HomeHL-WorldΣήμερα ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Ταγιάνι και Πιτέλα οι δύο βασικοί υποψήφιοι

Σήμερα ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Ταγιάνι και Πιτέλα οι δύο βασικοί υποψήφιοι

Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Σουλτς;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το νέο του πρόεδρο θα εκλέξει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια ψηφοφορία που όπως παρατηρεί το Reuters μπορεί να οδηγήσει σε μια ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει το Brexit αλλά και ερωτήματα για το μελλοντικό της ρόλο.

Ως το μεγαλύτερο φαβορί παρουσιάζεται ο Ιταλός σύμμαχος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Αντόνιο Ταγιάνι καθώς μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Βασικός αντίπαλός του, καθώς αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν δεν υπήρξε συμφωνία για κοινό υποψήφιο ανάμεσα στα μεγαλύτερα κόμματα, είναι ο σοσιαλιστής Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο με αυτόν του απερχόμενου προέδρου Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με το Reuters για να επικρατήσει ο Ταγιάνι ίσως απαιτηθεί η στήριξη είτε από τους ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν είτε από τους ευρωβουλευτές του ευρωσκεπτικιστικού βρετανικού UKIP.

Σε περίπτωση επικράτησης του Ταγιάνι τότε οι συντηρητικοί θα κατέχουν και τα τρια κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικεφαλής της Κομισιόν και τον Ντόναλν Τουσκ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υποψήφιες είναι επίσης η Βελγίδα Χέλγκα Στίβενς από την τρίτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ECR), η Ελεονόρα Φλορέντσα από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και η Ρουμάνα Λαουρεντίου Ρεμπέγκα η οποία από το 2015 έχει ενταχθεί στην ομάδα της Λεπέν.

Τελευταίος υποψήφιος είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ από την ομάδα των Φιλελευθέρων ο οποίος αυτοεμφανίζεται ως υποψήφιος που μπορεί να ενώσει.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση