HomeHL-9Ένας χιονιάς ήταν ικανός να νεκρώσει τα… πάντα

Ένας χιονιάς ήταν ικανός να νεκρώσει τα… πάντα

Ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συσκέψεις επί… συσκέψεων πραγματοποιούσαν από τις τελευταίες ημέρες του χρόνου μέχρι και προχθές οι φορείς όλου του νησιού για να αντιμετωπίσουν τα τρία κύματα κακοκαιρίας που θα έκαναν επέλαση στην Κρήτη.

Από την πρώτη στιγμή όλοι γνώριζαν ότι η τελευταία έλευση του χιονιά – με το όνομα «Αριάδνη» – θα ήταν η χειρότερη των τελευταίων χρόνων.

Κι όμως, παρ’ όλες τις συσκέψεις, παρ’ όλη την πληροφόρηση για την επικείμενη κακοκαιρία, ο κρατικός μηχανισμός στην Κρήτη ήταν σε αρκετές περιπτώσεις… ανύπαρκτος.

Σύμφωνα με καταγγελίες Κρητικών στο cretapost την ώρα του πρωινού χιονιά η γραμμή της άμεσης δράσης (100) ήταν «νεκρή» ενώ τα γκρέιντερ στο Ηράκλειο ήταν ανύπαρκτα! Δεν ήταν λίγες οι φορές που εγκλωβισμένοι οδηγοί δεν μπορούσαν να βρουν άκρη με τα τηλεφωνικά κέντρα και έμειναν για ώρες στα αυτοκίνητά τους μέχρι να δεήσει κάποιο εκχιονιστικό μηχάνημα να πάει στην περιοχή.

Σίγουρα, η Κρήτη και δη η πεδινή και βόρεια Κρήτη δεν είναι συνηθισμένη στον χιονιά. Πρώτη φορά μετά από χρόνια αντικρίσαμε ισχυρή χιονόπτωση στο κέντρο του Ηρακλείου.

Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τους φορείς που θα έπρεπε να είχαν προετοιμαστεί ώστε να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί και οι γραμμές έκτακτης ανάγκης να μην είναι μπλοκαρισμένες.

Ας ελπίσουμε ότι μέχρι το βράδυ, που η κακοκαιρία θα ξανακάνει έντονη την παρουσία της στην πεδινή και βόρεια Κρήτη, οι φορείς να μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν τα όσα προβλήματα δημιουργηθούν και να μην χρειαστούν νέες… συσκέψεις!

Διαφήμιση
Διαφήμιση