HomeHL-EconomyΘολό παραμένει το τοπίο για τα μπλοκάκια

Θολό παραμένει το τοπίο για τα μπλοκάκια

Αναπάντητα ερωτήματα εν αναμονή της έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θολό και ασαφές εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο σχετικά με το θέμα του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν έως και δύο εργοδότες, παρά τη χθεσινή διευκρίνιση του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης  ότι «αν κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία και δεν έχει έσοδα από μπλοκάκι, δεν θα πληρώνει τίποτα».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Αναστάσιος Πετρόπουλος τόνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι να καταβάλλουν εισφορές για τον ΟΑΕΔ» και ανέφερε ότι για όσους ασφαλισμένους έχουν έως δύο εργοδότες θα επιμερίζεται η εισφορά σε εργαζόμενο και εργοδότη.

Ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε ότι όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα από μπλοκάκι θα ωφεληθούν με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών.

Σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016, για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι ισχύουν τα εξής: «Στους ασφαλισμένους οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά) εφαρμόζονται αναλογικά ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς, οι διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ποσοστού 20% επιμεριζόμενη κατά ποσοστό 6,67% για τον εργαζόμενο και 13,33% για τον εργοδότη».

Ωστόσο, υπάρχουν βασικά ερωτήματα τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική εγκύκλιος.

Για παράδειγμα, μισθωτός ο οποίος παράλληλα με τη σταθερή και εξαρτημένη εργασία που παρέχει σε έναν εργοδότη «κόβει» για έναν ή δύο μήνες του έτους μπλοκάκι σε τρεις εργοδότες, αλλά τους επόμενους μήνες του έτους ή για ένα χρονικό διάστημα δεν έχει καμία άλλη απασχόληση η οποία να αμείβεται με μπλοκάκι, θα θεωρείται μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος;

Επίσης, πώς θα γνωρίζει ο εργοδότης εάν ο απασχολούμενος σε αυτόν παρέχει υπηρεσίες σε άλλον εργοδότη και σε πόσους;

Ένα τρίτο ερώτημα αφορά τις συμφωνημένες αμοιβές των εργαζομένων οι οποίοι ήδη αμείβονται με μπλοκάκι. Πώς θα επιμεριστεί η ασφαλιστική εισφορά σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνηθεί να καταβάλει το ποσοστό που του αναλογεί στην εργοδοτική εισφορά;

Οι εισφορές θα υπολογίζονται στα καθαρά έσοδα των επαγγελματιών, σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος και τόνισε ότι όσο πιο υψηλές εισφορές πληρώνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη σύνταξη απολαμβάνει. Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία που θεωρούνται ως μη εισπράξιμα, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί δεν είναι πλέον άκαμπτοι.

Όπως είπε, πολύ σύντομα το νέο δ.σ. του ΕΦΚΑ θα διευκολύνει όσους δικηγόρους ή μηχανικούς έχουν χάσει ρυθμίσεις, ενώ ανέφερε ότι θα δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις στις εισφορές, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, αν προκύπτουν αλλαγές στα εισοδήματα έπειτα από ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση