HomeHL-9125 τα κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ – Δείτε τι γίνεται στην Κρήτη

125 τα κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ – Δείτε τι γίνεται στην Κρήτη

Σύσκεψη στο υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

125 είναι σήμερα τα κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ όλης της χώρας σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε το υπουργείο Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη όλα τα κρεβάτια είναι «ανοιχτά» ωστόσο και πάλι δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη – με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού, Παύλου Πολάκη – με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αντώνη Μαυρομμάτη και τον πρόεδρο της Επιτροπής ΜΕΘ του ΚΕΣΥ, Σπύρο Ζακυνθινό με αντικείμενο την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ, τη «θωράκιση» του συστήματος εισαγωγής  ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά και συνολικότερα την ορθή διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν εντατικής νοσηλείας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει παραδοθεί στον Υπουργό συγκεκριμένη πρόταση έτσι ώστε για πρώτη φορά να διατυπωθούν κατευθυντήριες οδηγίες και κριτήρια για την εισαγωγή αλλά και το χρόνο παραμονής των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, κρίθηκε απαραίτητο να δημιουργηθεί άμεσα ένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής και συστηματικής επιτήρησης της λίστας αναμονής των ασθενών για νοσηλεία σε  ΜΕΘ έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η προτεραιοποίηση θα γίνεται με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια και με στόχο τη διαφάνεια, την ισοτιμία και την ορθολογικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ είναι 125 ενώ πέρυσι (την αντίστοιχη περίοδο) ανέρχονταν 200. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης γιατρών/νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένεται να αυξηθεί η «χωρητικότητα» του ΕΣΥ σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΕΝΝ και να περιοριστεί το φαινόμενο της λίστας αναμονής- ειδικά στο Λεκανοπέδιο όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα- σε περιόδους έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων και της εποχικής γρίπης.

Δείτε τον σχετικό πίνακα

meth-krebatia

Διαφήμιση
Διαφήμιση