HomeHL-GreeceMKO εναντίον Μουζάλα: Μόνο το υπουργείο είχε λάθος ειδήσεις για τον χιονιά

MKO εναντίον Μουζάλα: Μόνο το υπουργείο είχε λάθος ειδήσεις για τον χιονιά

Σε τραγική φάση το προσφυγικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα πυρά που δέχεται από παντού η ελληνική κυβέρνηση για την τραγική της ανεπάρκεια να προστατεύσει τη ζωή των προσφύγων και μεταταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε δομές υποδοχής ανά τη χώρα προστίθενται οι επικρίσεις από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Χαρακτηριστικά, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη (ΕΕΔΑΠ) αναφέρει σε δελτίο τύπου της «το ότι η κακοκαιρία με την κωδική ονομασία ‘Αριάδνη’ θα έπληττε την Ελλάδα με πολικές θερμοκρασίες ήταν γνωστό. Το διαλαλούσαν τα μίντια από μέρες. Μόνο το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής φαίνεται να είχε τις λάθος ειδήσεις».

ΜΚΟ και ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αναπαράγουν τις διαβεβαιώσεις που παρείχε δημοσίως ο Γιάννης Μουζάλας μερικά 24ωρα πριν από την επέλαση του χιονιά, λέγοντας κατηγορηματικά ότι «κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα». Τουλάχιστον ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, είχε την εντιμότητα να παραδεχτεί την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία και εκθέτει τη χώρα παγκοσμίως. Ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι «πιαστήκαμε απροετοίμαστοι λόγω της σφοδρότητας των καιρικών συνθηκών. Η Ελλάδα δεν είναι προετοιμασμένη για τέτοιο χιονιά, δυστυχώς. Δεν ψάχνω δικαιολογίες».

Ωστόσο, η ΕΕΔΑΠ επισημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο εξαιτίας της ανεπάρκειας των ελληνικών αρχών: «Τα πράγματα είναι απλά -αλλά και οριακά συνάμα: Έστω την ύστατη αυτή ώρα ας συνειδητοποιήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής ότι υπάρχουν τη στιγμή αυτή στην Ελλάδα μερικές χιλιάδες πρόσφυγες που με συνευθύνη όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών (Υπουργείων, Δήμων, Ελληνικού Στρατού, Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και όποιων άλλων…) εκτίθενται ακούσια σε συνθήκες ακραίου ψύχους και παγετού, αφού σε παγωμένες και χωρίς θέρμανση σκηνές και κοντέινερ προσφυγικών καταυλισμών περνούν ήδη πολλά 24ωρα αβοήθητοι με ορατούς ήδη κινδύνους για τη ζωή και/ή τη σωματική ή/και ψυχική τους ακεραιότητα και υγεία.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά το Σύνταγμα η προστασία της ζωής όλων των ευρισκόμενων στην ελληνική επικράτεια ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, καθώς και –πρωτίστως- ο σεβασμός και προστασία της αξίας του Ανθρώπου είναι υποχρέωση του κράτους και, συνακόλουθα, των οργάνων του.

Επομένως άμεσα πρέπει οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και θερμαινόμενους χώρους του δημοσίου για όσο χρειαστεί, η δε διατροφή τους να καλυφθεί από τον ελληνικό στρατό (όπως καθημερινά εξάλλου), η μεταφορά τους με οχήματα δημόσια ή και ιδιωτικά χρηματοδοτούμενα από οποιονδήποτε εγχώριο ή διεθνή φορέα, οργάνωση ή οργανισμό. Είναι εφικτό και πρέπει να γίνει τώρα. Όχι άλλη νύχτα στο κρύο».

Πυρά από τον γερμανικό τύπο: O χιονιάς ανέδειξε τη δυστυχία των προσφύγων

Στα προβλήματα που προκαλεί η κακοκαιρία στους πρόσφυγες στα νησιά εστιάζει ο γερμανικός τύπος ενώ επιβεβαιώνεται η πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης για εκ νέου έναρξη των επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα.

«Ο σκληρότερος ελληνικός χειμώνας τα τελευταία πενήντα χρόνια θέτει τη χώρα της Μεσογείου ενώπιον υπαρξιακών ζητημάτων», γράφει στην ιστοσελίδα της η Welt εστιάζοντας ιδίως στα νησιά του Αιγαίου και τους πρόσφυγες που ζουν εκεί σε ετοιμόρροπους προσφυγικούς καταυλισμούς. Αν σκεφτεί κανείς ότι σε πολλά νησιά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση για τους απλούς κατοίκους, δεν είναι δύσκολο να εικάσουμε πώς είναι η κατάσταση που επικρατεί στα προσφυγικά καταλύματα, ιδίως στη Λέσβο και τη Χίο, αναφέρει η DeutscheWelle. «Ο Έλληνας υπ. Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας είχε δηλώσει στις αρχές Ιανουαρίου ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα παγώσει. Ωστόσο ισχύει το αντίθετο. Aρχικά ο υπουργός ήθελε να σχηματίσει ο ίδιος εικόνα της κατάστασης, αλλά το αεροπλάνο του δεν κατάφερε να προσγειωθεί στη Λέσβο λόγω κακοκαιρίας. Εν τέλει οι ΜΚΟ που συνδράμουν τους πρόσφυγες αλλά και οι ίδιοι οι πρόσφυγες με αναρτήσεις τους στο facebook και το twitter περιγράφουν τη δυστυχία που επικρατεί εκεί».

Για το ίδιο θέμα η Zeit Online σε άρθρο της με τίτλο «Χωρίς προστασία ενάντια στην αδιαφορία και το κρύο» σημειώνει: «Χιλιάδες πρόσφυγες είναι ακινητοποιημένοι στην Βαλκανική Οδό. Ξεχασμένοι από την πολιτική, έρχονται αντιμέτωποι με το κρύο».

Από την πλευρά της η Tageszeitung επιγράφει άρθρο της με τον τίτλο «Μια απόδειξη για την ανικανότητα της Ευρώπης». Στο ρεπορτάζ της αναφέρεται στην περίπτωση ενός πρόσφυγα από το Χαλέπι που μένει προσωρινά στον καταυλισμό της Χίου. «Στις σκηνές, εδώ στη Χίο, η θερμοκρασία τις νύχτες πέφτει κάτω από μείον 2 βαθμούς. Κοιμόμαστε σε ένα λεπτό στρώμα ακριβώς πάνω από το έδαφος», αναφέρει ο πρόσφυγας από τη Συρία. Όλοι είναι έκθετοι στο κρύο, με σκηνές και ρούχα βρεγμένα από το χιόνι. «Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση το ευρωπαϊκό δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα δοκιμάζεται. Mια ανθρωπιστική προσφυγική πολιτική που θα βασίζεται στη συμπόνια και την αλληλεγγύη, πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει η Ευρώπη», αναφέρει στην εφημερίδα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες.

Νεκροί στα χιόνια

Σε παρόμοιο πνεύμα, ο Andreas Ring, εκπρόσωπος της οργάνωσης Save the Children, δηλώνει ότι «η πολιτική της ΕΕ έχει αποτύχει και υπάρχει ολική ανικανότητα περαιτέρω σχεδιασμού. Πέρυσι τον χειμώνα είχαμε τον άτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη να βουλιάζει στη λάσπη. Τώρα είναι οι σκηνές που βουλιάζουν στο χιόνι, στα υποτιθέμενα ‘επίσημα’ κέντρα φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες». Η Save the Children υπενθυμίζει επίσης ότι ένας Αφγανός βρέθηκε νεκρός πριν από λίγες ημέρες κοντά στο Διδυμότειχο, πιθανότατα αφού πάγωσε στις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα. Άλλοι δύο νεκροί, Ιρακινοί αυτή τη φορά, έχασαν τη ζωή τους από τις ακραίες καιρικές συνθήκες στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Το μόνο έκτακτο μέτρο που έχει λάβει με κάποια σχετική αποτελεσματικότητα η ελληνική κυβέρνηση και αφού προηγήθηκε διεθνής κατακραυγή, ήταν η αποστολή του πολεμικού αρματαγωγού «Α/Γ Λέσβος» στο ομώνυμο νησί. Η προσωρινή μεταστέγαση των περίπου 500 προσφύγων που συνωστίζονταν στις δομές φιλοξενίας της Μόριας, εκεί όπου τα ακατάλληλα για τον χειμώνα αντίσκηνα θάβονται στο χιόνι, βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρόλ’ αυτά, εκατοντάδες άτομα παραμένουν εκτεθειμένοι και επί της ουσίας αβοήθητοι, όχι μόνο στην Λέσβο, αλλά ακόμη και στην Αττική.

Δραματική είναι η έκκληση που απευθύνει προς τους αρμόδιους η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», η οποία απαιτεί το άμεσο κλείσιμο του κέντρου κράτησης στη Μαλακάσα. Σε δελτίο τύπου της η οργάνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «εκατοντάδες παιδιά και βρέφη, οικογένειες, ηλικωμένοι και άνθρωποι με αναπηρία κυριολεκτικά παγώνουν στο στρατόπεδο προσφύγων της Μαλακάσας. Το στρατόπεδο έχει παραλύσει γιατί επικρατεί ΟΛΙΚΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, χιονιάς και πάγος σε όλα τα σημεία: περάσματα, εγκαταστάσεις γενικής χρήσης ακόμα και στους σωλήνες νερού.

Οι οικογένειες που διαμένουν στο στρατόπεδο πρέπει να απομακρυνθούν ΑΜΕΣΑ πριν το Υπουργείο Μετανάστευσης, η κυβέρνηση και η Ε.Ε. βρεθούν μπροστά στις συνέπειες αυτής της απάνθρωπης πολιτικής τους, να θρηνήσουμε δηλαδή τους πρώτους νεκρούς εγκλεισμένους προόσφυγες, λόγω χειμώνα εν έτει 2017. Ήδη το ιατρείο έχει γεμίσει με παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο ψύχος, ενώ είναι θέμα χρόνου να παρουσιαστούν βαρύτατα μυϊκά και σκελετικά προβλήματα λόγω της διαρκούς διαβίωσης σε καταστάσεις παγετού! Το στρατόπεδο της Μαλακάσας πρέπει να εκκενωθεί άμεσα! Η αδράνεια και η καθυστέρηση σε τέτοιες συνθήκες είναι δολοφονική!»

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση