HomeHL-GreeceΚυπριακό: Διαψεύδονται τα περί διάστασης Μαξίμου-Κοτζιά πριν τις νέες συζητήσεις

Κυπριακό: Διαψεύδονται τα περί διάστασης Μαξίμου-Κοτζιά πριν τις νέες συζητήσεις

Η Αθήνα επιχειρεί να εκπέμψει μήνυμα συντεταγμένης πορείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να κλείσει με κατηγορηματικό τρόπο το όποιο θέμα περί διάστασης απόψεων για το Κυπριακό με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά άνοιξε με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα του Politico, έσπευσε το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να μην δημιουργηθούν περίεργες εντυπώσεις και διαμορφωθεί αρνητικό κλίμα ενόψει της συνέχισης των συζητήσεων στη Γενεύη.

Το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, καλύπτοντας πλήρως τον κ. Κοτζιά, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, σε μία προσπάθεια προετοιμασίας των νέων συνομιλιών.

Παρά τη φωτιά που πήγε να ανάψει το αμφιλεγόμενο δημοσίευμα, η Αθήνα επιχειρεί να εκπέμψει μήνυμα συντεταγμένης πορείας της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς, καθώς η ανάδειξη θέματος διαφωνιών ανάμεσα σε ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση αυτή την περίοδο θα λειτουργούσε απολύτως αρνητικά στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησαν στην ανάγκη να αξιοποιηθεί η δυναμική των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ. «Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία προσέρχονται στις συνομιλίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις με αποφασιστικότητα και ουσιαστικές και περιεκτικές προτάσεις, στη βάση των διακηρυγμένων τους αρχών, μακριά από αναχρονιστικές λογικές και προσεγγίσεις. Για μια επανενωμένη Κύπρο χωρίς κατοχικούς στρατούς, χωρίς εγγυήσεις και προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού«, σημείωνε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για την επικοινωνία.

Η απάντηση στο Politico

Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα του Politico υποστήριζε, επικαλούμενo αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συνομιλίες της Γενεύης, ότι ο κ. Κοτζιάς θα μείνει εκτός διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, λόγω της στάσης που κράτησε σε αυτές, χρεώνοντάς του ουσιαστικά την αποτυχία της διάσκεψης. Όπως αναφέρει «παρά τις εντατικές συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα στα Ηνωμένα Έθνη, τους δύο ηγέτες της Κύπρου και τις τρεις εγγυήτριες χώρες, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για μια ειρηνευτική συμφωνία στη Γενεύη, ο Κοτζιάς πήγε στη Διάσκεψη με απαιτήσεις-έκπληξη έναντι των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων, όπως ήταν η πλήρης και άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη νησί, τις οποίες μάλιστα επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα διάλειμμα των συζητήσεων».

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε, καλύπτοντας πλήρως τον υπουργό Εξωτερικών.

«Για άλλη μια φορά, δημοσιεύματα που παρουσιάζουν υποτιθέμενη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία ή ερμηνεύουν ως ανελαστική τη στάση της ελληνικής πλευράς στερούνται σοβαρότητας και αξιοπιστίας» σημείωσε το Μαξίμου, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι σε διαρκή συνεννόηση και στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού. Ο Υπουργός Εξωτερικών υλοποιεί με επιτυχία, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, τη στρατηγική που έχει αποφασίσει η Ελληνική Κυβέρνηση».

Ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς ήταν ιδιαίτερα σκληρός και επιθετικός στη δική του απάντηση, σημειώνοντας ότι «αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν εάν παραδινόμασταν στους Τούρκους. Εάν νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα και τη δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο ευρωπαϊκός και διεθνής νόμος, πρέπει να αποδοθεί στην Κύπρο η κυριαρχία, να αποδοθούν το μέγιστο δυνατόν των δικαιωμάτων στους Τουρκοκυπρίους και το μέγιστο δυνατό αίσθημα ασφάλειας στους Ελληνοκυπρίους».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα δημοσιεύματα «περιέχουν σειρά διαστρεβλώσεων στα γεγονότα. Για παράδειγμα λένε ότι διακόψαμε εμείς τη διαδικασία, επειδή οι τεχνικές ομάδες πάνε την άλλη εβδομάδα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως και εγώ, προτείναμε να συνεχισθεί την Παρασκευή η Διάσκεψη της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο, όπως ήταν προγραμματισμένο».

Επισήμανε ακόμη ότι είχαν προγραμματισθεί οι πολιτικές διαβουλεύσεις και το πολιτικό περιεχόμενο της Διάσκεψης για την Πέμπτη και την Παρασκευή, τις οποίες όμως ακύρωσαν οι Τούρκοι. «Είναι καταπληκτικό ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά ελληνικά ή και άλλα μέσα ενημέρωσης τα οποία υιοθετούν αυτούς που ακύρωσαν τη συμφωνηθείσ

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση