HomeΚΟΣΜΟΣ55.000 μετανάστες εγκαταλείπουν τη Γερμανία

55.000 μετανάστες εγκαταλείπουν τη Γερμανία

Διαψευσμένες προσδοκίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περίπου 55.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκαταλείψουν φέτος οικειοθελώς τη Γερμανία – αριθμός αισθητά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο περσινό. Πολλοί από αυτούς κατάγονται από χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Οι λόγοι της επιστροφής στην πατρίδα τους διαφέρουν από εθνικότητα σε εθνικότητα, επισημαίνει στην DW η Μάριον Λιχ, διευθύντρια του συμβουλευτικού κέντρου Coming Home στο Μόναχο, το οποίο βοηθά στη διαδικασία επιστροφής των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες τους.

Όπως λέει η Μάριον Λιχ, «πολλοί άνθρωποι από τα δυτικά Βαλκάνια έχουν πέσει θύματα της φήμης ότι θα μπορέσουν να δουλέψουν μόλις υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Αυτή η φήμη διαδόθηκε σε Αλβανία και Κόσοβο. Εξαιτίας της σημειώθηκε μεγάλο κύμα εξόδου από αυτές τις χώρες. Όταν οι άνθρωποι έφθασαν εδώ οι ψευδαισθήσεις τους διαλύθηκαν ταχύτατα. Σε ό,τι αφορά τους αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν, αυτοί νόμιζαν ότι θα βρουν άμεσα απασχόληση και δωρεάν κατάλυμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να έδρασαν σπείρες διακινητών που είπαν ψέματα στους ανθρώπους αυτούς. Οι άνδρες θέλουν να επιστρέψουν γρήγορα στις οικογένειές τους επειδή βλέπουν ότι δεν θα τα καταφέρουν εδώ μόνοι τους».

Στήριξη και μετά την επιστροφή

Η οργάνωση της Μάριον Λιχ οργανώνει την οικειοθελή επιστροφή προσφύγων και μεταναστών με χρηματοδότηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Μετανάστευσης. Προβλέπεται η κάλυψη των ταξιδιωτικών εξόδων και μια αρχική χρηματική βοήθεια μεταξύ 300 και 500 ευρώ ανάλογα με τη χώρα καταγωγής. Όπως διευκρινίζει η Μάριον Λιχ, «από εκεί και πέρα εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες του καθενός. Σε περιπτώσεις ασθενειών ή αναπηρίας οι άνθρωποι χρειάζονται εξειδικευμένα φάρμακα ή ιατρική βοήθεια».

Όπως τονίζει η διευθύντρια της οργάνωσης Coming Home, στόχος είναι η εξεύρεση τρόπων ώστε όσοι επιστρέφουν να έχουν επαγγελματική προοπτική στην πατρίδα τους προκειμένου να υπάρχει θεμέλιο μακροπρόθεσμης παραμονής τους εκεί.

Πολύ σημαντική στην αλυσίδα υποστήριξης που προσφέρει η οργάνωση Coming Home είναι κατά την Μάριον Λιχ η παροχή βοήθειας ακόμη και μετά την επιστροφή, για τη διευκόλυνση της επανένταξης. Όπως υπογραμμίζει, «θεωρώ απαραίτητο η γερμανική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των επιτόπιων δομών και στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών για τους ανθρώπους στις χώρες τους, ώστε να μην παίρνουν τον συχνά μάταιο δρόμο της μετανάστευσης».

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση