HomeHL-9Μέτρα για την γρίπη των πτηνών και στην Κρήτη

Μέτρα για την γρίπη των πτηνών και στην Κρήτη

Τι επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σειρά μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών από άγρια πουλερικά σε οικόσιτα, λαμβάνονται και σε τοπικό επίπεδο μετά την εμφάνιση κρούσματος του ιού Η5 σε κύκνο στον Έβρο.

Σε σχετική ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Μετά την εμφάνιση ενός κρούσματος γρίπης των πτηνών (H5) σε κύκνο στον Έβρο και της εμφάνισης της νόσου (Η5Ν8) στα Βαλκάνια, στη Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη τόσο σε άγρια πτηνά όσο και σε εκτρεφόμενα πουλερικά, ενημερώνουμε τους κατόχους πτηνών (οικόσιτων, συστηματικής, ελευθέρας, βιολογικής εκτροφής, κλπ) ότι προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα εποπτείας και να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά σε αιχμαλωσία, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή των παρακάτω μέτρων βιοασφάλειας και την υποχρεωτική συμμόρφωσή με τις διατάξεις της αριθ. 258971/26-8-2008 (ΦΕΚ Β 1785) απόφασης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων («θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών»).

Αναλυτικότερα, επισημαίνεται μεταξύ των άλλων ότι απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών:

α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κλπ) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλογές. Τα πουλερικά αυτά πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους ή κλωβούς, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.

β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Επιπλέον, συστήνεται όλα τα εκτρεφόμενα πουλερικά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους.

Η εν λόγω υποχρεώσεις και συστάσεις αφορούν και για κάθε είδους πτηνά και πουλερικά που διατρηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.

Τέλος, επισημαίνεται πως μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8 της γρίπης τύπου Α παρόλο το μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα:

–           Τμήμα Κτηνιατρικής ΔΑΟΚ Χανίων: 2821346603, 46510, 46606.

–           Κτηνιατρικό Κέντρο Κισσάμου: 2822022310.

–           Κτηνιατρικό Κέντρο Βουκολιών: 2824031221.

–           Κτηνιατρικό Κέντρο Βρυσσών: 2825051281.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση