HomeHL-EconomyΣτοιχεία-σοκ: 23.000 κατασχέσεις μέσα σε ένα μήνα από την εφορία!

Στοιχεία-σοκ: 23.000 κατασχέσεις μέσα σε ένα μήνα από την εφορία!

Στα 94 δις. Ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με άγριες διαθέσεις αποχαιρετά η εφορία τους φορολογούμενους για το 2016 και δίνει… υποσχέσεις για περισσότερες κατασχέσεις την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για το Νοέμβριο, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί έφτασαν στις 826.211 κι αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μόλις ένα μήνα ελήφθησαν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε περίπου 23.000 νέες περιπτώσεις φορολογούμενων! Η συνέχεια δεν μπορεί να είναι διαφορετική, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι ο αριθμός των οφειλετών εμφανίζει πάλι αυξητικές τάσεις.

Ειδικότερα, ο αριθμός όσων χρωστάνε στο Δημόσιο φτάνει στα 4.312.287, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης των 300.000 από τον περασμένο Ιούνιο κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι μόλις ξεκίνησαν οι φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ), τα χρέη άρχισαν να συσσωρεύονται.

Ενδεικτικό είναι ότι το Νοέμβριο προστέθηκαν περίπου 900 εκατ. ευρώ στον όγκο των φετινών ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες έφτασαν στα 12,628 δις ευρώ, εκ των οποίων 10,918 δις ευρώ είναι αυστηρά φορολογικού περιεχομένου. Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς και τις παλιές οφειλές των 81,6 δις ευρώ, τότε ο λογαριασμός φτάνει στο ιλιγγιώδες ύψος των 94 δις ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο 55% του ΑΕΠ!

Όπως προκύπτει από τα επί μέρους στοιχεία, αυτό που συνεχίζει να μην πηγαίνει καλά- από άποψη εισπραξιμότητας- είναι ο φόρος εισοδήματος. Το Νοέμβριο, όπου έπρεπε να καταβληθεί η τρίτη και τελευταία δόση για τα φυσικά πρόσωπα, το ποσοστό εισπραξιμότητας ήταν 67,28%, καθώς αντί 1,289 δις ευρώ μπήκαν στα κρατικά ταμεία 867 εκατ. ευρώ κι αν το συγκρίνει κανείς με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου και του Ιουλίου (β΄ και α΄ δόση) αντιστοίχως, πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση.

Αξιοσημείωτα είναι και τα σταθερά μέτρια ποσοστά εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ, καθώς αν παραμένουν στα επίπεδα του 74%- δηλαδή όσο πέρσι και πρόπερσι- δείχνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών εν γνώσει του «βαράει» στο ψαχνό, περιμένοντας να εισπράξει από όσους δείχνουν ακόμα κάποια σημάδια φοροδοτικής ικανότητας.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση