HomeΕΛΛΑΔΑΟ δήμος Λέσβου αποζημιώνει τους ψαράδες της Συκαμνιάς για τις βάρκες που βούλιαξαν

Ο δήμος Λέσβου αποζημιώνει τους ψαράδες της Συκαμνιάς για τις βάρκες που βούλιαξαν

Με τα χρήματα του βραβείου Ούλοφ Πάλμε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις ζημιές που υπέστησαν από τον χιονιά οι δυο εμβληματικοί ψαράδες της Σκάλας Συκαμνιάς, Κώστας Πιντέρης και Θανάσης Μαρμαρινός, που έσωσαν χιλιάδες πρόσφυγες και των οποίων οι ψαρόβαρκες βούλιαξαν, προχθές το βράδυ, στο λιμανάκι του χωριού τους, από το βάρος του χιονιού, αποτέλεσμα της σφοδρής χιονοθύελλας, θα καλύψει σε πρώτη φάση ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το φετινό βραβείο του ιδρύματος Ούλωφ Πάλμε.

Όπως ανακοινώθηκε πριν δύο ημέρες, το βραβείο απονέμεται στον δήμαρχο Λέσβου και στη δήμαρχο της Λαμπεντούζα, Giusi Nicolini, για τη στάση τους στο θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών.

«Το βραβείο αυτό ανήκει στους πολίτες της Λέσβου» σημειώνει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. Και συνεχίζει: «Στους πολίτες οι οποίοι στάθηκαν υποδειγματικά και συντάραξαν όλο τον κόσμο με την αλληλεγγύη τους σε όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Οι κάτοικοι της Λέσβου έκαναν ξανά περήφανους όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και νιώθω ευγνώμων που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση και θα παραλάβω εκ μέρους τους αυτή την τιμητική διάκριση και ευχαριστώ πολύ το συμβούλιο του ιδρύματος που επέλεξε να τιμήσει με αυτό τον τρόπο τους Λέσβιους πολίτες».

Και ο κ. Γαληνός καταλήγει: «Έπειτα από σχετική ενημέρωση από εκπροσώπους του ιδρύματος, το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο. Θέλω να σημειώσω ότι το σύνολο του χρηματικού ποσού, που συνοδεύει την διάκριση αυτή ανήκει στους πολίτες της Λέσβου και θα διατεθεί γι’ αυτούς. Σε πρώτη φάση, θα καλυφθούν οι ζημιές που υπέστησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία οι βάρκες με τις οποίες οι ψαράδες της Συκαμιάς, Κώστας Πιντέρης και Θανάσης Μαρμαρινός, έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπους και παιδιά».

Όπως είναι γνωστό, αυτοί οι δυο ψαράδες ρίσκαραν τη ζωή τους για τους συνανθρώπους τους, επιδεικνύοντας πρωτόγνωρα συναισθήματα αλληλεγγύης και αυτοθυσίας και αποτέλεσαν αφορμή για να είναι υποψήφιοι με τους συγχωριανούς τους για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης. Από προχθές το βράδυ, οι δυο αυτοί άνθρωποι αδυνατούν να κερδίσουν ακόμα και τα προς το ζην. Ακόμα και αν τα σκαριά δεν έχουν υποστεί ζημιές, έχει καταστραφεί πλήρως ο μηχανολογικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός τους, καθώς και τα εργαλεία της δουλειάς τους. Από τις επόμενες ώρες, με δεδομένο ότι καθαρίζει ο δρόμος από τα χιόνια και θα είναι προσβάσιμη η Σκάλα Συκαμνιάς, θα είναι δυνατή η αποτίμηση της ζημιάς που υπέστησαν οι δυο βάρκες.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση