HomeHL-GreeceΔιατηρεί το διψήφιο προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Διατηρεί το διψήφιο προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το Σκάι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη διψήφια διαφορά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η ΝΔ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την τηλεόραση του Σκάι. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει  30,5% έναντι του   16,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταγράφει άνοδο κατά μία ποσοστιαία μονάδα και ταυτόχρονα καταγράφει και υψηλή συσπείρωση, γεγονός που αποδείδεται στις κινήσεις συσπείρωσης του τελευταίου διαστήματος.

Στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται επίσης (σε παρένθεση τα ποσοστά που είχαν λάβει τα κόμματα στην αντίστοιχη δημοσκόπηση πριν από ένα μήνα):  ΧΑ 7,5% (έναντι 8%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,5% (από 5,5%), το ΚΚΕ 6,5% (6%), Το Ποτάμι 2% (1,5%), οι ΑΝΕΛ παραμένουν σταθεροί στο 2%, η Ένωση Κεντρώων 2,5% (3%), η ΛΑΕ παραμένουν σταθεροί στο 1% , η Πλεύση Ελευθερίας 2,5% (3%), άλλο κόμμα δηλώνει και πάλι το 6,5% και Δεν Ξέρω/ Δεν Απαντώ λέει το 16% (15,5%).

Η έρευνα έγινε κατά το διάστημα 15- 17 Ιανουαρίου. Σε ποσοστό 88% οι ερωτηθέντες απαντούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Με την ίδια απαισιοδοξία, το 72% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το 2017 θα είναι χειρότερο από το 2016. Ο «δείκτης απαισιοδοξίας» μεγάλωσε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου. Η ίδια απαισιοδοξία διακατέχει του Ελληνες και στο ερώτημα αν περιμένουν βελτίωση των οικονομικών τους.

Σε ποσοστό 86,5% απαντούν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση. Στο ίδιο ερώτημα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν σε ποσοστό 72,5% ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 40% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Με ποσοστό 33,5% ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει «καταλληλότερος» για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Στην ίδια ερώτηση ο κ.Τσίπρας συγκεντρώνει 20%. Ο κ.Μητσοτάκης παραμένει δημοφιλέστερος πολιτικός, ενώ εντυπωσιακή είναι η άνοδος της δημοτικότητας της Φώφης Γεννηματά που πλασσάτεται στη δεύτερη θέση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, του ΚΚΕ.

Στην παράσταση νίκης  το 71% πιστεύει ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου, καταγραφόταν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό  30%  έναντι 15%    του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα παρέμενε, τότε, η Χρυσή Αυγή με 7%, ακολουθούσε το ΚΚΕ με 5,5% , η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,5% , ενώ στη Βουλή έμπαιναν σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση