HomeHL-EconomyΥπουργείο Οικονομίας: Διευκρινίσεις για την επιλογή προϊσταμένων στο ΕΣΠΑ

Υπουργείο Οικονομίας: Διευκρινίσεις για την επιλογή προϊσταμένων στο ΕΣΠΑ

Απάντηση σε ερώτηση της ΝΔ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διευκρινίσεις για την καθυστέρηση στην επιλογή προϊσταμένων στο σύστημα ΕΣΠΑ δίνει το υπουργείο Οικονομίας απαντώντας σε επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας.

Για πρώτη φορά όλες οι θέσεις προϊσταμένων στο σύστημα ΕΣΠΑ προκηρύσσονται με μια ανοιχτή και αξιοκρατική διαδικασία, απαντά το υπουργείο στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και Χρήστος Δήμας και σημειώνει:

«Κατανοούμε την αδυναμία της ΝΔ να ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση, ειδικά για τον τομέα του ΕΣΠΑ. Όταν η ΝΔ καταστροφολογούσε για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013, η χώρα κατατασσόταν πρώτη στην απορρόφηση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Στη συνέχεια, η ΝΔ ανακάλυψε πρόβλημα στην ενεργοποίηση-απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και φυσικά διαψεύστηκε παταγωδώς, καθώς η απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ κατέγραψε ρεκόρ απόδοσης το 2016, αφού ανήλθε σε ποσοστό 11,35%, ξεπερνώντας σημαντικά το στόχο του 7%. Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση πέτυχε 8 φορές καλύτερη επίδοση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 από ό,τι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στο προηγούμενο ΕΣΠΑ.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, είναι κατανοητή η αγωνία να ανακαλυφθεί νέο «θέμα»: αυτό της διαδικασίας ορισμού των προϊσταμένων στις Ειδικές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ. Ωστόσο και εδώ το αυτογκόλ της ΝΔ είναι μεγαλειώδες, καθώς η κα Μπακογιάννη και ο κος Δήμας, αντί να απολογηθούν γιατί επί 20 χρόνια είχαν νομοθετήσει και εφάρμοζαν τις πλέον αδιαφανείς διαδικασίες τοποθέτησης των προϊσταμένων (ουσιαστικά τοποθετήσεις απευθείας  από την πολιτική ηγεσία – δηλαδή τους ίδιους), εγκαλούν την Κυβέρνηση γιατί δεν προχωρεί αρκετά γρήγορα (!!!) στο νέο σύστημα για την  αξιοκρατική τοποθέτηση των προϊσταμένων του ΕΣΠΑ μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία. Και το κάνουν αυτό καταφεύγοντας στη σχεδόν αυτούσια αναπαραγωγή των σχολίων συγκεκριμένων συνδικαλιστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που χρόνια τώρα κινούνταν στους διαδρόμους του ΕΣΠΑ τακτοποιώντας τα «δικά τους παιδιά»…

Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά όλες οι θέσεις προϊσταμένων στο σύστημα ΕΣΠΑ προκηρύσσονται με μια ανοιχτή και αξιοκρατική διαδικασία, όπου μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα όλα τα στελέχη των Υπηρεσιών του ΕΣΠΑ. Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων τέθηκε σε διαβούλευση. Μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της, θα προχωρήσουμε στην έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα προβλέπει την εφαρμογή του συστήματος επιλογής προϊσταμένων μέσα στο 2017.

Ως προς το χρόνο υλοποίησης του νέου συστήματος, το Υπουργείο Οικονομίας, ιεραρχώντας ορθολογικά τις ανάγκες και τους στόχους, φρόντισε να μη διαταράξει την ομαλή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και να εξασφαλίσει τη γρήγορη εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Τους στόχους αυτούς, με ιδιαίτερη σημασία για την κοινωνία και την οικονομία, τους πετύχαμε απόλυτα.»

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση