HomeHL-EconomyΕπιμελητήριο Θεσσαλονίκης: Πιο δύσκολη η φετινή χρονιά, μπαίνει με 17 πληγές

Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης: Πιο δύσκολη η φετινή χρονιά, μπαίνει με 17 πληγές

«Δεν αντέχεται πλέον η κατάσταση»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το 2017 μπαίνει με 17 νέες πληγές και η χρονιά θα είναι πιο δύσκολη από την περσινή, τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης.

«Νομίζω πως ισχύει για όλους μας το κάθε πέρυσι και καλύτερα, αφού το 2017 μπαίνει με 17 νέες πληγές» είπε από το βήμα του ετήσιου δείπνου του ΕΕΘ, απαριθμώντας μεταξύ άλλων ως «πληγές» τη φορολογία, τη μείωση των συντάξεων, τους νέους φόρους κατανάλωσης και την αναδρομική φορολόγηση των αδιανέμητων κερδών.

«Τα επίσημα στοιχεία του ΕΕΘ είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Το 2016 είχαμε 2.751 διαγραφές επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών, ενώ οι εγγραφές ήταν λιγότερες κατά 344. Τα λουκέτα συνεχίζονται για έβδομη συνεχή χρονιά και σημαίνουν χαμένες θέσεις εργασίας και μειωμένα έσοδα. Πρόκειται για μια κατάσταση που πλέον δεν αντέχεται. Το ερώτημα είναι πόσοι θα έχουμε αντέξει να παραμείνουμε ελεύθεροι επαγγελματίες στη διάρκεια του 2017» είπε ο κ. Ζορπίδης, σύμφωνα με τον οποίο, αυξήθηκε ο αριθμός των μισθοδοτούμενων από όλους τους φορείς του Δημοσίου με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 150 εκατομμύρια ευρώ το μισθολογικό κόστος, τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας δεινοπαθεί.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ άσκησε και έντονη κριτική για το έκτακτο επίδομα που δόθηκε στους συνταξιούχους, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν χρηματοδοτήθηκε από την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά από την υπερφορολόγηση της ιδιωτικής οικονομίας.

Πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αλλά και η σημερινή, δείχνουν να μην θέλουν τη συνεργασία με τα επιμελητήρια. «Κανείς δεν ακούει τη γνώμη μας, ακόμη κι όταν αναγνωρίζει ότι εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα την αγορά», είπε.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση