HomeΕΛΛΑΔΑΗ απόφαση του ΣτΕ θέτει υπό αμφισβήτηση και τις 8 Κυριακές

Η απόφαση του ΣτΕ θέτει υπό αμφισβήτηση και τις 8 Κυριακές

Λέει ο πρ. Εργατοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως μια «πολύ σημαντική πρώτη απόφαση» χαρακτήρισε την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατέιας (ΣτΕ) για την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσαραμπουλίδης σημείωσε πως είναι «απόφαση- προπομπός, ανοίγει το δρόμο για να καταργηθούν όλες οι αποφάσεις, που προβλέπουν τη λειτουργία τις Κυριακές» (σ.σ. το ΣτΕ έκρινε ώς αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση, με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε δέκα περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης).

«Ακόμη και ο νόμος που έλεγε πως τα καταστήματα θα πρέπει να δουλεύουν τουλάχιστον οκτώ Κυριακές ετησίως, πλέον μπαίνει σε αμφισβήτηση, με βάση το σκεπτικό της απόφασης, που βέβαια θα πρέπει να το δούμε καθαρογραμμένο στο επόμενο χρονικό διάστημα» ανέφερε, για να προσθέσει πως «η ολομέλεια του ΣτΕ δίνει το στίγμα στο σύνολο των δικαστών ότι θα πρέπει να μην υποκύπτουν στο κλίμα και στο περιβάλλον που υπάρχει σε κάθε περίοδο.

Οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με βάση την ουσία του Συντάγματος και της δικαιοσύνης και έτσι να λαμβάνονται και αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων.

Πέρασε μια περίοδος που πραγματικά δεν είχαμε πολλές (θετικές) αποφάσεις για τους εργαζόμενους».

Ο ίδιος διερωτήθηκε «πώς ορίζεται ένα εμπορικό κέντρο στο νομό Θεσσαλονίκης, που δεν είναι κατεξοχήν τουριστική περιοχή;

Στο τέλος οι εργαζόμενοι και δεν πληρώνονται και ρεπό δεν παίρνουν.

Οι εμποροϋπάλληλοι δεν είναι ούτε δούλοι, ούτε αιχμάλωτοι των εργοδοτών τους.

Πως είναι ένας άνθρωπος να δουλεύει επτά ημέρες την εβδομάδα, πρωί απόγευμα, πως θα είναι να έχει ελεύθερο χρόνο και πως θα αμοίβεται;

Να δουλεύει με αυτά τα χαρακτηριστικά 60 με 70 ώρες την εβδομάδα;» καταλήγει ο κ. Τσαραμπουλίδης και προσθέτει πως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές «ήταν κάτι που δεν το ήθελαν και οι εργοδότες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση