HomeHL-WorldΟ μακελάρης της Κωνσταντινούπολης ικέτευε για τη ζωή του τους αστυνομικούς

Ο μακελάρης της Κωνσταντινούπολης ικέτευε για τη ζωή του τους αστυνομικούς

«Μην με σκοτώσετε»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον μακελάρη της Κωνσταντινούπολης Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ ο οποίος το βράδυ της Πρωτοχρονιάς επιτέθηκε στο νυχτερινό κλαμπ Reina σκοτώνοντας 39 ανθρώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα, ο Μασαρίποφ είναι απόφοιτος Φυσικής από το πανεπιστήμιο Φεργάνα του Ουζμπεκιστάν, και αφού ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών, διεύρυνε στις γνώσεις του στην πληροφορική και απέκτησε ειδίκευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Η πρώτη του επαφή με την τρομοκρατίας έγινε με την Αλ Κάιντα όπου εισήχθη αφού τελείωσε τις σπουδές τους και αργότερα μεταπήδησε στον ISIS.

Ήθελε να χτυπήσει την πλατεία Ταξίμ

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, ο Μασαρίποφ αποκάλυψε στην κατάθεσή του ότι ήθελε να πραγματοποιήσει το τρομοκρατικό χτύπημα στην πλατεία Ταξίμ και όχι το νυχτερινό κλαμπ Ρέινα.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι συνομιλούσε με κάποιο άτομο για το σημείο της επίθεσης, ενώ εξήγησε ότι τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας στην πλατεία Ταξίμ ήταν εκείνα που τον εμπόδισαν να πραγματοποιήσει εκεί την επίθεσή του.

«Ήρθα στην Τουρκία πέρυσι τον Ιανουάριο για να συμμετάσχω στον πόλεμο της Συρίας. Πήρα εντολή να έρθω στην Τουρκία από το Ιράν. Εγκαταστάθηκα στο Ικόνιο. Κατά την παραμονή μου εκεί ήρθε η εντολή από τη Ράκκα. Μου είπαν να οργανώσω το βράδυ της Πρωτοχρονιάς επίθεση στην Ταξίμ. Τους έστειλα το βίντεο με το οποίο έκανα τη βόλτα μου στην πλατεία. Συμφωνήσαμε να χτυπήσω εκεί. Και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς πήγα στην Ταξίμ, αλλά τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα. Έμοιαζε αδύνατο να γίνει η επίθεση. Τότε επικοινώνησα πάλι με τον άνθρωπο που μου έδωσε την εντολή. Συμφωνήσαμε ότι η Ταξίμ δεν ήταν το κατάλληλο μέρος και μου ζήτησε να βρω έναν καινούριο στόχο στην περιοχή. Πήρα ένα ταξί γύρω στις 22:00 και άρχισα να ψάχνω στην παραλιακή. Το Ρέινα μου φάνηκε κατάλληλο. Δεν φαινόταν να έχει έντονα μέτρα ασφαλείας. Ενημέρωσα το άτομο που μου έδινε τις εντολές, λέγοντάς του ότι το Ρέινα είναι κατάλληλο μέρος. Δέχτηκε και μου είπε να κάνω την επίθεση εκεί. Πήγα στο Ζεϋτίνμπουρνού με ταξί. Πήρα το όπλο από το σπίτι που έμενα και γύρισα στο Ρέινα και έκανα την επίθεση», είπε στην κατάθεσή του.

Το χρονικό της σύλληψης -Πώς έφτασαν στα ίχνη του

Σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας, ο Μασαρίποφ, που είχε λάβει εκπαίδευση για όπλα σε στρατόπεδα της Αλ Κάιντα στο Ιράκ πριν γίνει μέλος του ISIL, έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Δεκεμβρίου από την Κόνια. Αρχικά τον τοποθέτησαν σε ένα σπίτι του ISIL στο Μπασακσεχίρ και δύο μέρες πριν την επίθεση μεταφέρθηκε στο Ζεϊτινμπουρνού.

Πληροφορίες που μεταφέρει η Χουριέτ αναφέρουν ότι ο Μασαρίποφ μετα την επίθεση στο νυχτερινό κλαμπ φέρεται να πέρασε το βράδυ του σε ένα κλαμπ Ουιγούρων στο Ζεϊτινμπουρνού. Από εκεί έφυγε νωρίς το πρωί και πήγε στο Μπασακσεχίρ. Επειτα, από το σημείο αυτό, δύο άτομα από τα οποία το ένα είναι ιρακινής καταγωγής τον πήραν στις 6 Ιανουαρίου σε ένα σπίτι στο Εσενγιούρτ όπου και τελικά συνελήφθη. Το σπίτι είχε ενοικιαστεί 6 μήνες πριν στο όνομα ενός Ιρακινού που ονομάζεται Ali Jameel Mohammed με ενοίκιο 750 τουρκικές λίρες. Πρόκειται για τον ίδιο άντρα που συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, μαζί με ακόμα τρεις γυναίκες, στην έφοδο της αστυνομίας.

Προηγουμένως, η πρώτη φορά που η αστυνομία είδε τον τρομοκράτη, ήταν μία ημέρα μετά την επίθεση στο Ρέινα όταν η η τροχαία τον αναγνώρισε να κάθεται στο πίσω μέρος ενός οχήματος. Ακολούθησε καταδίωξη αλλά τελικά κατάφερε να ξεφύγει. Μετά το περιστατικό αυτό, η αστυνομία, σύμφωνα με τα Τουρκικά Μέσα, ήταν σίγουρη ότι είχε μεταφερθεί στο Εσενγιούρτ. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μασαρίποφ είχε πανικοβληθεί καθώς είχαν συλληφθεί 3 Ουζμπέκοι με τους οποίους ήταν σε επαφή. Στη συνέχεια ακολούθησαν έφοδοι της αστυνομίας σε 5 διευθύνσεις στο Εσενγιούρτ, και τελικά εντοπίστηκε.

Ικέτεψε για τη ζωή του

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η Χουριέτ, ο Μασαρίποφ ικέτεψε για τη ζωή του κατά την έφοδο της αστυνομίας.

«Μην με σκοτώσετε», είπε στην αστυνομία μιλώντας Τουρκικά όταν έγινε η έφοδος, ενώ προσπαθούσε να κρυφτεί κάτω από ένα κρεβάτι.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο Μασαρίποφ είχε στείλει τον γιο του σε άλλο καταφύγιο του ISIL.

Ο ρόλος των γυναικών

Στην έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι που βρήκε καταφύγιο ο μακελάρης της Κωνσταντινούπολης συνελήφθησαν 3 γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής και ένας Ιρακινός. Τις γυναίκες τις χρησιμοποιούσε ώστε να μην τραβάει την προσοχή και ήταν εκείνες που έκαναν τα ψώνια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομία έφτασε στα ίχνη του παρακολουθώντας τηλέφωνα καθώς κατάφερε να αποσπάσουν πληροφορίες από μέλος του ISIS ο οποίος ήταν υπό σύλληψη αλλά και από μια κλήση που έγινε από άλλο μέλος του ISIS το κινητό του οποίου ήταν υπό παρακολούθηση.

Ειδικότερα, την Δευτέρα όταν και συνελήφθη έγιναν από το σπίτι στο Εσενγιούρτ 8 τηλεφωνήματα. Τα 6 έγιναν από τις κοπέλες οι οποίες προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν να ταξιδέψει στο Χατάι και από εκεί στη Συρία.

Όσον αφορά στα 197.000 δολάρια που βρέθηκαν στο διαμέρισμα το μεγαλύτερο μέρος έφτασε στην Τουρκία από χώρα της Μέσης Ανατολής και ένα μικρότερο από την Ευρώπη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έφτασαν μέσω τραπεζικής οδού, αλλά στο όνομα 2 από τις 3 γυναίκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία από τις συνομιλίες που έκανε ο δράστης με ισλαμιστή που ζει στην Σμύρνη, μίλησε αραβικά και φανερώνοντας τα σχέδιά του είπε: «Εντάξει έρχομαι». Τότε η αστυνομία ξεκίνησε την επιχείρηση.

Τον ήθελαν ζωντανό

Η επιχείρηση έγινε υπό την επίβλεψη του αστυνομικού διευθυντή της Κωνσταντινούπολης που ζήτησε από τους αστυνομικούς να συλλάβουν ζωντανό τον Μασαρίποφ προκειμένου να εντοπίσουν τις διασυνδέσεις του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το διαμέρισμα στο οποίο συνελήφθη χρησιμοποιούνταν προκειμένου να στεγάσει μαχητές του ISIL που ήθελαν να μεταβούν στη Συρία.

Τέλος, οι αρχές του Ουζμπεκιστάν εξέδωσαν ανακοίνωσαν ότι αναζητούσαν τον Μασαρίποφ με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Anadolu ότι τρομοκράτης έφυγε από το Ουζμπεκιστάν πριν από έξι χρόνια για να μετακινηθεί στο Αφγανιστάν.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση