HomeHL-GreeceΝα μην εκδοθούν οι τέσσερις Τούρκοι στρατιωτικοί λέει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Να μην εκδοθούν οι τέσσερις Τούρκοι στρατιωτικοί λέει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Στις 23 Ιανουαρίου η τελική απόφαση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρίτος κατά σειρά εισαγγελέας, ο Νίκος Παντελής, εισηγήθηκε σήμερα στον Άρειο Πάγο να μην εκδοθούν οι Τούρκοι στρατιωτικοί στην γείτονα χώρα, καθώς θα υποστούν απάνθρωπη συμπεριφορά, αλλά δεν θα έχουν και δίκαιη δίκη.

Ο Νίκος Παντελής, με μία αναλυτική εισήγησή του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι τέσσερις στρατιωτικοί δεν θα πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία για αδικήματα σχετικά με την απόπειρα του πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα.

Στο Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Χρυσούλα Παρασκευά, συζητήθηκε σε μια μαραθώνια συνεδρίαση το αίτημα των Τουρκικών αρχών να εκδοθούν τέσσερις εκ των 8 εκζητουμένων στρατιωτικών οι οποίοι μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 αυτομόλησαν και προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για τους στρατιωτικούς Ferudum Caban, Gencay Bayuk, Ahmet Guzel και Mesut Firat, τους οποίους οι Τουρκικές αρχές τους εκζητούν προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα:

α) της παράβασης του Τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό,

β) της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας,

γ) του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και

δ) κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.

Οι αρεοπαγίτες με τρεις συνθέσεις των Ποινικών Τμημάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά από τρεις διαφορετικές συνεδριάσεις, καλούνται να αποφασίσουν για το εάν θα εκδοθούν στη γείτονα χώρα οι Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι στη χώρα τους αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες που επισύρουν ποινές από ισόβια κάθειρξη έως θανατική ποινή εφόσον αυτή επανέλθει, όπως έχει ήδη λεχθεί από τον ίδιο τον κ. Ερντογάν.

Ήδη, τρεις αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου εισηγήθηκαν κατά τις ακροαματικές διαδικασίες να μην εκδοθούν στη γειτονική χώρα οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, καθώς κινδυνεύουν να υποβληθούν σε βασανιστήρια, να φυλακιστούν και ακόμη να θανατωθούν, εφόσον επανέλθει η ποινή του θανάτου.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση