HomeHL-PsilaH «Αριάδνη» μας τρολάρει…

H «Αριάδνη» μας τρολάρει…

Μόνο να μην μας βρει απροετοίμαστους ο υπερ-χιονιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από την αρχή έδειχνε το πράγμα… Από τις πλημμύρες που έπρεπε να περιμένουμε από την Πέμπτη (και ευτυχώς που δεν ήρθαν δηλαδή) μέχρι τις «πολικές» θερμοκρασίες και τα χιόνια στην Πλατεία Ελευθερίας που θα ζούσαμε σήμερα.

Αντ’ αυτού, τουλάχιστον σύμφωνα με τα δεδομένα που διαπιστώνουμε στο Ηράκλειο, τη στιγμή που γράφονται τούτες εδώ οι γραμμές, τα κυριότερα χαρακτηριστικά του καιρού είναι ο ήλιος «με δόντια» και οι σποραδικές βροχές, μικρής διάρκειας και έντασης.

Η αλήθεια είναι ότι ο υδράργυρος κινείται σε τιμές κάτω των 10 βαθμών Κελσίου, ωστόσο με ή χωρίς κεντρική θέρμανση, το κρύο μάθαμε στην περίοδο της κρίσης να το αντέχουμε. Επίσης, μια ασφάλεια τη νιώθουμε που όλες οι υπηρεσίες στο νησί είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Και καλά θα κάνουν να παραμείνουν αφού ο αναμενόμενος χιονιάς είναι μάλλον απρόβλεπτος, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος.

Και μπορεί να νιώθουμε ότι ο υπερ-χιονιάς «Αριάδνη» μάλλον μας τρολάρει και καθυστερεί να μας επισκεφθεί, ωστόσο για παν ενδεχόμενο ας μην επαναπαυόμαστε. Τα καιρικά φαινόμενα, όπως κάθε τι που προέρχεται από τη φύση, είναι απρόβλεπτο. Γι’ αυτό πριν αρχίσετε να ετοιμάζεστε για βόλτες σε Ομαλούς και Οροπέδια, να έχετε και στο πίσω μέρος του μυαλού σας, ότι όλο αυτό μπορεί ξαφνικά να «γυρίσει» και να βρεθείτε από το τίποτα αποκλεισμένοι…

Και επειδή μπορεί να πέσουμε για ύπνο μετά από ένα ηλιόλουστο Σάββατο και να βρεθούμε το πρωί της Κυριακής με χιόνια στια ταράτσες, όπως το έπαθαν στη Λέσβο, μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα και να παρομοιάζετε τις μετεωρολογικές προγνώσεις με τα exit polls και την κρίση αξιοπιστίας που βιώνουν οι απανταχού πολιτικές σφυγμομετρήσεις.

Απλά, κάτι τέτοιες ώρες γυροφέρνει στο μυαλό μας μια συμβουλή από παλιούς δημοσιογράφους, της πάλαι ποτέ αγνής εποχής της παραδοσιακής δημοσιογραφίας, αυτής που γινόταν στο δρόμο με το μπλοκάκι και το μολύβι. Εκείνοι, λοιπόν, οι παλιοί όταν περιμέναμε κάτι σπουδαίο ή κάτι τρομακτικό που επρόκειτο να συμβεί, όπως επεισόδια, σεισμούς, καιρικά φαινόμενα ή οτιδήποτε άλλο τέλος πάντων που προκαλεί δέος, έλεγαν με στόμφο το εξής: «προαναγγελθέντα γεγονότα, ποτέ γεγονότα!».