HomeHL-CultureΠαρουσίαση συνέργειας για την ανάπτυξη και τον πολιτισμό της Κρήτης

Παρουσίαση συνέργειας για την ανάπτυξη και τον πολιτισμό της Κρήτης

Εκδήλωση του Καμπανείου Ιδύματος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Καμπανείου Ιδρύματος και του Εκπαιδευτικού Δικτύου ΑΘΗΝΑ με την στήριξη του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο 3ο Forum Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας, το οποίο φιλοξενήθηκε στην έκθεση MONEYSHOW στο ξενοδοχείο Hilton την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Γενικός Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠ.ΕΞ. Δημήτρης Πλευράκης, ο Πρόεδρος του Καμπανείου Ιδρύματος Πέτρος Παπαδάκης καθώς και ο Ταμίας του Ιδρύματος Σοφοκλής Πιταροκοίλης, η Δέσποινα Ουρανού, Πρόεδρος Συλλόγου Λασιθιωτών Αττικής «Ο ΔΙΚΤΑΙΟΣ» και αρκετά μέλη και φίλοι του Συλλόγου. Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Ιωάννης Στεφανάκης, απέστειλε χαιρετισμό καθώς ήταν αδύνατον να παραστεί  λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στο Οροπέδιο. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο κ. Αποστόλης Λουλουδάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χερσονήσου και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Στους χαιρετισμούς τους, τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Πρόεδρος του Καμπανείου υπογράμμισαν τις ελλείψεις στην εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται σε αγροτικές και τουριστικές δραστηριότητες τόσο γενικότερα όσο και ειδικότερα στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου ο αριθμός των επισκεπτών ολοένα και αυξάνεται. Ενδεικτικά το Οροπέδιο Λασιθίου υποδέχτηκε πάνω από 300.000 επισκέπτες το 2016.

img3

Ομιλητές ήταν:

  • ο Μιχάλης Χρηστάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γ.Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»,
  • ο Γιώργος Πρίντεζης, Γ.Γραμματέας του ΙΔΕΑΔ (Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου), και
  • ο Μιχαήλ Φιλιππίδης, Mηχανολόγος-Μηχανικός, CEO-ESCO Enerfil.

Οι ομιλητές τεκμηρίωσαν την ανάγκη της αγοράς για καινοτόμες δεξιότητες, εξειδίκευσης και αναφέρθηκαν στην έλλειψη νομικού πλαισίου εκπαίδευσης για κάποιες από τις υπαίθριες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται και στο Οροπέδιο Λασιθίου – ενδεικτικά οδηγός βουνού, σαφάρι με οχήματα, αναρριχήσεις.

Ιδιαίτερα τονίστηκε το γεγονός ότι η Συνέργεια των τριών Φορέων έχει στόχο να αναδείξει τον ιστορικό ρόλο του Καμπανείου Ιδρύματος στον εκπαιδευτικό τομέα παρεμβαίνοντας αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της  τοπικής κοινωνίας του Οροπεδίου Λασιθίου αλλά και του τουρισμού γενικότερα.

Έμφαση δόθηκε καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης -και από τις ερωτήσεις  των παρευρισκόμενων- στο μεγάλο ζητούμενο της Συνέργειας που είναι η κινητοποίηση των νέων  μέσα από την εξειδικευμένη εκπαίδευση που θα λάβουν ώστε αφενός να αξιοποιήσουν με νέο τρόπο τις  δεξιότητες που ήδη κατέχουν σαν κάτοικοι αγροτικών – τουριστικών περιοχών και αφετέρου να ενισχύσουν με πρωτοποριακά εργαλεία το επάγγελμα με το οποίο ήδη ασχολούνται.

img1

Σε αυτό το πλαίσιο, το Εκπαιδευτικό Δίκτυο Αθηνά θα κινηθεί αρχικά σε δύο άξονες, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα αναπτύσσοντας δύο πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα:

  1. Οδηγός – Ξεναγός υπαίθριων δραστηριοτήτων
  2. Αγρότης με περιβαλλοντική διαχείριση

με στόχο την υλοποίηση τους στις εγκαταστάσεις του Καμπανείου Ιδρύματος στο Οροπέδιο Λασιθίου και στην Αθήνα.

Το Εκπαιδευτικό Δίκτυο Αθηνά δραστηριοποιείται στην δικτύωση εκπαιδευτικών οργανισμών δίνοντας ευρωπαϊκή διάσταση σε τοπικό επίπεδο ενθαρρύνοντας την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Μέσα από τη Συνέργεια του Δήμου και του Καμπανείου τα προγράμματα αυτά στο οροπέδιο Λασιθίου θα επιδιωχθεί να λάβουν ευρωπαϊκή αναγνώριση και να  καθιερωθούν σε εθνικό επίπεδο.

Αποτελεί πεποίθηση των φορέων ότι χωρίς την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και θέτοντας την μικροοικονομία της στο τραπέζι δεν δύναται να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.

Περισσότερες Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Δικτύου:

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Εκπαιδευτικού Δικτύου Αθηνά www.athinaedunet.org ή επικοινωνήστε e-mail: [email protected]

Διαφήμιση
Διαφήμιση