HomeHL-GreeceΟ χιονιάς υποχωρεί αφήνοντας χάος και ταλαιπωρία

Ο χιονιάς υποχωρεί αφήνοντας χάος και ταλαιπωρία

Συνεχίζονται τα προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο χιονιάς «Αριάδνη» συνέχισε για 7η ημέρα να ταλαιπωρεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας με πολικές θερμοκρασίες και έντονα καιρικά φαινόμενα, που περιλαμβάνουν σφοδρές χιονοπτώσεις, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.

Παρά τα προβλήματα όμως και την ταλαιπωρία των κατοικών, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, εξέφρασε την Τετάρτη την ικανοποίησή του σε γενικές γραμμές, για την κατάσταση στη χώρα: «Ελπίζουμε να είναι η τελευταία ημέρα της κακοκαιρίας, χωρίς να λέμε φυσικά ότι τα προβλήματα θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Η κατάσταση ωστόσο είναι σχετικά καλή, καθώς δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά δηλαδή την κυκλοφορία στους δρόμους και στους κεντρικούς οδικούς άξονες», σημείωσε ο κ. Καπάκης.

Πάντως την άποψη του κ. Καπάκη δεν δείχνουν να συμμερίζονται οι κάτοικοι πολλών περιοχών που υποβάλλονται σε δοκιμασία λόγω της «Αριάδνης».

Στο επίκεντρο του χιονιά βρέθηκαν Ήπειρος, Ανατολική Μακεδονία, Ανατολική Στερεά και Θεσσαλία, όπου η πυκνή χιονόπτωση ακόμα και μέσα στις πόλεις, δημιούργησε αρκετά προβλήματα.

Χαρακτηριστικό είναι πως το ύψος του χιονιού στα Γιάννενα έφτασε τους 50 πόντους και στην Λάρισα τους 30. Σκεπασμένη από το χιόνι είναι η Λαμία, ενώ Καβάλα και Δράμα βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης εν μέσω χιονοθύελλας που προκάλεσε πολλά προβλήματα. Στην Θεσσαλονίκη, τα προβλήματα παραμένουν, αν και σε μικρότερο βαθμό, ενώ από χιόνι είναι καλυμμένος ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα και όλα τα χωριά της περιοχής. Στον Έβρο οι περισσότεροι δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς το πυκνό χιόνι έχει δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στις μετακινήσεις.

Δραματική είναι η κατάσταση σε Κύμη, Σκόπελο και Αλόννησο, όπου οι κάτοικοι συμπλήρωσαν έξι ημέρες χωρίς ρεύμα και νερό, με το χιόνι να φτάνει τα δύο μέτρα!

Λάρισα: «Ιστορικός» χιονιάς χτύπησε την πόλη

Σοβαρή κρίνεται η κατάσταση που υπάρχει σε όλο το νομό Λάρισας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, των δήμων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο δήμος Λάρισας, χαρακτηρίζει «ιστορικό χιονιά» το φαινόμενο που έχει πλήξει την περιοχή, καθώς έχει σημάνει συναγερμό στις υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Τα εκχιονιστικά δουλεύουν ασταμάτητα μέσα στη πόλη και επιδιώκουμε τις κεντρικές αρτηρίες να τις κρατήσουμε ανοιχτές. Ωστόσο το χιόνι είναι πολύ» δήλωσε ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Γιώργος Σούλτης.

Να σημειωθεί πως 30 εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου αλλά και του Στρατού, επιχειρούσαν όλη μέρα μέσα στη πόλη για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Η κίνηση εντός της πόλης γινόταν με δυσκολία ενώ αρκετοί οδηγοί κινούνταν με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Μάχη με το χιόνι για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι στην Ήπειρο

Μετά από προσωρινή ύφεση του χιονιά στην Ήπειρο, από το απόγευμα της Τετάρτης άρχισε και πάλι να πέφτει χιόνι στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και όλες τις ορεινές περιοχές. Τα μηχανήματα των δήμων και της Πολιτικής Προστασίας εργάζονταν πυρετωδώς για να ανοίξουν τους δρόμους, γιατί λόγω χαμηλών θερμοκρασιών το χιόνι πάγωνε αμέσως. Στους δρόμους και οχήματα της Πυροσβεστικής, τα οποία συνέδραμαν σε περιπτώσεις αποκλεισμένων πολιτών που έπρεπε να μετακινηθούν σε νοσοκομεία.

Πολλά είναι τα προβλήματα που καταγράφονται σε χωριά γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα, όπου, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι δρόμοι είναι κλειστοί. Ανάλογη είναι η κατάσταση σε πολλές συνοικίες της πόλης των Ιωαννίνων.

Φθιώτιδα: Πολύ χιόνι στη Λαμία – Απαραίτητες οι αλυσίδες σε μεγάλο μέρος του δικτύου

Ιδιαίτερα προβλήματα δημιούργησε η ένταση της χιονόπτωσης και στο εθνικό δίκτυο στη Φθιώτιδα. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλάβαιναν να απομακρύνουν το χιόνι που έπεφτε ασταμάτητα με συνέπεια η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας να αποφασίσει ότι σε συγκεκριμένες διαδρομές η κίνηση θα γίνεται μόνο με αλυσίδες και για όλα τα οχήματα.

Μετ΄εμποδίων τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη

Σε 165, εκ των οποίων 55 με αντιολισθητικές αλυσίδες, ανέρχεται ο αριθμός των αστικών λεωφορείων που κυκλοφορούσαν χθες στον νομό Θεσσαλονίκης, επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, επαναλαμβάνοντας ότι ο Οργανισμός εξακολουθεί να λειτουργεί με σχέδιο εκτάκτου ανάγκης. Τόνισε ότι όλοι στον Οργανισμό βρίσκονται επί ποδός και ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών γίνονται και οι απαραίτητες αναπροσαρμογές. Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν επιλέξει να μετακινηθούν χρησιμοποιώντας τα αστικά λεωφορεία, θα πρέπει να είναι οπλισμένοι με «υπομονή», αφού ο καιρός είναι αυτός που καθορίζει το τι μέλλει γενέσθαι.

Ανατολική Μακεδονία: Χιονοθύελλα σε Δράμα – Καβάλα

Οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας επλήγησαν από νέα έντονη χιονόπτωση χθες, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν ολόκληρες γειτονιές και συνοικίες, ενώ έγινε αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ακόμα και στο κέντρο των δυο αστικών κέντρων χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας δέχθηκε πολλές κλήσεις από πολίτες που έπρεπε να μεταβούν στο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο για αιμοκάθαρση και δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης από κανένα όχημα πέραν αυτών του Δήμου.

Για έκτη ημέρα αποκλεισμένοι στα σπίτια τους στην Κύμη!

Τραγική είναι η κατάσταση στην Κύμη όπου μέσα στον οικισμό, το χιόνι έφτασε τα δύο μέτρα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν δημιούργησαν πάγο, ενώ νέο χιόνι που έπεφτε έκανε την κατάσταση ανυπόφορη. «Πήγαμε και παραλάβαμε ένα μωράκι τριών μηνών από τη περιοχή Κληματάρι που υπέφερε από υποθερμία και ένα άλλο παιδάκι που είχε σκωληκοειδίτιδα και με μεγάλη δυσκολία τους φέραμε στο νοσοκομείο. Τα τρόφιμα, τα νερά τα κουβαλάμε με το τζιπ και τα φέρνουμε στο νοσοκομείο γιατί ο κόσμος είναι πολύς και πρέπει να τους φροντίσουμε», λέει ο κ. Νίκος Κόκκος που είναι υπεύθυνος ΕΚΑΒ στο νομό Ευβοίας.

Σταδιακά η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε Σκόπελο και Αλόννησο

Επαναηλεκτροδοτούνται σταδιακά από τις 18:30 το απόγευμα της Τετάρτης τα νησιά της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, μετά από μεγάλο αγώνα των τεχνικών κλιμακίων της ΔΕΗ που έχουν φθάσει στα πληγέντα νησιά των Σποράδων από τις σφοδρές χιονοπτώσεις. Αφού εντοπίσθηκε η μεγάλη βλάβη στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Γλώσσα Σκοπέλου εξ αιτίας της πρωτοφανούς χιονοθύελλας, ενισχυμένα συνεργεία της ΔΕΗ που εστάλησαν από τον Βόλο, κατάφεραν να αποκαταστήσουν εν μέρει την ηλεκτροδότηση των νησιών.

Ηλεκτροδοτήθηκαν κατ’ αρχάς η Χώρα Σκοπέλου και το Πατητήρι της Αλοννήσου και γίνονται προσπάθειες ώστε να δοθεί ρεύμα και στις υπόλοιπες περιοχές των δύο νησιών. Παράλληλα, χθες έγιναν προσπάθειες να προσεγγιστούν αποκλεισμένοι στα ορεινά της Αλοννήσου και της Σκοπέλου, που ήταν εγκλωβισμένοι από το Σάββατο. Στην Σκόπελο ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας κατάφερε να φθάσει σε υποδειχθέν σημείο και απεγκλώβισε δύο άτομα που είχαν αποκλεισθεί στην θέση Πευκιά και τους μετέφερε στην παραλία της Χώρας Σκοπέλου.

Τέλος, μετά από αιτήματα των δημάρχων της Αλοννήσου και της Σκοπέλου, εστάλησαν με το οχηματαγωγό «Πρωτεύς», που εκτελεί έκτακτα δρομολόγια από τον Βόλο για την μεταφορά δυνάμεων, εκχιονιστικά, γκρέιντερ και ερπυστριοφόρα του ελληνικού στρατού.

Πολύωρο θρίλερ με τέσσερα ακινητοποιημένα στα χιόνια τρένα

Ντόμινο ακινητοποιήσεων αμαξοστοιχιών στο δίκτυο του ΟΣΕ προκάλεσε ο πολύωρος εγκλωβισμός ενός τρένου με 300 επιβάτες στο Δομοκό. Το συγκεκριμένο Intercity που έκανε δρομολόγιο προς την Αθήνα ακινητοποιήθηκε κοντά στο Δομοκό. Τελικά κινούμενο εξαιρετικά αργά σε τμήμα του δικτύου με μονή γραμμή, έφτασε στο Λιανοκλάδι λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα: Μέχρι να φτάσει, υποχρεωτικά τα υπόλοιπα τρένα που εκτελούσαν δρομολόγια στο δίκτυο παρέμεναν ακινητοποιημένα μέχρι τη στιγμή που έφτασε το πρώτο στο Λιανοκλάδι.

Αφού έμεινε εγκλωβισμένο με 300 επιβάτες επί τρεις ώρες απεγκλωβίστηκε με τη βοήθεια δύο μηχανών που είχαν φτάσει στο σημείο από τον Παλαιοφάρσαλο. Αφού διήνυσε λίγα χιλιόμετρα με τις εφεδρικές μηχανές, χάλασαν και οι δύο. Το τρένο, ακινητοποιήθηκε για δεύτερη φορά.

Οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ έδωσαν εντολή να κινηθεί τρίτη μηχανή προς το ακινητοποιημένο τρένο, που ξεκίνησε, αυτή τη φορά, από το Λιανοκλάδι.

Μετά κόπων και βασάνων η μηχανή έφτασε το εγκλωβισμένο τρένο.

Όμως, στο σημείο που εκινείτο η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία, η σιδηροδρομική γραμμή είναι μονή: Έχει ένα ρεύμα. Έτσι, το Intercity 52 ακινητοποήθηκε στο Λιανοκλάδι, με άλλους 300 επιβάτες. Για να ξεκινούσε όμως, και πάλι το ταξίδι θα έπρεπε να φτάσει στο Λιανοκλάδι το τρένο που είχε ακινητοποιηθεί στο Δομοκό! Το ίδιο ίσχυε και για ένα ακόμη τρένο το Intercity 55 με προορισμό την Αθήνα και είχε ακινητοποιηθεί στη Λάρισα. Περιπέτεια, όμως, περίμενε και τους επιβάτες του τρένου από τη Θεσσαλονίκη προς τη Λάρισα, που ακινητοποιήθηκε στο Πλατύ Ημαθίας και τελικά επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Τελικά και τα άλλα τρία τρένα συνέχισαν το ταξίδι τους.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση