HomeHL-WorldΣτο έλεος σφοδρής κακοκαιρίας η Βρετανία

Στο έλεος σφοδρής κακοκαιρίας η Βρετανία

Αναμένονται παλιρροϊκά κύματα 9 μέτρων στις ακτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τις αρχές να προειδοποιούν για επικίνδυνες για τη ζωή παλίρροιες και πλημμύρες κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Αγγλίας χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται άρον-άρον απ’ τα σπίτια τους.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις εκκένωσης στο Νόρφολκ και στο Έσεξ.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για σήμερα σφοδρή κακοκαιρία με ανεμοθύελλες, χιονοπτώσεις και παγετό. Η παλίρροια σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους αναμένεται να σηκώσει «μεγάλα κύματα που πιθανώς να προκαλέσουν ρήγματα στα αντιπλημμυρικά έργα και καταστροφές σε περιουσίες», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Η στάθμη των υδάτων αναμένεται να αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο αργά το βράδυ, ενώ οι αρχές έχουν εκδώσει δεκάδες προειδοποιήσεις για πλημμύρες στην ανατολική ακτή της χώρας.

Αστυνομικοί περνούν πόρτα-πόρτα απ’ τα σπίτια στο Τζέιγουϊκ του Έσεξ για να ειδοποιήσουν τους κατοίκους να φύγουν, καθώς εκτιμάται ότι θα πληγούν κάπου 2.500 σπίτια. Τα φυλλάδια που μοιράζουν αναφέρουν ότι οι ιδιοκτησίες τους «ενδέχεται να πλημμυρίσουν από όγκους θαλασσινού νερού ύψους έως και 3 μ.»

Ο στρατός είναι σε επιφυλακή σε αρκετές περιοχές. Ήδη το υπουργείο Άμυνας έστειλε 100 στρατιώτες στο Σκέγκνες του Λίνκολνσιρ για να βοηθήσουν τους 3.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να μετακινηθούν σε υψηλότερα εδάφη.

Ολόκληρη η Βρετανία βρίσκεται σε συναγερμό. Πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ στους δρόμους επικρατεί χάος καθώς το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, που σαρώνει τη χώρα κι αναμένεται να κρατήσει τρία 24ωρα, φέρνει έως και 25 πόντους χιόνι και ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 150 χλμ/ώρα. Μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες και πολλά τροχαία αναφέρθηκαν στη βόρεια Αγγλία και τη Σκωτία. Ενώ ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις στα αεροδρόμια Χήθροοου και Γκάτγουϊκ του Λονδίνου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση