HomeHL-EconomyΤα τρία «αγκάθια» που εμποδίζουν την απονομή 200.000 συντάξεων και εφάπαξ

Τα τρία «αγκάθια» που εμποδίζουν την απονομή 200.000 συντάξεων και εφάπαξ

Οι δικαιούχοι τους περιμένουν ήδη για 2 χρόνια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα «χαρτιά» φοβούνται ότι θα μείνουν στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων οι ελπιδοφόρες δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι μέχρι το Οκτώβριο του 2017 θα έχουν εξοφληθεί όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις, που έχουν μειωθεί στις 95.000 από 160.551 που αριθμούσαν στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Μαζί με τις κύριες συντάξεις στόχος είναι να αποπληρωθούν τα εκκρεμή εφάπαξ και τα μερίσματα.

Για την εξόφληση των ασφαλισμένων που βιώνουν πραγματική «Οδύσσεια» περιμένοντας στην ουρά τουλάχιστον 2 χρόνια, έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 859 εκατ. ευρώ από το δανειακό πρόγραμμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η συμφωνία κλείστηκε προκειμένου ο ΕΦΚΑ να λειτουργήσει χωρίς βαρίδια από το παρελθόν. Ωστόσο η τροπολογία Χουλιαράκη που προέβλεπε την εξόφληση των συντάξεων, κατ’ επιταγή των δανειστών, σημείωνε ότι αν δεν απορροφηθεί το κονδύλι, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα χρήματα θα επιστρέφουν πίσω στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αν και τα στελέχη της ασφάλισης ελπίζουν η δημόσια διοίκηση να δείξει το «φωτεινό» της πρόσωπο για να μη χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία, δεν κρύβουν την ανησυχία τους απαριθμώντας τα εμπόδια που πρέπει να προσπεραστούν.

α) Οκτώ μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική σύνταξη παρότι οι σχετικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν στις γιορτές. Όμως για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων αλλά και για τον επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων απαιτείται και ο συντελεστής αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά ο οποίος αποτελεί σημαντική παράμετρο. (προστατεύει τις συντάξεις από περαιτέρω μείωση). Όμως η Ελληνική Στατιστική Αρχή ακόμα αναζητεί τον μαθηματικό τύπο.

β) Οι υπάλληλοι θα πρέπει να κάνουν σεμινάρια. Οι έμπειροι σχεδόν όλοι συνταξιοδοτήθηκαν. Η επικοινωνία δια αλληλογραφίας των ταμείων καθυστερεί δραματικά όταν πρέπει να εκδοθεί σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση. Κάθε μέρα οι ασφαλισμένοι βιώνουν τραγελαφικές σκηνές με ένα φάκελο που χάθηκε ,ένα στοιχείο που έλειπε αλλά ο υπάλληλος δεν πήρε ποτέ τον ενδιαφερόμενο να του το στείλει κλπ. Τον τελευταίο χρόνο βελτίωση σημειώθηκε στην έκδοση των απλών συντάξεων (όλα τα χρόνια σε ένα ταμείο) κι αυτό γιατί οι φάκελοι εστάλησαν σε υποκαταστήματα εκτός Αθηνών (Καβάλα, Δράμα, Κόρινθο,Πάτρα) όπου δεν υπήρχε φόρτος εργασίας. Δηλαδή έως τώρα οι συντάξεις καθυστερούσαν γιατί έμπλεκαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και όχι γιατί δεν υπήρχαν λεφτά.

γ) Σε εκκρεμότητα βρίσκονται και 129.531 αιτήσεις που έχουν συσσωρευτεί εδώ και 2-3 χρόνια στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ). Πρώην επικουρικά ταμεία όπως των εμποροϋπαλλήλων καθυστερούν και 4 χρόνια να απονείμουν τη σύνταξη. Το ΕΤΕΑΠ όμως πρέπει να ανταπεξέλθει μόνο του στην αποπληρωμή των συντάξεων καθώς σύμφωνα με το μνημόνιο δεν επιχορηγείται πλέον από τον προϋπολογισμό και ακολουθεί ανεξάρτητη πορεία. Το κονδύλι που πρέπει να εκταμιευτεί ανέρχεται σε 360 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα εφάπαξ, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει πως από την 1η Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 εκδόθηκαν 14.374 εντάλματα πληρωμής για εφάπαξ βοηθήματα. Έως τον Ιούνιο του 2017 θα έχει πληρωθεί το σύνολο των εφάπαξ βοηθημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και υπολογίζονται σε 24.500. Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2016 το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) χρηματοδοτήθηκε με 85 εκατομμύρια ευρώ και εξόφλησε 23.850 μερίσματα που εκκρεμούσαν.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση