HomeHL-WorldΑκιντζί: Θέλουμε εγγυήσεις της Τουρκίας και εκ περιτροπής προεδρία

Ακιντζί: Θέλουμε εγγυήσεις της Τουρκίας και εκ περιτροπής προεδρία

«Θέλουμε ένα ίσο, ελεύθερο και ασφαλές νησί»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η διαδικασία που άρχισε στην Γενεύη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αφού τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν οι ομάδες εργασίας και στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση σε πιο υψηλό επίπεδο, είπε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί σημειώνοντας παράλληλα ότι, η ασφάλεια που παρέχει η Τουρκία θα συνεχιστεί και η Τουρκία είναι η μοναδική που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

Σε ομιλία του κατά την χθεσινή εκδήλωση μνήμης στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 33 χρόνων από τον θάνατο του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Φαζίλ Κιουτσιούκ, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στης διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού λέγοντας ότι, στην φόρμουλα που θα συζητηθεί στη συνέχεια πρέπει να υπάρχει και η ασφάλεια που παρέχει η Τουρκία.

Όπως είπε ο Ακιντζί, «θέλουμε ένα ίσο, ελεύθερο και ασφαλές νησί», συμπληρώνοντας ότι, η ασφάλεια που παρέχει η Τουρκία θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο ενώ η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, μετά και την εξεύρεση μιας λύσης δεν είναι άλλη από την Τουρκία.

Αναφερόμενος και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στο σύνταγμα του 1960 οι Τουρκοκύπριοι κατείχαν την θέση του βοηθού προέδρου όμως σύμφωνα και με τα σημερινά δεδομένα με την επίλυση του Κυπριακού στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας θα πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να έχουν το δικαίωμα στην προεδρία με το σύστημα της εκ περιτροπής προεδρίας.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση