HomeHL-GreeceΜητσοτάκης σε Τσίπρα: Μία απόλυση θα γίνει και αυτή θα είναι η δική σας από τον λαό

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Μία απόλυση θα γίνει και αυτή θα είναι η δική σας από τον λαό

Δεσμεύσεις και προειδοποιήσεις από τον πρόεδρο της ΝΔ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποκρούοντας τη συνεχιζόμενη «σπέκουλα» εκ μέρους του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε με τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση τις διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνησή του δεν θα κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

«Απολύσεις η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει», δήλωσε κατηγορηματικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Και με δηκτικό τρόπο, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι επιμένει σε ένα «μεγάλο ψέμα», συμπλήρωσε: «Θα γίνει μια απόλυση: Η δική σας από τον ελληνικό λαό. Και θα γίνει πολύ σύντομα».

Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο στηλίτευσε το όργιο των παράνομων μονιμοποιήσεων συμβασιούχων που δρομολογεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προειδοποιώντας για την απόδοση ευθυνών. «Αυτές οι ευθύνες θα αποδοθούν όταν έρθει η ώρα. Μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό», υπογράμμισε. «Και προσέξτε καλά. Σας προειδοποιώ να μην αγνοείτε αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Να μην παρεμβαίνετε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως κάνουν υπουργοί σας, δίνοντας κατευθύνσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το άρθρο 103 του Συντάγματος, το οποίο ρητά απαγορεύει τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο», πρόσθεσε με ένταση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. «Υπογράψατε κ. Τσίπρα το 3ο πρόγραμμα», είπε και συνέχισε: «Εσείς που μιλούσατε για μονομερείς ενέργειες συμβιβαστήκατε με τις πιο σκληρές απαιτήσεις των πιστωτών… Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε μονομερείς ενέργειες σωστά και μελετημένα. Εσείς κάνατε μονομερείς ενέργειες και μετά από 5 μέρες στέλνατε επιστολές μετάνοιας».

«Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος. Προτού η χώρα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, με τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη και με μόνη εναλλακτική ένα τέταρτο πρόγραμμα, οφείλουμε να δώσουμε τώρα τη διέξοδο. Κύριε Τσίπρα, σταματήστε να κρατάτε όμηρο την Ελλάδα. Αφήστε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει», τόνισε.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, μίλησε για καθεστώς που αγωνίζεται με νύχια και δόντια να κρατηθεί στην εξουσία και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να συγκροτήσει «κυβέρνηση άξιων και ικανών ενώνοντας τον ελληνικό λαό».

«Μέσα σε δύο χρόνια εξελιχθήκατε, όχι μόνο στην πιο αποτυχημένη, αλλά και στην πιο αδίστακτη, επικίνδυνη και αυταρχική κυβέρνηση, που έχει γνωρίσει η χώρα μετά τη Μεταπολίτευση», ανέφερε. «Είναι ένα καθεστώς που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην εξουσία. Μια κυβέρνηση βαθιά απομονωμένη από τον ελληνικό λαό, χωρίς πυξίδα για το αύριο της πατρίδας μας».

Βίντεο: Η πρωτολογία Μητσοτάκη στη Βουλή

Εννέα δράσεις και στόχοι για τον πρωτογενή τομέα

Ειδικότερα για τα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα και ήταν το κύριο αντικείμενο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης, ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «αφήνει παντού πληγές», «υπερφορολογεί, αντί να μεταρρυθμίζει» και «όλα όσα έλεγε, αποδεικνύονται ψέματα». Ταυτόχρονα, παρουσιάζοντας το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον αγροτικό τομέα, υπογράμμισε ότι έχει ως άξονες την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέπτυξε εννέα συγκεκριμένες θεσμικές δράσεις και στόχους ως εξής:

«1ο: Ενθαρρύνουμε τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς.

2ο: Ενεργοποιούμε αμέσως όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν σε επενδύσεις ιδιωτών, αγροτών και συνεταιρισμών και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης και καινοτομίας.

3ο: Διασφαλίζουμε εγγυητικά κεφάλαια, δανειοδότηση και επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. Για το σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς για εγγυήσεις, χρηματοδότηση, νέα δάνεια και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, συνεχίζουμε και επαυξάνουμε τη λειτουργία της επιτυχημένης κάρτας του αγρότη.

4ο: Προωθούμε την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.

5ο: Επιταχύνουμε και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Προβλέπουμε την αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων, είτε για ενέργεια, είτε για περαιτέρω αξιοποίηση.

6ο: Συνδέουμε την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων.

7ο: Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, στη φέτα και στο κρέας. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα.

8ο: Καθιερώνουμε τακτικό, δομημένο διάλογο της Κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν. Η συμμετοχή όλης της παραγωγικής αλυσίδας στο ίδιο τραπέζι (έμποροι, μεταποιητές, παραγωγοί κλπ.) θα δημιουργήσει συνέργειες, συμφωνίες, κοινούς τρόπους εμπορίας και επιχειρηματικά – επενδυτικά σχήματα, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του κάθε στρατηγικού προϊόντος.

9ο: Δημιουργούμε Εθνικό Αγροτικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας. Σκοπός του Επιμελητηρίου είναι να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών. Θα συνδιαλέγεται για όλα τα θέματα που αφορούν τους αγρότες με την κρατική Αρχή, με πρώτη προτεραιότητα την καθιέρωση πιστοποίησης για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Σταματά, λοιπόν, οριστικά το φαινόμενο της άναρχης διαβούλευσης της κυβέρνησης με τα εκάστοτε «μπλόκα αγροτών».

Επιπλέον όλων αυτών, ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας την ανάγκη για μείωση του κόστους παραγωγής, επανέλαβε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας για επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, κατάργηση του φόρου στο κρασί, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια και του φόρου των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών- από το 29% στο 20%. Και κατέληξε, λέγοντας: «Παράλληλα, θα προβάλλουμε όλες τις καλές πρακτικές που υπάρχουν και πρέπει να γίνουν υπόδειγμα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στον πρωτογενή τομέα».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση