HomeHL-WorldΟρκωμοσία Ομπάμα (2009)-Ορκωμοσία Τραμπ (2017): Η μέρα με τη νύχτα

Ορκωμοσία Ομπάμα (2009)-Ορκωμοσία Τραμπ (2017): Η μέρα με τη νύχτα

Οι φωτογραφίες δεν μπορούν να διαψευστούν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως μία βροχερή ημέρα, κατά την οποία ανατέλλει ένας νέος κόσμος και πιθανόν μία νέα εποχή, περιγράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ την 20η Ιανουαρίου, με αφορμή την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μία ημέρα δίχως κρύο, ωστόσο, το οποίο να δικαιολογεί την παρουσία τόσο λίγων ανθρώπων μπροστά στο Καπιτώλιο. Μία εικόνα, που απέχει έτη φωτός από την πρώτη ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, το 2009, όταν είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, λένε οι Κινέζοι, με τους οποίους ωστόσο οι ΗΠΑ δεν τα πηγαίνουν καθόλου καλά, τόσο λόγω της μεγάλης κόντρας τους στο πεδίο της παγκόσμιας εμπορικής επικράτησης, όσο και εξαιτίας των αλληλοκατηγοριών για επιχειρηματική και εμπορική κατασκοπεία, αλλά και τη διαμάχη στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Ωστόσο το ρητό τους βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, σε σύγκριση με εκείνη του Μπαράκ Ομπάμα.

Το 2009, σε μία ηλιόλουστη μέρα, η ορκωμοσία του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο πάρτι. Το 2017, η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ δεν θύμιζε σε τίποτα πάρτι. Τουναντίον, διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους στις μεγάλες πόλεις και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, σπάζοντας καταστήματα και αυτοκίνητα.

Η πρώτη σύγκριση, δεν προσδίδει ευοίωνα μηνύματα. Ποια θα είναι η συνέχεια; Η ιστορία θα δείξει…

Το 2009 με Ομπάμα…

orkomosia-ompama

Το 2017 με Τραμπ…

orkomosia-tramp

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση