάνοι. Και κανείς τους δεν είναι τρομοκράτης», σχολίασε μια διαδηλώτρια, η Μπάρμπαρα Χίλτον, 62 ετών.

Η διαδήλωση των γυναικών θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί, τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) από το Εθνικό Πάρκο, την τεράστια πλατεία στο κέντρο της πόλης. Η «Πορεία των Γυναικών» ήταν ιδέα μιας γιαγιάς από τη Χαβάη, της Τερίσα Σουκ, που με μια απλή ανάρτησή της στο Facebook κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Την πρωτουβολία αυτή στηρίζουν μεταξύ άλλων η Κέιτι Πέρι και η Σερ ενώ στη συγκέντρωση αναμένεται να απευθύνουν χαιρετισμό ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον και η πολιτική ακτιβίστρια Άντζελα Ντέιβις.

Σύμβολο ο σκούφος με αυτιά γάτας

«Bλέπω ένα πρόσωπο που με τα λόγια του ενθαρρύνει το μίσος και τη βία εναντίον των κοινοτήτων που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο», ανέφερε η Ρεμπέκα Ροντρίγκεζ. Στην διαδήλωση στην Ουάσινγκτον θα λάβουν μέρος ακτιβιστές από πολλά κινήματα. Αρκετοί από αυτούς σχεδιάζουν να δώσουν το δικό τους στίγμα. Ήδη ετοιμάζονται χιλιάδες χρωματιστοί σκούφοι, τους οποίους αναμένεται να φορέσουν οι διαδηλωτές, ροζ στην πλειοψηφία τους με αυτιά γάτας. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από ένα κατάστημα στην Καλιφόρνια και όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί, στόχος είναι να μην μείνει κανείς χωρίς σκούφο.

Από το Λονδίνο ως την Σαουδική Αραβία!

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές της κεντρικής πορείας, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες άνθρωποι αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους στις μεγάλες πρωτεύουσες, από το Λονδίνο μέχρι το Νέο Δελχί και από το Μακάο μέχρι το Μεξικό και τη Μαδαγασκάρη αλλά και από την Κολομβία και την Μιανμάρ μέχρι το Ιράκ και τη Σ. Αραβία.

Στη Βρετανία οι διαδηλώσεις ξεκινούν από την αμερικανική πρεσβεία και καταλήγουν στην Τραφάλγκαρ Σκουέαρ. Σε εξέλιξη είναι και οι διαδηλώσεις κατά του Τραμπ στη Γερμανία.

Και στην Θεσσαλονίκη πορεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και έξω από το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη από μέλη της Κίνησης Ενωμένων Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Σε πανό που ανήρτησαν, αναγραφόταν «Όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού και του κέρδους».

Τα αιτήματα -Ποιοί συμμετέχουν

Τα κίνητρα συμμετοχής για τους διαδηλωτές είναι αρκετά. Δικαιώματα ομοφυλοφίλων και μεταναστών, οπλοκατοχή, δικαίωμα στην έκτρωση, φυλετική ισότητα, κλιματική αλλαγή. Αν και διοργανώνεται από γυναίκες η πορεία είναι ανοιχτή σε όλους.

«Οι άνθρωποι που θα βρεθούν στο στόχαστρο της κυβέρνησή τους θα είναι οι γυναίκες της χώρας μας», τόνισε η Λίντα Σάρσουρ, μια εκ των διοργανωτών της πορείας.

Τα υποτιμητικά σχόλια Τραμπ για τις γυναίκες είχαν αποκορύφωμα την ηχογραφημένη συνομιλία του από το 2005. Οι αντιδράσεις για το πρόσωπό του λαμβάνουν διαστάσεις κινήματος. Η «Πορεία των Γυναικών» έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πρέπει να χρησιμοποιώ καραμέλες σε περίπτωση που αρχίσω να τη φιλάω. Ξέρεις, με έλκουν αυτόματα οι όμορφες γυναίκες. Αρχίζω και τις φιλάω. Είναι σαν μαγνήτης. Κι όταν ξεκινάς να τις φιλάς σε αφήνουν. Μπορείς να κάνεις τα πάντα», ακούγεται να λέει ο Τραμπ στο επίμαχο ηχητικό απόσπασμα, που είδε το φως της δημοσιότητας προεκλογικά.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση