HomeHL-GreeceΣόιμπλε: Η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχθεί πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ

Σόιμπλε: Η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχθεί πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ

Η βοήθεια στην Ελλάδα έχει πυλώνα τη συμμετοχή του Ταμείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, διαμήνυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωνε ότι η Τράπεζα δεν θεωρεί κανένα δημόσιο χρέος ως «μη βιώσιμο».

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως εάν το Ταμείο απεμπλακεί αυτό θα συνιστά απόδειξη πως η χώρα μας δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, προσθέτοντας πως ήδη από το 2010 η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα εδράζεται στη συμμετοχή και του ΔΝΤ.

Χωρίς το Ταμείο, «το πρόγραμμα θα τερματιστεί καθότι μία από τις προϋποθέσεις του, η βάση, έχει καταστραφεί», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι δεν θα προσπαθήσει να πείσει τη γερμανική Βουλή να δώσει «πράσινο φως» σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, διότι οι βουλευτές απλώς θα του απαντούσαν πως η ελληνική πλευρά «δεν μπορεί να τηρήσει αυτά που έχουν εγκριθεί , παρόλη την ευελιξία που έχουν προσφέρει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

«Η προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα δεν θα υπάρχει πια», επανέλαβε.

Πριν από λίγες ημέρες, με δηλώσεις του, ο κ. Σόιμπλε είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ευρώπη εξετάζει πλέον ανοιχτά την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ακόμα και χωρίς το Ταμείο. Στη συνέχεια όμως, κι αφού έγινε σαφές πως η Αθήνα υποστηρίζει την έξοδο του ΔΝΤ, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε διέψευσε δημοσιεύματα που τον ήθελαν να επεξεργάζεται τέτοιο σενάριο.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση