HomeHL-EconomyΣε πορτοκαλί συναγερμό για τα ενεργειακά αποθέματα λόγω κακοκαιρίας

Σε πορτοκαλί συναγερμό για τα ενεργειακά αποθέματα λόγω κακοκαιρίας

Κρίσιμο τετραήμερο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κατάσταση «πορτοκαλί» συναγερμού για τα ενεργειακά αποθέματα με την ενεργειακή ζήτηση να πιάνει «ταβάνι» λόγω κακοκαιρίας συνεχίζει να βρίσκεται το σύστημα φυσικού αερίου.

Επιπλέον, σε 220 MWh θερμικής παραγωγής, υπολογίζεται το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο τετραήμερο, το οποίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα, που παραμένει σε Συναγερμό 2 για περισσότερες από δέκα ημέρες, ενώ η κατάσταση αναμένεται δύσκολη τουλάχιστον έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Το σύστημα φυσικού αερίου συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού», με τα προβλήματα επάρκειας να κορυφώνονται το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, οπότε εξαντλούνται τα αποθέματα της Ρεβυθούσας σε LNG, καθώς το πλοίο που επρόκειτο να φορτώσει χθες στο Αλγέρι δεν κατάφερε να πιάσει λιμάνι λόγω της κακοκαιρίας. Παράλληλα σε ότι αφορά τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΗ με τη ΔΕΠΑ, δεν προβλέπει ποσοτικά όρια με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να υπερκατανάλωνει και να δημιουργείται φαύλος κύκλος.

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης είναι σε διαρκή συνεδρίαση προκειμένου να μη διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

Η αξιοπιστία του συστήματος τις επόμενες ημέρες θα κριθεί από το κατά πόσον θα ανταποκριθούν οι καταπονημένες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που δουλεύουν στο φουλ, ενώ είναι εκτός λειτουργίας οι μονάδες του Αγίου Δημητρίου λόγω συντήρησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στο προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ζήτησε τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας κυρίως τις ώρες αιχμής. Στόχος είναι η επάρκεια των ενεργειακών αποθεμάτων ωτε να αποφευχθούν εκ περιτροπής διακοπές.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση