HomeΕΛΛΑΔΑΕπιστρέφουν στα γραφεία τους σήμερα οι εργαζόμενοι του Mega

Επιστρέφουν στα γραφεία τους σήμερα οι εργαζόμενοι του Mega

Σταματούν την επίσχεση εργασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 2 το μεσημέρια, παρουσία του δικηγόρου τους θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στην οποία θα ανακοινωθεί και τυπικά ότι σταματούν την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι του Mega. Στις θετικές εξελίξεις έρχεται να προστεθεί και η ασφαλής πληροφορία που θέλει τους εργαζομένους να επιστρέφουν στο κανάλι άμεσα.

Όπως αναφέρει το protothema.gr,  αυτό αποφασίστηκε κατόπιν πολλών συζητήσεων, αλλά και λόγω φόβων ότι θα μπορούσε κάποιος να καταγγείλει τις συμβάσεις τους από τη στιγμή που έγινε καταβολή τριών μισθών μέσα σε έναν μήνα, τον Δεκέμβριο. Αλλωστε είναι πλέον κοινή αίσθηση ότι πρέπει να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, καθώς τα προβλήματα φαίνεται να ξεπερνιούνται και το τρένο να ξαναμπαίνει στις ράγες. Ηδη η επίσχεση έχει προκαλέσει ρωγμές στις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, έχει παραλύσει το MEGA και έχει βάλει τον ενημερωτικό του τομέα στον πάγο, σε μια περίοδο μάλιστα όπου το τίμημα είναι πολύ ακριβό.

Ωστόσο, κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, οι οποίες θα πρέπει να ξεπεραστούν για να μπορέσει το MEGA να επιστρέψει. Η λήξη της επίσχεσης των εργαζομένων θα βρει εκτεθειμένους όλους όσοι επέλεξαν να εργαστούν σε ανταγωνιστικά Μέσα, καθώς θα πρέπει είτε να παραιτηθούν άμεσα από το MEGA είτε να εγκαταλείψουν τα νέα πόστα τους καθώς υπάρχει ασυμβίβαστο. Επιπλέον, μπορεί το ανθρώπινο δυναμικό να δηλώνει πρόθυμο και πανέτοιμο να επιστρέψει, αλλά για να βγει ενημερωτικό πρόγραμμα στον αέρα θα πρέπει να λειτουργήσουν πολλοί παράγοντες. Καταρχάς θα πρέπει να στηθεί εκ νέου μια δομή σε διευθυντικό επίπεδο, να φανεί ποιοι τελικά από όλους όσοι έβγαιναν στο γυαλί -τους λεγόμενους πρωτοκλασάτους- θα δώσουν το «παρών», καθώς το κανάλι ήδη μετρά αρκετές απώλειες σε όλα τα επίπεδα.

Εν συνεχεία, θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα βγουν μπροστά και πάλι αυτοί που έβγαιναν μέχρι τώρα ως παρουσιαστές δελτίων και εκπομπών ή ακόμη και ως σχολιαστές. Δεν αρκεί όμως να επιστρέψουν τα πρόσωπα, αλλά και να επιλεγούν από τη διοίκηση στους βασικούς ρόλους. Ολα δείχνουν ότι η επόμενη μέρα στο κανάλι θα είναι πολύ διαφορετική. Δημοσιογράφος με πολυετή πορεία στο MEGA επιβεβαιώνει ότι «η εξυγίανση που έχει επιτευχθεί οικονομικά θα πρέπει να προχωρήσει και σε επίπεδο επιλογών πλέον. Δεν μπορεί το κανάλι να είναι το ίδιο με αυτό που ήταν πριν ξεσπάσει η κρίση και το πάγωμα του προγράμματος. Τα λάθη είναι γνωστά πλέον και θα πρέπει να διορθωθούν. Αλλωστε αυτό μαρτυρούν και οι έρευνες που έχουν γίνει και αποδεικνύουν ότι κάποια πρόσωπα δεν έκαναν καλό στο κανάλι. Επιπλέον θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν οι πολύ υψηλές αμοιβές που δεν σταμάτησαν να είναι υψηλές ούτε την περίοδο που όλα κόβονταν».

Τέλος, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και θέματα τεχνικής φύσεως, όπως η ανανέωση των συνδρομών σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, η επαναλειτουργία των συνεργείων, η αποπληρωμή και εξόφληση των συνεργατών που είναι απαραίτητοι για εξωτερικές μεταδόσεις. Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να βγει δελτίο, άρα θα πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες αποκατάστασης λειτουργίας.

Ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν

Προς το παρόν αναμένεται να επιστρέψουν όλοι όσοι δεν επέλεξαν να μετακινηθούν, αλλά και δεν προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας: ο Γιάννης Πρετεντέρης, η Ολγα Τρέμη με ερωτηματικό λόγω συνταξιοδότησης, ο Δημήτρης Καμπουράκης, ο Γιώργος Οικονομέας, η Λίζα Δουκακάρου κ.ά. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ποιοι και πώς θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ακόμη και σε ό,τι αφορά τα διευθυντικά στελέχη. Σύμφωνα με το business plan, το κανάλι θα είναι πολύ μικρότερο, σχεδόν θα είναι το 1/3 του Mega που ξέραμε. Επιστροφή από Δευτέρα και για τους επικεφαλής της ψυχαγωγίας Λοΐζο Ξενόπουλο και Ελενα Κατραβά, οι οποίοι ως τώρα έκαναν χρήση της άδειάς τους…

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί όλους αυτούς τους μήνες και το οποίο αναμένεται να επηρεάσει το μέλλον του MEGA. Κι αυτό γιατί οι αντιδικίες δεν έλειψαν μεταξύ δημοσιογράφων και διοικητικών ακόμη και στα δικαστήρια που έγιναν μετά από προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Οσοι έμειναν και δεν προχώρησαν σε επίσχεση κατηγορούν όσους κινήθηκαν νομικά ότι εγκατέλειψαν τον σταθμό και ότι χάρη στο διοικητικό προσωπικό το κανάλι έμεινε ζωντανό. Από την πλευρά τους, όσοι κινήθηκαν νομικά θεωρούν ότι έγινε ζημιά στο ενημερωτικό προφίλ του σταθμού με την επιμονή σε τρέιλερ με κεντρικό άξονα την ψυχαγωγία.

Περίεργο είναι το κλίμα και για όσους έφυγαν και συνεργάστηκαν άτυπα με ανταγωνιστικούς σταθμούς και αναμένεται να επιστρέψουν κανονικά πλέον στα γραφεία τους μετά τα νέα δεδομένα με την ακύρωση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών από το ΣτΕ. «Ολοι έχουν περάσει από μαγνητική τομογραφία αυτό το διάστημα», ισχυρίζεται μεγαλοστέλεχος του καναλιού, το οποίο τονίζει πως «τώρα μένει να δούμε αν θα εξεταστούν προσεκτικά οι εν λόγω τομογραφίες για να αποφασιστεί πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί το MEGA».

Σε διοικητικό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκαν οι πλευρές Βαρδινογιάννη – Μπόμπολα για να συζητήσουν τα δεδομένα του business plan, το οποίο έχει σε πρώτη φάση συζητηθεί με τραπεζικά στελέχη και στην παρούσα φάση γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις για την πλήρη κατάρτιση και αποδοχή του. Το ποσό για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ανέρχεται πλέον στα 8 εκατ. ευρώ, τα 2 εκ των οποίων έχουν ήδη δοθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες καταβολής μισθοδοσίας τον Δεκέμβριο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να δούμε ποιος τελικά θα πάρει το μερίδιο του ΔΟΛ, το οποίο μετά τις τελευταίες εξελίξεις φεύγει από τον Σταύρο Ψυχάρη.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις μαρτυρούν ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία, αν και η πλευρά Βαρδινογιάννη δείχνει έτοιμη οικονομικά να αναλάβει αυτό που χρειάζεται για να έχει ενισχυμένο ρόλο στο Δ.Σ. Από την άλλη, επιβεβαιώνεται το καλό κλίμα που πάντα υπήρχε και οι θετικές συζητήσεις μεταξύ Βαρδή Βαρδινογιάννη και Γιώργου Μπόμπολα, οι οποίοι παρακολουθούν πολύ στενά όλες τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος. Σίγουρη είναι και η συμμετοχή του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου, ο οποίος μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, θα έχει σημαντικό ρόλο στο management του καναλιού για τους επόμενους μήνες, ενώ ο Φώτης Μπόμπολας, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στον Πήγασο και έλλειψη ρευστού, αναζητά πρόθυμους, οι οποίοι βάζοντας χρήματα στον ΔΟΛ θα μπορέσουν να διεκδικήσουν και το μερίδιό του Συγκροτήματος στο MEGA, εξ ου και συναντήθηκε με τον Δημήτρη Μάρη, επικεφαλής της Media24, συζητώντας τόσο για τον ΔΟΛ όσο και για το θέμα του MEGA.

Ηδη πάντως γίνεται ένας πρώτος σχεδιασμός του ψυχαγωγικού προγράμματος, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές, θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, οπότε και θα παρουσιαστεί για να μπορέσει ο σταθμός να λειτουργήσει κανονικά ως τα τέλη του μήνα. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι το ξεμπλοκάρισμα των λογαριασμών, η έναρξη πληρωμών προς τους υπαλλήλους, αλλά και η πληρωμή προμηθευτών και συνεργατών για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας.

Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα μπορέσει να τακτοποιηθεί τόσο από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου όσο και από το άνοιγμα των λογαριασμών στους οποίους έχει συγκεντρωθεί ένα μεγάλο ποσό και από το διάστημα που το MEGA υπολειτουργούσε (υπολογίζεται ότι είχε έσοδα 3 εκατ. ευρώ τον μήνα). Αγκάθι είναι και κάποιες αποζημιώσεις του παρελθόντος οι οποίες εκκρεμούν και υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ για πρώτη φορά μέχρι στιγμής δεν έχουν πληρωθεί οι φόροι του Δεκεμβρίου. Η επόμενη εβδομάδα λοιπόν, είναι η πιο κρίσιμη.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση