HomeHL-WorldΑναλυτές: Η Λεπέν αντιγράφει τον Τραμπ

Αναλυτές: Η Λεπέν αντιγράφει τον Τραμπ

Προσπαθεί να κερδίσει τις εκλογές με «όπλο» το Twitter

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κυριαρχία του στα social media ήταν ένα βασικό όπλο στην επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Τώρα, η Μαρίν Λεπέν, προσπαθεί να ακολουθήσει το παράδειγμά του, λένε αναλυτές.

Η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακολούθους σε Twitter και Facebook, κάτι που σημαίνει ότι έχει ευρύτερη «πλατφόρμα» στα social media, από κάθε άλλον υποψήφιο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, γράφει το AFP. Αλλωστε, το κόμμα της είναι από τους «βετεράνους» του διαδικτύου, καθώς ήταν η πρώτη πολιτική ομάδα της Γαλλίας που δημιούργησε ιστοσελίδα, το 1996.

Τώρα, το Εθνικό Μέτωπο προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να «χτυπήσει» τους αντιπάλους και να παρακάμψει τα παραδοσιακά ΜΜΕ, ώστε να μιλήσει απευθείας στον λαό. «Το πλεονέκτημα των social media είναι ότι δεν έχεις αντίλογο. Λες αυτό που θες και δεν σε ενοχλεί κάποιος δημοσιογράφος που μπορεί να σε κοντράρει», εξήγησε στο ΑFP ο Κριστιάν Νελπόρτ, ειδικός στην πολιτική επικοινωνία.

Οι υποστηρικτές του Εθνικού Μετώπου είναι ήδη εξαιρετικά δραστήριοι στο Twitter, το Facebook και άλλα ψηφιακά μέσα, στοχεύοντας ιδιαίτερα στον Φρανσουά Φιγιόν. Η μία μέθοδος, γράφει το AFP, είναι η υπονόμευση του Φιγιόν με ισχυρισμούς ότι έχει ισλαμιστικές τάσεις, μία τακτικής ψεύτικων ειδήσεων του είδους που υπήρχε και στην αμερικανική προεκλογική καμπάνια. Ηδη έχουν δημιουργηθεί δύο hashtag για αυτόν τον σκοπό, με τρολ να προσπαθούν να συνδέσουν τον πρώην πρωθυπουργό με τον ισλαμιστικό σκοπό. Το Εθνικό Μέτωπο έχει αρνηθεί ότι κρύβεται πίσω από αυτά τα hashtag, αλλά η Λεπέν έριξε λάδι στη φωτιά όταν ρωτήθηκε για αυτό. «Το πραγματικό ερώτημα είναι ποια είναι η σχέση του Φρανσουά Φιγιόν με ισλαμιστές φονταμενταλιστές», απάντησε.

Ο «βομβαρδισμός» των social media επιτρέπει την παράκαμψη των κλασικών ΜΜΕ, αποφεύγοντας έτσι την αρνητική, ή την λεγόμενη άνιση αντιμετώπιση. Ο Τραμπ σε μεγάλο βαθμό επικρίθηκε από τον παραδοσιακό Τύπο στις ΗΠΑ, αλλά χρησιμοποίησε το Twitter, όπου έχει περίπου 20 εκατ. ακολούθους, για να στείλει τα μηνύματά του και να επιτεθεί στους αντιπάλους του.

«Ο Τραμπ μέσω του Twitter άλλαξε τη ρητορική, επειδή απευθύνεται σε τόσους πολλούς», είχε σχολιάσει ο ψηφιακός αναλυτής Αλαν Ρόσενμπλατ μετά από τις εκλογές του Νοεμβρίου. «Μπόρεσε να δημιουργήσει μία εναλλακτική ρητορική, θα έλεγα μία εναλλακτική πραγματικότητα», ανέφερε ο σχολιαστής Γκαμπριέλ Καν.

Η προσέγγιση του Εθνικού Μετώπου είναι λίγο διαφορετική, στέλνοντας ταυτόχρονα τα μηνύματά του από διαφορετικούς λογαριασμούς στα social media. Ομως, όπως ο Τραμπ, προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα ενός κινήματος που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία και που ιδέες του δεν είναι περιθωριακές. Επίσης, εντέχνως κερδίζει διαδικτυακά την υποστήριξη σκληροπυρηνικών δεξιών, χρησιμοποιώντας πιο προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις, για να καλύψει τις εξτρεμιστικές απόψεις του, σχολίασε ο συγγραφέας Ντομινίκ Αρμπερτίνι.

Οσο θα πλησιάζουν οι εκλογές, οι αναλυτές περιμένουν ένα «κρεσέντο» από tweet και hashtag από το Εθνικό Μέτωπο και τους υποστηρικτές του, με στόχο να δημιουργήσουν trend, ώστε να δελεάσουν άλλους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ετσι, θα βελτιωθεί η εικόνα της Λεπέν, θα διασυρθούν οι αντίπαλοί της και θα «κυνηγηθούν» οι επικριτές της. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της νίκης του Τραμπ. Ομως, καταλήγει το AFP, η κυριαρχία στα social media δεν εγγυάται απαραίτητα και την εκλογική επιτυχία, καθώς η ανταπόκριση μπορεί να είναι διαφορετική σε κάθε χώρα. Αυτό φάνηκε και στις εκλογές στην Αυστρία τον προηγούμενο μήνα, όπου ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ μπορεί να κατέκλυσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά τελικά έχασε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση