HomeΕΛΛΑΔΑΚουτσούμπας: Να μη συμβιβαστεί ο λαός με τη φτώχεια και την εξαθλίωσή του

Κουτσούμπας: Να μη συμβιβαστεί ο λαός με τη φτώχεια και την εξαθλίωσή του

Από την Χαλκίδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Να μη συμβιβαστεί ο λαός με τη φτώχεια και την εξαθλίωσή του, να μην αποδεχθεί μια ζωή χωρίς δικαιώματα γι’ αυτόν και τα παιδιά του».

Αυτό τόνισε ο  γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ομιλία του την Παρασκευή στη Χαλκίδα.

Αναφέρθηκε τόσο στο κλείσιμο δεκάδων εργοστασίων στην περιοχή, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να πεταχτούν στην ανεργία χιλιάδες εργάτες, όσο και στην επέκταση των συνθηκών εργασιακής ζούγκλας σε σειρά χώρων δουλειάς, τονίζοντας ότι αυτές οι συνθήκες είναι σύμφωνες με το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο που επικαλούνται συνεχώς τα κυβερνητικά στελέχη.

«Σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι και η πρόσφατη απόφαση του ευρωδικαστηρίου που με αφορμή την προσφυγή της πολυεθνικής Lafarge σχετικά με τις απολύσεις στα Τσιμέντα Χαλκίδας, ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων», επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας: «επιβεβαιώνεται ότι ο εργασιακός μεσαίωνας, η διαρκής ανασφάλεια και η ένταση της εκμετάλλευσης είναι οι αξίες της ΕΕ, για να υπηρετήσει τις απαιτήσεις του κεφαλαίου».

Είπε ότι η απόφαση εκθέτει την κυβέρνηση «και τα παραμύθια που πουλάει, ότι δήθεν τα κεκτημένα και οι πρακτικές της ΕΕ θα προστατεύσουν τους εργαζόμενους», και σημείωσε πως η κυβέρνηση εκτίθεται και από τη γενικότερη εξέλιξη «και αποκαλύπτονται τα παραμύθια που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος του κ. Τσίπρα πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση, στους εργαζόμενους των Τσιμέντων Χαλκίδας, ότι θα εξασφάλιζε τη λειτουργία του εργοστασίου και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Ο κ. Κουτσούμπας επανάλαβε τη στήριξη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας, δίνοντας ταυτόχρονα όλες του τις δυνάμεις για την απόκρουση παλιών και νέων αντεργατικών μέτρων, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών που περνά μέσα από τον αγώνα για τη ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής και όσων την υπηρετούν.

Κάλεσε τον λαό να απαντήσει με οργάνωση της πάλης του και συσπείρωση γύρω από το ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικές για το κεφάλαιο και για τους ξένους συμμάχους του, οι οποίοι αναγνωρίζουν σε αυτές τις κυβερνήσεις τόσο την αποφασιστικότητά τους να ψηφίζουν αντιλαϊκούς νόμους, ενώ «κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν την ικανότητα να ‘βαφτίζει το κρέας ψάρι’, να ενσωματώνει στο σύστημα, να αποπροσανατολίζει, να εξαπατά -όχι για πολύ ακόμα βέβαια- μαζικά και επαναλαμβανόμενα τα λαϊκά στρώματα, την ίδια ώρα που παριστάνει για ξεκάρφωμα, ότι διαφοροποιείται ιδεολογικά από τη ΝΔ».

«Η προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το χώρο της κεντροαριστεράς, ο οποίος αξιοποιεί και το χαρτί της συνεργασίας του με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, σκοντάφτει και σε ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της σοσιαλδημοκρατίας και ιδιαίτερα στον επί δεκαετίες βασικό της φορέα στην Ελλάδα, στο ΠΑΣΟΚ, που δεν φαίνεται δυνατό να ανακάμψει, αφού παραδέρνει σε αντιφάσεις και τη θέση του έχει καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, που γίνεται πιο ‘πασόκος’ από το παλιό ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο αυτό, είπε ότι «βέβαια, και στο ΠΑΣΟΚ δεν σταματούν τις απεγνωσμένες προσπάθειες να φέρουν ξανά τα ‘περσινά ξινά σταφύλια’, τύπου Γιώργου Παπανδρέου, για να ‘φτιάξουν’ ξανά το κόμμα τους με αυτούς που ευθύνονται σημαντικά για τα μνημόνια και την απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο λαός και η χώρα»

Υπογράμμισε ότι εξαιτίας αυτών των ικανοτήτων της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απολαμβάνει τη στήριξη της αστικής τάξης της χώρας, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ΗΠΑ, προκαλώντας τις αντιδράσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων που θεωρούν τον εαυτό τους ως τον πιο αυθεντικό εκφραστή των συμφερόντων όλων αυτών.

Σημείωσε ότι η κριτική των κομμάτων αυτών στην κυβέρνηση δεν γίνεται ούτε για τους στόχους, ούτε για την κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά για το αν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και ικανή να την εφαρμόσει.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βολεύεται όταν η ΝΔ, τα άλλα αστικά κόμματα καθώς και ΜΜΕ τον παρουσιάζουν ως περίπου κομμουνιστική, αριστερή, φιλοσοβιετική δύναμη, αποδίδοντας τα δεινά (για τον λαό) εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής «στην υποτιθέμενη κομμουνιστική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ» και θέλοντας να «κολλήσουν στον σοσιαλισμό, τη ρετσινιά της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση, να ταυτίσουν στη συνείδηση της νεολαίας τον σοσιαλισμό με τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα» και με την ευκαιρία «να πάρουν τα σκάγια και το ΚΚΕ».

«Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, άλλοι μηχανισμοί εντός και εκτός Ελλάδας, δεν θέλουν ο δυσαρεστημένος αριστερός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ να κατευθυνθεί προς το ΚΚΕ» επισήμανε, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «βολεύεται με αυτήν την κριτική, καθώς παρουσιάζεται σαν κάτι άλλο από αυτό που είναι», και γι’ αυτό «συνεχίζει την ιδιαίτερα επικίνδυνη τακτική να καπηλεύεται χυδαία την ιστορία και τους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος, να καπηλεύεται την ηρωική ΕΑΜική Αντίσταση, τον αγώνα χιλιάδων κομμουνιστών, αριστερών, άλλων ριζοσπαστών αγωνιστών».

Την ίδια στιγμή βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ «κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπλύνει την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, να ξεπλύνει ό,τι πιο αντιδραστικό υπάρχει. Μέχρι και τη Χρυσή Αυγή ξεπλένει, με κοινές πόζες σε φωτογραφίες, δηλώσεις πρώην υπουργών του περί δυνατότητας ‘εκδημοκρατισμού’ του ναζισμού. Κάνει ότι μπορεί να ξεπλύνει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Μόνο που αυτό το σάπιο το καπιταλιστικό σύστημα δεν ξεπλένεται εύκολα στη λαϊκή συνείδηση, γιατί είναι το σύστημα που γεννά κρίσεις, φτώχεια και ανεργία, αλλά και πολέμους», είπε.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμμετέχει ενεργά σε όλους τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, έχει νομιμοποιήσει στο Αιγαίο την παρουσία του ΝΑΤΟ, έχει στηρίξει όλες τις ΝΑΤΟϊκές αποφάσεις που συνιστούν πολεμική προετοιμασία απέναντι στη Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή στο άλυτο, για 42 χρόνια, πρόβλημα εισβολής – κατοχής στην Κύπρο, προτείνουν ως λύση την ντε φάκτο διχοτόμηση, μέσω ενός νέου σχεδίου τύπου «Ανάν».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι οι νέες διεργασίες «οδηγούν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου, ουσιαστικά στη συγκρότηση δύο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων που μόνο τυπικά και συγκυριακά θα συγκροτούν Ομοσπονδία».

Εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ «-όπως σθεναρά και αποφασιστικά αντιταχθήκαμε και στο σχέδιο Ανάν που απέρριψε τελικά ο κυπριακός λαός- στις όποιες προσπάθειες για επιβολή μιας λύσης που θα διαιωνίζει τη διχοτόμηση και δε θα δίνει βιώσιμη και φερέγγυα λύση για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

«Η πάλη μας κατευθύνεται στο στόχο για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες», είπε επιρρίπτοντας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις τεράστιες ευθύνες για την καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού στον ελληνικό λαό καθώς παρουσίαζαν τη συμμαχία Ελλάδας – Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ως παράγοντα «ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή», την ίδια στιγμή που το ΝΑΤΟ ενθαρρύνει τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας, αφού δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, θεωρώντας τον ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.

«Ο λαός μας σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση πρέπει να παλέψει για να απεγκλωβιστεί η χώρα από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών, άλλων ιμπεριαλιστικών μπλοκ, που με την οξύτητα των ανταγωνισμών τους, βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς, τη νεολαία», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση